• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska: 300 milliárd egészségügyi fejlesztésre

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Több mint 2 milliárdból megújult a berettyóujfalui kórház.

Idén 300 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztés kezdődött, illetve kezdődik el az ország különböző pontjain - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szerdán Berettyóújfaluban. Szócska Miklós elmondta, ebből 49 milliárdot integrációra, illetve funkcióváltásra, 10 milliárdot az onkológiai centrumok fejlesztésére fordítanak.

Az államtitkár a Gróf Tisza István Kórház új műtéti blokkját és központi laboratóriumát magába foglaló új háromszintes épület átadására érkezett. A kórház közel 2,5 milliárd forintos korszerűsítése 90 százalékos uniós forrásból valósult meg.

Az új központi technológiai tömbben műtő, intenzív ellátás, sterilizáló, diagnosztika (laboratórium, transzfuziológia) kapott helyet, itt működik a kórházi belső gyógyszertár, és a magisztrális labor.

Jelentős mértékű műszerfejlesztés is történt a technológiai tömbben elhelyezett egységekben, illetve a központi diagnosztika részét képező radiológián és pathológián.

Mindennek eredményeképpen rövidülnek a kórházon belüli betegutak, a steril eszközök rövid úton történő biztonságos szállítása révén költséghatékonyabb gazdálkodás alakul ki, a humán erőforrások ésszerű kihasználása eredményes betegellátást és korszerű kórházüzem kialakulását biztosítja.

A GYEMSZI fenntartású Gróf Tisza István Kórház Hajdú–Bihar egyetlen nem megyeszékhelyi kórháza, éppen ezért kiemelkedő szerepet tölt be. Összes aktív, krónikus és rehabilitációs ágyszáma együtt 666. Ellátási területe a 85-90 ezer embert magában foglaló berettyóújfalui, derecskei és sárréti kistérség. Vonzáskörzete azonban túlnyúlik a Bihari térségen, fontos egészségügyi központ, tekintve, hogy két fontos nemzetközi útvonal metszéspontjában fekszik.

Az átadáson az államtitkár utalt is arra, hogy a megújult berettyóújfalui kórház fontos szerepet játszhat a határon túliak ellátásában ezzel is némileg szolgálva a "történelmi igazságtételt".

A sürgősségi és a neurológiai tevékenységet segíti az új kórházban a nemrégiben, Miskolcról áthelyezett CT. Szócska Miklós szerdán ígéretet tett, hogy az új műszerhez meglesz a többletfinanszírozás is. 

Az államtitkár Berettyóújfaluban is megerősítette: az egészségügyi dolgozók szeptemberben már a megemelt bért kapják, és jövőre folytatják a béremelési programot. Megismételte: a szeptemberi - januárig visszamenőleges - béremelés 95 ezer embert érint. A diplomás ápolók bérnövekményét 40 ezer forintig egészítik ki, a szakorvosok bére havi 40 ezer, a szakorvosjelölteké 10 ezerrel, az intézeti gyógyszerészeké 44 ezerrel, egyéb diplomás dolgozóké havi 10 ezer forinttal emelkedik.

Szócska Miklós az átadó ünnepségen kiemelte azt is: "A jövőben nagyon oda fogunk figyelni arra, hogy mindenki eljusson a megfelelő ellátáshoz, de mindenki csak arra a szintre jusson, ahova el kell jutnia. Feleslegesen kórházba ne utaljunk, az alap-, és a járóbeteg-ellátás képes legyen minél több beteget ellátnia."