• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem futottak tiszteletkört

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Hosszú idő óta először konzultáltak politikusok érdemben az egészségügy szakmai szervezeteivel.

Katona Béla
Így vélekedett a Weborvos érdeklődésére a Magyar Szocialista Párt (MSZP) parlamenti képviselőivel folytatott mai megbeszélés több résztvevője. A szocialista kezdeményezésre létrejött találkozóra meghívást kapott a Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE), a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete, a Medicina 2000 és az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége. A téma az egészségügy átalakítása volt.

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese az egyeztetést követően újságíróknak elmondta: az egészségügy átalakításához szükséges feladatokkal összefüggésben egyetértés volt abban, hogy meg kell változtatni a háziorvosi, a sürgősségi és a szakrendelői ellátást. A biztosítók kérdéséről szólva a politikus úgy fogalmazott: "az a kérdés, hogy a magán, üzleti alapon működő biztosítókat milyen területre és milyen feltételekkel engedjük be".
Hozzátette, a vita valójában erről szól, és nem arról, hogy hány biztosító legyen a magyar egészségügyben. Egy kérdés kapcsán pedig leszögezte, hogy az egészségügyi alapellátásban az üzleti alapon működő biztosítóknak nincs helye.

A megbeszélésen érzékelni lehetett, hogy a szakmai szervezetek összehívása nem volt tiszteletkör. Az MSZP-frakció súlyos egyéniségei – Katona Béla, Vojnik Mária, Kökény Mihály és Schvarcz Tibor - szombaton szántak az egyeztetésre több órát, komolyan vették az elhangzottakat, sűrűn jegyzeteltek, láthatólag érezték, hogy szükség van érdekegyeztetésre – mondta a Weborvosnak Ari Lajos, az EGVE vezetője. A megszólalásokból egyértelművé vált, hogy a szakmai szervezetek megítélése az egészségügy jelenéről és jövőjéről egységes. Az elhangzottakra pedig fogadókészséget tapasztaltak a képviselőknél. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy az egészségügyben komoly pénzügyi problémák prognosztizálhatók, s figyelni kell arra, hogy az ágazatban ne alakuljon ki finanszírozási válsághelyzet.

Éger István, a MOK elnöke a találkozó legfőbb jelentőségét abban látja, hogy miután a szaktárca nem kommunikál az egészségügy szakmai szervezeteivel, az egyeztetést a szocialista képviselők vállalták. Úgy érzékelte, hogy a konzultációra a politikusoknak is szüksége van, megerősítést jelenthet számukra. Mint Éger István a Weborvosnak beszámolt róla, a megbeszélésen a résztvevők álláspontja azonos volt: egységes társadalombiztosításra van szükség. Az egyeztetésen megállapodtak abban, hogy az MSZP frakció számára 10 napon belül írásos szakmai anyagokat készítenek a szervezetek, de nem csak az egészségbiztosításról, hanem az egészségügy más területeiről is. Két hónap múlva pedig újra találkoznak.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke a Weborvosnak kiemelte: a megbeszélésen elhangzottakból markánsan kitűnt, hogy a jelenlévők szolidaritáson és nemzetközösségen alapuló egészségbiztosítást tudnak a jövőben is elképzelni. A MESZK elnöke a találkozón elmondta, hogy a szakdolgozók hiányolják az információkat az egészségügy átalakításáról. Az ismerethiány egyrészt őket is bizonytalanságban tartja, másrészt a betegek kérdéseire sem tudnak választ adni. Balogh Zoltán a találkozón hangot adott annak az igénynek, hogy az ápolási szakmai protokollokhoz rendeljék az adott munka minimum-feltételeit, különös tekintettel arra, hogy legyen hozzájuk megfelelő számú munkaerő. Balogh Zoltán felhívta a figyelmet arra: az egészségügy átalakításával összefüggő tanulmányok valóságtartalmát értékelni szükséges, hogy ne tereljék helytelen irányba a közvéleményt.

A koalíciós pártok vasárnap Lovasberényben tartanak egyeztetést, a megbeszélés egyik fő témája az egészségügy és a biztosítási rendszer átalakítása lesz. Gusztos Péter (SZDSZ) az MSZP-frakció mai konzultációjának hírét kommentálva az MTI-nekkijelentette: a párt csodálkozik azon, hogy egy nappal a fontos koalíciós egyeztetés előtt az MSZP olyan érdekcsoportok véleményét használja álláspontja alátámasztására, amelyek kivétel nélkül támadták az egészségügyi reformnak a szocialisták és liberálisok által közösen vállalt lépéseit.
 
Gusztos Péter hangsúlyozta: továbbra is bíznak abban, hogy a szombati egyeztetésre mindkét fél nyitottan érkezik. Arra készülünk, hogy meg fogjuk tudni győzni a koalíciós partnert a szabad választásra épülő vegyes modell helyességéről - fűzte hozzá. A politikus szerint természetesen lehetnek olyan érdekcsoportok, amelyek ellenzik azt, hogy a több biztosítós modell általuk javasolt kompromisszumos formáját vezessék be, de egy friss közvélemény-kutatás azt mutatja: ezt a vegyes modellt a társadalom többsége támogatja.

Legolvasottabb cikkeink