• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszerkísérletek: halálos veszély?

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip.com - IndianExpress.com

A kísérleti alanyok 1 százaléka veszteséglistára kerül, ennél azonban jóval magasabb azoknak az aránya, akiknél súlyos mellékhatást észlelnek.

A Scrip honlapján megjelent, indai szerzőtől származó cikk szerint vezető klinikai gyógyszerteszteket végző cégek úgy vélik, hogy Indiában „nem riasztóan magas" a próbák során bekövetkező halálozások száma. A kísérleti alanyok 1 százaléka ugyan valóban veszteséglistára kerül, ennél azonban jóval magasabb azoknak az aránya, akiknél csak valamilyen súlyos mellékhatást észlelnek.

A Scrip szerzője, úgy tűnik, az Indian Express augusztus 9-i, új-delhii keltezésű, Teena Thacker brit újságíró tollából származó hírére reagál. Thacker az Indiai Államszövetség egészségügyi minisztériumának azt az állítását veszi górcső alá, hogy bár a klinikai vizsgálatok során egyre többen halnak meg, az halálesetekre tisztázatlan egészségügyi okokból kerül sor. Az idén júniusig 462-en vesztették életüket, miközben efféle teszteket végeztek rajtuk.


A halottak száma 2007-ben még „csak" 132, 2008-ban azonban már 288, 2009-ben pedig – tetten érhető a mértani haladványt idéző tendencia! – 637 volt. A hivatalosság az exponencialitást puszta látszatnak, illetve okok sokaságának tulajdonítja, amelyek a betegség következményeitől egészen az adott gyógyszertől független mellékhatásokig terjednek. A minisztérium illetékesei hangsúlyozzák, hogy a rendkívüli eseményeket ügyészi és céges vizsgálatok egyaránt követik.


India az utóbbi időben – így az Indian Express szerzője – gyógyszervizsgálatokat végző szervezetek kedvelt kísérleti terepévé vált. Az idei évben eddig 117 külföldi és 134 honi szervezetnek/vállalkozásnak engedélyezték próbák szervezését. (Ez eddig 251; tavaly egész évben 258 külföldi és 195 helyi, 2008-ban 246 külföldi és 275 indiai kérelmet hagytak jóvá.)


Miniszteriális források szerint a klinikai vizsgálatok lefolytatása Indiában egyszerűbb, mint Európában vagy Amerikában – ez utóbbi helyszíneken, mivel a páciensek inkább tisztában vannak jogaikkal, a perek is gyakoribbak. Egy standard klinikai vizsgálat az Egyesült Államokban akár 150 millió dollárba is kerülhet – Indiában viszont ennek akár 60 százaléka is megtakarítható.


Az Új-Delhiben székelő szövetségi főgyógyszerész, tekintettel a gyógyszeripar gyors növekedésére, kezdeményezi, hogy a klinikai vizsgálatok során elkövetett csalások és szabálytalanságok visszaszorítására büntető intézkedéseket vezessenek be.