• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Újabb tervek a dohányzás visszaszorítására

Egészségpolitika 2019.04.06 Forrás: kormány.hu
Újabb tervek a dohányzás visszaszorítására

Lázár János szerint szükséges lenne kitűzni a „dohányfüstmentes Magyarország” célját belátható időn belül.

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája és a magyar kormány között létrejött együttműködési szerződés (WHO BCA) részeként valósul meg a „Kapacitásfejlesztés a dohányzás visszaszorítását támogató népegészségügyi szolgáltatások és kormányzati intézkedések tervezése területén” című program, melynek célja a dohányzás visszaszorítását elősegítő intézkedések helyzetelemzése és továbbfejlesztési lehetőségeinek feltárása - olvasható a kormány.hu-n. 

A program részeként tartott szakértői megbeszélésen dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a dohányzás visszaszorítás jelenlegi helyzetével kapcsolatban kifejtette, hogy az intézkedések eredményeként nőtt a nemdohányzók aránya – Magyarország a 26. helyről a 9. helyre lépett előre a dohányzás-ellenőrzési intézkedések eredményességét illetően – de tovább kell dolgozni az egészségben eltölthető életévek növelése és az egészséges életmód melletti elköteleződés érdekében.

Dr. Lázár János, nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos a dohányfüstmentes generációk kialakításában az ágazatközi együttműködés fontosságát emelte ki, továbbá hangsúlyozta, hogy szükséges lenne kitűzni a „dohányfüstmentes Magyarország” célját belátható időn belül. Dr. Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője hangsúlyozta a WHO Dohányzás-ellenes keretegyezményének jelentőségét, és elismerően szólt a magyar kormány elmúlt években hozott intézkedéseiről. A jövőre nézve javasolta a szakmai ajánlásoknak megfelelő jogszabályi környezet kialakítása mellett a megelőzéssel és leszokás támogatással kapcsolatos programok elterjesztését és az intézkedések monitorozását.

A kerekasztal résztvevői – akik többek között az egészségügy, a köznevelés, a családpolitika, valamint a dohánypiac hatósági felügyeletét ellátó intézmények, illetve civil szervezetek képviselői – egyetértettek abban, hogy szorosabb együttműködés szükséges a szakpolitikai intézkedések megvalósításában és értékelésében, a dohányzás visszaszorítás primer prevenciójának elősegítésében az óvodai és iskolai egészségfejlesztés területén. Emellett fontosnak tartják a dohányzásleszokás-támogatás továbbfejlesztését, valamint az elektronikus cigaretta és az új dohánytermék kategóriába tartozó hevítéssel fogyasztható termékek szabályozását.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink