• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyilatkozatot adott ki a szakdolgozói kamara

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

A szakdolgozók továbbra is rendkívül túlterheltek, és elkeseredettek. A megoldás sürgető - hangsúlyozza a küldöttközgyűlés.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Küldöttközgyűlésének nyilatkozata

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megújult Országos Küldöttközgyűlése kiemelten fontosnak tartja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét ismét ráirányítani az egészségügyben és a szociális ellátásban foglalkoztatott szakdolgozók egyre nehezedő helyzetére: a biztonságos betegellátást veszélyeztető folyamatokra, az utánpótlás hiányára, a szakdolgozói migráció aggasztó tendenciájára. Arra, hogy a sok száz millió infrastruktúra fejlesztésére fordított pénz a szakdolgozók élet- és munkakörülményeiben nem hozott pozitív változást. A szakdolgozók továbbra is rendkívül túlterheltek, és elkeseredettek. A megoldás sürgető. Az elviselhetetlen terheket az orvoshiány miatt megjelenő, kompetencián kívüli tevékenységek elvégzése is fokozza.

A MESZK legfőbb döntéshozó testülete kinyilatkozza, hogy továbbra is az érdekérvényesítés legfontosabb eszközének a szakmai alapokon nyugvó, kétoldalú, ugyanakkor a nyilvánosság mellett zajló párbeszédet és a tárgyalásokat tekinti. Az Ágazati Kollektív Szerződés megkötésére sürgősen szükség van, az egészségügyi és egészségügyben dolgozók helyzetének azonnali jobbítása érdekében! Kérjük a tárgyalások felgyorsítását! Felhatalmazza a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara újonnan választott országos elnökségét, hogy haladéktalanul kezdeményezzen egyezetéseket a Nemzeti Ápolási Stratégia 2016-2031 kialakítása érdekében. Minden lehetséges eszközzel érje el, hogy a stratégiai időszak első 5 évében (2016-2020 között) az egészségügyi emberi erőforrás krízis kezelése prioritást élvezzen kormányzati szinten is!

A MESZK támogatja a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által megfogalmazott követeléseket, melyben jelentős béremelést, az elvándorlás érdemi visszaszorítását, a hálapénzrendszer megszüntetését és átlátható, valós költségeket tükröző finanszírozási rendszer kialakítását szorgalmaznak. A szakdolgozói köztestület kezdeményezi, hogy az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása tartalmazza az ápolási tevékenység ráfordítási költségeit is.

Kinyilatkozza, hogy a köztestület stratégiai partnerként, aktívan kíván részt venni az ágazatban fellelhető folyamatok hiteles előrejelzésében, a szakmai és pénzügyi megoldások kialakításában, valamint a megvalósításában. Fontosnak tartja, hogy az ágazat működését meghatározó joganyagok kialakítása során – testületi döntés meghozatalához is – elegendő egyeztetési idő álljon rendelkezésre a szakmai szervezetek és a köztestületek számára.

Budapest, 2015. december 11.

MESZK: díjeső az ünnepségen