• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Romokban hever a népegészségügyi rendszer

Egészségpolitika 2021.10.20 Forrás: Weborvos Szerző:
Romokban hever a népegészségügyi rendszer

Olyan sok ember hal meg évente megelőzhető betegségben Csehországhoz képest, mintha 50 Jumbo Jet zuhanna le.

Már nem is Ausztria a példakép, amihez viszonyítunk, hanem csupán Csehország, ami sokat elárul a romló állapotokról, mutatott rá Vokó Zoltán Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója az IME-MEMT mai szakkonferenciáján. Mint mondta, alig történik valami a helyi, sporadikus kezdeményezéseken kívül a népegészségügy területén, holott évente Csehországhoz képest 25 ezer ember hal meg „szépen, csendben”, olyanok, akiket megelőzhető betegség visz el. Erre igazából senki nem figyel, ám ha 50 Jumbo Jet lezuhanna (amelyen körülbelül ennyi ember utazhatna), akkor rögtön mindenki felkapná a fejét. Régen hallhattuk a népegészségügyi szakembert ilyen őszintén beszélni. Kertelés nélkül megállapította, hogy „romokban hever a népegészségügy”, ezt bizonyítják az elkerülhető halálozást mutató adatok is. Nincsenek szakemberek, hr-krízist is átél a terület, aminek utolsó csapás volt az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése.

Súlyos anyagi érdekek is sérülnek, ha az ország gazdasági potenciálját nézzük, hiszen a magas elkerülhető halálozás a munkaképes korú lakosságot is érinti, hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy a politikusokat legalább ez érdekelhetné.

A népegészségügyi rendszer mai állapotában nem felel meg a modernitás követelményeinek, képtelen az emberek személyes érdekeltségét felébreszteni – nem tartaná ördögtől valónak ebben az anyagi ösztönzés megteremtését sem.

„Ez nem MÁSOK problémája” – szögezte le, arra utalva, hogy az emberek szeretik a negatív dolgokat leválasztani magukról, és úgy gondolni, hogy a bajok csak mással történhetnek meg. Ez mindannyiunk problémája, hangsúlyozta Vokó Zoltán, mert mindannyiunkat érint így vagy úgy.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy valamelyest érződik a változás szele, vannak forrásígéretek a terület számára. Miután nincs semmiféle minőségi ellenőrzés az ellátásban, így nem látható, hol kellene beavatkozni, hol kellene támogatást nyújtani, fogalmazott Weltner János, akivel Vokó Zoltán egyetértett, mondván: fontos rész lenne, ami a leépülést jól mutatná.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink