• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

NEAK-tájékoztató a plusz forrásokról, a maradványról

Egészségpolitika 2019.12.20 Forrás: NEAK - Weborvos
NEAK-tájékoztató a plusz forrásokról, a maradványról

A traumatológiai, érsebészeti díjakról, a fogászatok támogatásáról és a 2019. évi maradvány elosztásáról ad információt az Alapkezelő.

Több, az egészségügyi ellátás többletfinanszírozására vonatkozó tájékoztatást tett közzé honlapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. 

A traumatológiát érintő finanszírozási változások

A módosítás alapján a traumatológiai szakmában az ellátások finanszírozási díjai összesen 20 milliárd forinttal emelkednek 2020-tól, olvasható a tájékoztatóban.

Az emelés összesen 47 szolgáltatót és több, mint 116 ezer betegellátási eseményt érint évente. Az emelésnek köszönhetően az eddigi 40 milliárd forint helyett 60 milliárd forint áll rendelkezésre éves szinten az ellátásokra.

A finanszírozás emelése két módon jelentkezik. Egyrészt a traumatológiai ellátások területén a 24 órás, folyamatos betegfelvételt biztosító szolgáltatók rendelkezésre állási fix összegű díjai emelkedtek. A 2019. szeptember – december hónapokra járó traumatológiai fix díj különbözetek utalásáról a NEAK már intézkedett.

A finanszírozás emelésének másik eleme, hogy az aktív fekvőbeteg-szakellátás 1002 traumatológiai szakma osztályán az „S” vagy „T” betűvel kezdődő fődiagnózissal jelentett traumatológiai indikációjú meghatározott beavatkozások – melyeket a módosító Rendelet 3/A. számú melléklete tartalmaz – elszámolása 1,45-ös szorzó alkalmazásával történik. E szabály először a 2020. január havi teljesítmények elszámolása során érvényesül. Az emelt szorzóval történő elszámolás során az egynapos ellátásként is elszámolható HBCs-k nem kerülnek a körbe, ugyanis azokat jelenleg is kedvezőbb díjtétellel számolják el.

Az 1,45-ös szorzóval történő finanszírozás – a fix díjak mellett – további 10 milliárd forint finanszírozási többletet jelent évente, amely nem érinti az intézményi TVK-t, mivel a szorzó kifizetése nem a TVK terhére történik.

Az érsebészetet érintő finanszírozási változások

Az érsebészeti szakma rendelkezésre állási fix díja  - 2020. január 1. napjától hatályosan - megemelkedik, áll a tájékoztatóban. Fontos információ, hogy mivel a jogszabályi rendelkezés 2020. január 1. napjától lép hatályba, a NEAK a 2020. január havi fix díjak különbözetét hóközi utalással január első munkanapján utalványozza.

A traumatológiai és érsebészeti plusz források felhasználását az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kiemelten figyeli, illetve ellenőrzi, hogy a finanszírozás emelése valóban a szakmában dolgozók leterheltségét, folyamatos rendelkezésére állását és a nem tervezhető ellátásokban való helytállásukat kompenzálja, szolgálja.

A fogászati ellátás egyszeri többlete

A heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések esetében egyszeri 1,5 millió forintot fizettek ki, alacsonyabb rendelési idő esetén időarányosan csökkentett díjat állapított meg a NEAK, olvasható a szervezet honlapján. Az idei évben az egyszeri kiegészítő díjazás fedezete 4,460 milliárd forint. 

A gyógyító-megelőző ellátások  év végi maradványának felosztásáról

A gyermekek ellátása érdekében történő többletek: 469,6 millió forint

Az iskola-egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatók részére a folyamatos működés biztosítása érdekében 300,0 millió Ft kerül kifizetésre, tekintettel arra, hogy az iskolaorvosi ellátásban a rész- és teljes munkaidős formában működő szolgáltatók is egyszeri díjazásban részesüljenek. A maradvány több mint egy havi többletfinanszírozást eredményez, a prevenciós és a gyógyító tevékenységek elismerésére - részletezi a NEAK tájékoztatója

A traumatológiai ellátások finanszírozására a Kormány kiemelt finanszírozást biztosított az idei évben, melyet a gyermekkórházakban a gyermeksebészeti osztályokon végzett traumatológiai ellátásokra is kiterjeszt a maradvány terhére, így a fix díjat ez év szeptemberig visszamenőlegesen biztosítja, ami 169,6 millió forintot jelent.

Otthoni szakápolás és otthoni hospice ellátás: 1 000 millió forint

A magas szintű betegellátáshoz szükséges dolgozói létszám hosszú távú biztosítása, illetve a feladatellátásban résztvevő szolgálatok pénzügyi helyzetének javítása érdekében 1 000,0 millió forintot fizetnek ki, hogy azok a betegek is magas színvonalú ellátásban részesüljenek, akiknek az ellátása nem igényel kórházi bennfekvést.  

Betegszállítás, mentés: 476,2 millió forint

2009. április 1. óta a betegszállító járművekként üzembe helyezett autók legfeljebb a gyártás évétől számított 10 évig üzemeltethetők. A finanszírozási szerződésekben lekötött betegszállító gépjárművek több mint 13 százalékának, 84 betegszállító gépjárműnek a cseréje válik esedékessé 2020. év végéig. Az Országos Mentőszolgálatnál a gépjárműpark fiatalítása már elindult. Azért, hogy gépjárművek cseréje a betegszállító szolgáltatóknál is a szükséges ütemben valósulhasson meg, indokolt, hogy a szolgáltatók a maradvány terhére többletfinanszírozásban részesüljenek, így a betegszállító szolgáltatóknak a maradványból 376,2 millió forintot fizetnek ki.

Az Országos Mentőszolgálat részére, kifejezetten és célzottan a koraszülött mentésre 100 millió forintot állapítottak meg a maradvány összegéből, elismerve a feladat kiemelt jelentőségét.

A legmagasabb progresszivitási szintű ellátásokat nyújtó intézményeknek: 870 millió forint

A 38/2017. (XII. 29.) EMMI rendelet 1. számú melléklete alapján az állami fenntartásban működő országos gyógyintézetek, valamint a négy orvostudományi egyetem a betegellátásban betöltött, a progresszivitás legmagasabb szintjén álló szerepükre való tekintettel 50 millió forint/intézet kifizetésben részesülnek a maradványból. További 120 millió forintot biztosítanak azon intézmények számára, amelyek a kiterjesztett és 4 csigolyát meghaladó gerinc-stabilizáló műtéteket végzik ma Magyarországon.  

A Rehabilitációs Ellátási Program (REP) támogatása: 100 millió forint

A Rehabilitációs Ellátási Program (REP) országos kiterjesztésének érdekében az érintett intézmények 100 millió forintot kapnak, ami a finanszírozási rendszer átalakítását segítő munkatársak tevékenységének elismerésére szolgál.

Legolvasottabb cikkeink