• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fekete nadálytő az év gyógynövénye 2021-ben

Gyógyszerpiac 2021.01.27 Forrás: egyogynovenye.hu
Fekete nadálytő az év gyógynövénye 2021-ben

A gyógyászatban elsősorban a gyökerét hasznosítják, hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésére.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2021-ben az év gyógynövényének a fekete nadálytövet választotta, adta hírül az Év Gyógynövénye oldal.

A fekete nadálytő nedves területeket kedvelő, bíbor, rózsaszín vagy fehér virágú, évelő növény. A gyógyászatban elsősorban a gyökerét hasznosítják. Korábban a levelét is fogyasztották teaként, sőt étkezési céllal is, azonban a teljes növénnyel kapcsolatban érvényes, hogy szájon át történő alkalmazása veszélyes.

A nadálytövet a gyógyászatban zúzódások, csonttörések kezelésére használták, erre utal a növény egyik népies neve is (forrasztófű). Már az ókorban is alkalmazták hasonló céllal: a csatákban szerzett sérüléseket, töréseket a nadálytő gyökeréből készült masszával kenték be a seb védelme és a gyógyulás gyorsítása céljából. Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésre alkalmazzák.

A fekete nadálytőnek állatkísérletekben fájdalomcsillapító, valamint gyulladás- és ödémacsökkentő hatását dokumentálták. Bár klinikai hatásosságát kísérletesen alátámasztották, hatóanyagai és hatásának pontos módja nem ismertek. Rozmaringsav- és allantointartalmának feltehetően szerepe lehet a gyulladáscsökkentő hatás létrejöttében, azonban az ízületi fájdalmak mérséklésben feltehetőleg más, még nem azonosított anyagok is szerepet játszanak.

A növény hepatotoxikus pirrolizidin vázas alkaloidokat tartalmaz, amelyek májvéna-elzáródást okozhatnak, hosszú távon pedig rákkeltő hatásúak. Ezek a vegyületek ép bőrön át rosszul szívódnak fel, de biztonságossági okokból a gyógyszerekben és a gyógytermékekben az alkaloidok mennyiségét az Európai Gyógyszerügynökség maximálja; kozmetikumok esetén jelenleg nincsenek ilyen határértékek.

A fekete nadálytő hatásosságát klinikai vizsgálatokban tanulmányozták. Placebokontrollos, kettős vak vizsgálatokban a nadálytőkrém a placebónál hatásosabban enyhítette a hátfájást, valamint az ízületi és izomfájdalmat ízületi gyulladás és rándulások esetén. Több vizsgálatban a húzódásokkal kapcsolatos panaszok mérséklésében hatékonysága megegyezett a diklofenakot tartalmazó krémével. Zúzódások, véraláfutások gyógyulásának elősegítésére, valamint teniszkönyök és ínhüvelygyulladás esetén a fájdalom enyhítésére is sikeresen alkalmazták.

A fekete nadálytő nagymúltú, hazánkban is honos gyógynövény, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként is forgalomban van. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott, és elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a hazai gyógyszerészet tudományos szervezete, amelyen belül a Gyógynövény Szakosztály fogja össze a gyógynövény szakterület művelőit. A Szakosztály tagjai között a gyógynövények iránt érdeklődő gyakorló gyógyszerészek, a gyógynövények kutatásával foglalkozó és a hatóságoknál tevékenykedő szakemberek egyaránt megtalálhatóak. Közös törekvésük, hogy a lakosság a megbízható információkon kívül az egészség megőrzésében, a betegségek kezelésében, gyógyításában hasznos, jó minőségű termékekhez is hozzájuthasson. A Szakosztály célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.

Ennek jegyében a Gyógynövény Szakosztály 2013-ban új kezdeményezést indított útjára. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az Év Gyógynövényei:

2013 Máriatövis

2014 Citromfű

2015 Galagonya

2016 Kamilla

2017 Mák

2018 Levendula

2019 Orbáncfű

2020 Bíbor kasvirág

2021 Fekete Nadálytő

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink