• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átadták a debreceni Pharma-Flight központot

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

A létesítmény nemzetközi szinten is egyedülálló, sehol nem foglalkoznak ilyen komplexen a repülés élettani hatásaival.

A mintegy 5 milliárd forintos beruházás a világon egyedülálló módon egyesíti az egyetemi szintű pilótaképzést, és a speciális egészségügyi igényeket kiszolgáló laboratóriumi kutatás és kisszériás gyógyszergyártás funkcióit.

A létesítmény megalkotói olyan innovatív koncepcióval nyertek el mintegy 3,5 milliárd forint uniós támogatást, amelynek eredményeként Európában – komplexitásában – mással össze nem vethető intézményt hoztak létre. A légiközlekedés robbanásszerű fejlődése egyre több magasan képzett légügyi szakembert igényel. Erre a kihívásra reagál a Pharma-Flight Kft. és a Debreceni Egyetem együttműködésével itt megkezdődő nemzetközi pilótaképzés. A Pharma-Flight az egyetem kihelyezett tanszékeként működik a jövő évtől - adta tudtul a Debreceni Egyetem weboldala.

Az uniós támogatással rekordidő alatt elkészült Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központot Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter avatta fel Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője, Papp László polgármester és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora jelenlétében.

Seszták Miklós miniszter rámutatott, hogy az új tudományos és szolgáltató központ a kutatás-fejlesztés egyik hiányterületén kezdi el működését, munkahelyeket teremt, és tovább erősíti Magyarország második legnagyobb városának meghatározó nemzetgazdasági szerepét. A miniszter megjegyezte, hogy 2020-ig mintegy 700 milliárd forint európai uniós támogatást fordít innovációra a kormány.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte, hogy ez a beruházás sem jöhetett volna létre a város, az egyetem és az ipari szereplők rendkívüli összefogása nélkül, hiszen piac, megfelelő infrastruktúra és szakemberek is kellenek egy ilyen fejlesztéshez.

- A repülés-egészségügy külön témát jelent minden orvosi szakterületen a belgyógyászattól az ortopédiáig, de komplexitásában senki nem foglalkozik vele. Azt tudjuk, hogy az utasnak mit kell bevennie bizonyos betegségeknél, ha repülőre ül, ugyanakkor a légi személyzet vonatkozásában nem készültek ilyen szisztematikus, tudományos igényű klinikai vizsgálatok. Ebben a központban ilyeneket fognak végezni – magyarázta Szilvássy Zoltán.

A rektor hozzátette: a nemzetközi szinten egyedülálló központ egy unikális piaci rést céloz meg, szűk területen jelent hatalmas kitörési lehetőséget.

A Debreceni Egyetemmel közös gyógyszerkutatás elősegíti magyar tudományos eredmények megszületését a hatóanyagoknak a hajózó személyzetre gyakorolt hatásainak megismerése területén, a gyártókapacitás pedig a későbbiekben lehetővé teszi a pilóták speciális gyógyszerekkel való ellátását. A Pharma-Flight világszínvonalú egészségügyi berendezései és műszerei hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a közlekedés valamennyi ágazatában hatékonyabban lehessen megállapítani a dolgozók alkalmasságát, és segíthet abban, hogy szükség esetén megfelelő egészségügyi és szakmai rehabilitációt kaphassanak a munkavállalók.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a Pharma-Flight Kft. olyan kutatási célokat, képzési irányokat tűzött maga elé, amelyek a debreceni tudományos műhelyt az egész ország egyik legérdekesebb kutatási központjává teszik. Megalkotói úttörő munkát végeztek, mert a MALÉV megszűnése óta először sikeresen újjáélesztik a korábban nagyra értékelt magyar pilótaképzést és elismerést hoznak a magyar légügyi szakértelemnek.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a Debreceni Nemzetközi Repülőtér a régió legdinamikusabban fejlődő regionális repülőtere, nemcsak a személyszállításra, hanem az áruszállításra, az oktatásra, képzésre és az innovációra, tudományos munkára is tudnak építeni. A Pharma-Flight innovációs és oktatási tevékenységével olyan egyedi karaktert ad a debreceni repülőtérnek, amellyel a világ legnagyobb repülőterei sem rendelkeznek.

Győri Gyula, a tudományos és kutató központ létrehozásának kezdeményezője, a Pharma-Flight program kidolgozója az ünnepségen arról beszélt, hogy az egyetem és a tudományos központ szakértői közösen dolgozták ki a képzés anyagát. Az oktatás része az Airbus A320-as és egy Boeing 737-es repülőgép-szimulátorokon való gyakorlás is.

Czirják György ügyvezető kiemelte annak jelentőségét, hogy a Pharma-Flight által üzemeltetett egészségügyi centrum a legmagasabb színvonalon képes elvégezni a légialkalmassági és egyéb kötelező egészségügyi és hatásvizsgálatokat, amelyek eredményeként növelhető a légiközlekedés biztonsága. Ugyanezek a kapacitások elősegíthetik a hivatásos nehézgépjármű- és autóbuszvezetők, valamint más, közlekedésbiztonsági kockázatokkal járó hivatást gyakorló szakember alkalmasságának gyors, pontos és költséghatékony vizsgálatát.