• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Agyvérzés és depresszió

Gyógyszerpiac Forrás: Medipress

Az akut agyvérzést követően alkalmazott escitalopram vagy problémamegoldó terápia megelőzheti a depressziót.

Azoknál a betegeknél, akik az agyvérzésüket követő egy évben escitalpopram tartalmú gyógyszert szedtek, vagy problémamegoldó csoportterápián vettek részt, csökkent a depresszió kialakulásának kockázata - állítja a JAMA május 28-i kiadásának egyik cikke.

Az Egyesült Államokban éves szinten meghaladja a 700 000-et az agyvérzéses esetek száma. A betegek több mint felénél később depresszió is kialakul, derül ki a cikk háttérinformációjából. „Az agyvérzés utáni depresszióról már több cikkben szót ejtettek, és kapcsolatba hozták egyrészt a mindennapi tevékenységek korlátozódásával valamint a megemelkedett halálozással. A depresszió megelőzése épp ezért egy fontos cél" – írták a kutatók.

Robert. G. Robinson, az Iowai Egyetem munkatársa és kollégái felmérték az escitalopram hatóanyagú antidepresszáns hatékonyságát, továbbá a placebo tablettával kombinált problémamegoldó terápiát a depresszió megelőzése szempontjából 176 agyvérzésen átesett beteg esetében. Az agyvérzést követő három hónap alatt a betegeket véletlenszerűen három csoportba osztották: az egyik escitalopramot kapott, a másik placebót, a harmadik terápián vett részt. A terápia 6 kezelésből és 6 megerősítő foglalkozásból állt.

A kutatók azt találták, hogy a placebót szedő csoport tagjai 4,5-szer nagyobb eséllyel lettek depressziósak, mint a gyógyszerrel kezelt betegek, a terápiás csoporthoz képest mért arány pedig 2,2-szeres volt. „Ha csak a depressziós roham gyakoriságát vesszük az egy éves kezelés alatt, 7,2 akut agyvérzéses betegnek lenne szüksége gyógyszeres megelőzésre, 9,1 betegnek pedig a terápiára" – írták a szerzők.

Egy sokkal konzervatívabb adatfeldolgozási módszer alkalmazásával kiderült, hogy az escitalopram jóval hatásosabb a placebónál, a problémamegoldó terápia hatékonysága azonban nem számottevően nagyobb.

„Az eredményekből klinikailag azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az akut agyvérzést követően alkalmazott escitalopram vagy problémamegoldó terápia megelőzheti a depressziót és talán a kedvezőtlen hatásait is" – állapították meg a szerzők.