• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyszer és unió

Európai Unió Forrás: Weborvos Szerző:

Ha egészségügyi kérdésekről esik szó csatlakozásunk kapcsán, nem feledkezhetünk el a gyógyszerekről, az azokhoz való hozzájutásról.

Sándor Csabával, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés Megyei Szervezetének elnökével készített interjúból kiderül: belépésünkkel valamivel drágábbak lesznek majd a gyógyszerek, de egyúttal nagy valószínűséggel felgyorsul az új hatóanyagok beszerzése.

Az Európai Unióban nincs egységes gyógyszerszabályozás, minden tagállam önmaga szabályozza a gyógyszerellátását. Egy biztos: a gyógyszereknek a mostaninál drágábbnak kell lenniük, hiszen az uniós előírásoknak megfelelően áfát kell rájuk számolni. Ennek a mértéke pillanatnyilag még nem ismert, de valószínűleg valamilyen kedvezményes áfa lesz, 2 és 5 százalék közé várható, már a belépésünk időpontjától.

- Mennyivel kell bővíteni a magyarországi patikákban ma meglévő gyógyszermennyiséget?

-A hazai gyógyszertárakban megtalálható tízezres nagyságú gyógyszerpaletta már ma sem marad el az uniós országok szintjétől, de ugyanezt el lehet mondani az egész gyógyszerellátó rendszerről. A gyógyszertárak komfortfokozatát tekintve is elérjük már a nyugati szintet, s bár különbségek értelemszerűen vannak, azt azért kijelenthetjük, hogy a patikák általánosságban jó állapotúak.

-Ha nekem itthon felírnak egy gyógyszert, akkor azt kiválthatom a többi uniós országban?

-Igen, kiválthatja, társadalombiztosítási támogatás viszont csak Magyarországon jár hozzá.

-Felgyorsul a csatlakozásunkkal egy-egy új gyógyszernek a piacra jutása?

-Hazánkban azokat a gyógyszereket lehet forgalomba hozni, amelyeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyez. Azt, hogy az eljárás gyorsul-e majd vagy sem, nem tudom megmondani. Valószínű, hogy néhány éven belül könnyebb lesz az európai gyógyszerek bevezetése, hiszen belépésünk időpontjától Magyarországon is ugyanazok az előírások vonatkoznak majd a gyógyszerek forgalmazására, mint az unióban. Hozzáteszem, hogy a magyar gyógyszerpiac sokkal szigorúbb, mint az EU-é. Félő, hogy a csatlakozással, a multik megjelenésével elindul egy koncentráció, s a kistelepülések gyógyszertárainak nem lesz akkora a forgalma, hogy képesek legyenek megélni. Mi ragaszkodunk a mostani etikus gyógyszerészmodellhez, ami azt mondja ki, hogy egy gyógyszerész — egy patika.

-A közelmúltban felmerültek olyan elképzelések, miszerint néhány alapvető gyógyszert az élelmiszerüzletekben is be lehet majd szerezni. Az unióban ez hogyan működik?

-A 15 tagország közül 11-ben nem lehet csak gyógyszertárban gyógyszert forgalmazni, 4 olyan állam van — Nagy-Britannia, Írország, Dánia és Hollandia —, ahol ez elképzelhető, azonban ezekben a gyógyszerek is drágábbak. Nálunk a Gazdasági Versenyhivatal készített egy anyagot, mely szerint a teljes gyógyszerpiacot liberalizálni kell. Kamaránk ezzel szemben az uniós tagországok gyógyszerészeit tömörítő szervezettel egyetértésben csak az etikus modellt tartja elképzelhetőnek, s mindent megteszünk azért, hogy a versenyhivatal álláspontját megváltoztassuk. Ebben a kérdésben egyébként a gyógyszer gyártásától annak engedélyeztetéséig minden érintett egységes.

Legolvasottabb cikkeink