• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Időleges engedmény: antivirális szerek recept nélkül

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip.com

Norvégiában a gyógyszerész döntheti el, rászorul-e a beteg az influenza-szerekre.

„Norvégia, ha csak korlátozott időre is, de engedélyezi gyógyszerészeinek, hogy a gyógyszertárakban kiadjanak pácienseiknek két vényköteles sertésinfluenza-gyógyszert, a Roche Tamifluját (hatóanyag: oseltamivir) és a GlaxoSmithKline Relenzáját (zanamivir)" – írja a Scrip.com. Az intézkedés célja, hogy könnyebben hozzáférhetővé tegyék az influenza-terápiákat a betegek számára.

November 5-e óta tüneteiket ismertető pácienseiknek a norvég patikusok rendelhetnek [„felírhatnak" = kiadhatnak] elsősorban Tamiflut, de Relenzát is – amennyiben úgy ítélik, hogy az illető állapota szükségessé teszi e terápiák alkalmazását.

Az oslói egészségügyi minisztérium a Scrip megkeresésére közölte: a járvány idején ezen a módon szeretnének jobb hozzáférést biztosítani a betegek számára. Utóbbiak csomagolásonként 6 euró önrészt fizetnek. [Ez körülbelül 50 korona, a konzultáció díja további 20. –] A program a kormányzatnak körülbelül 22 millió eurójába kerül. Az ország másfélmillió csomagos Tamiflu-készletet halmozott fel, amely a szaktárca álláspontja szerint „valószínűleg elegendő" lesz a járvány során jelentkező igények kielégítésére.

A gyógyszerészek 2010 júniusáig rendelkeznek e különleges jogosítvánnyal, jóllehet ez az időszak a minisztérium szerint „esetleg lerövidíthető". Oslóban, annak ellenére, hogy bizonyos médiumok erről számoltak be, nem tervezik, hogy akár a Tamiflut, akár a Relenzát átsorolják a vény nélküli kategóriába.

Az új konstrukció mindazonáltal – a Scrip szerint – vet fel bizonyos problémákat. A honlap idézi a norvég egészségügyi minisztérium nyilatkozatát, amely szerint „a Tamiflu és a Relenza rendelésének [kiadásának] alapjául a beteg nyilatkozata szolgál". Annak megítélése ugyanakkor, hogy az illető csakugyan rászorul-e ilyen terápiára, azt a terhet rója a gyógyszerészre, hogy helytálló diagnózist alkosson és megítélje, ki kapja meg a gyógyszerek valamelyikét. Ezt a felelősséget más országokban, például az Egyesült Királyságban leveszik a gyógyszerész válláról: a Brit-szigeteken egy internetes kérdőív kitöltésével állapítják meg, hogy valaki vélhetően hordozza-e a vírust, a gyógyszertárban pedig akkor adják ki az antivirálékat, ha a páciens bemutatja az illető webhelyről származó [kiprintelt] „receptet".

Aggályokat vet fel, hogy valaki esetleg több helyütt is beszerzi a Tamiflut/Relenzát. „Lehetetlen megakadályozni…" ismerte el az illetékes hely. A beteg megteheti, hogy több patikát is felkeres és mindegyikben vásárol vírusellenes szert, ami egyfelől hatalmas házi készletek felhalmozódását eredményezheti, másfelől megakadályozhatja, hogy egyes betegek egyáltalán hozzájuthassanak e gyógyszerekhez.

A hozzáférési lehetőségek bővülése esetleg a gyógyszer-rezisztencia kockázatát is fokozhatja, a minisztérium azonban úgy döntött, hogy a Tamifluhoz/Relenzához jutás előnyei meghaladják a kockázatokat.

Dr. Keiji Fukuda, az Egészségügyi Világszervezet influenzajárványügyi főigazgatója ugyancsak ezt az álláspontot támogatja: „A vírusellenes gyógyszerekkel szembeni rezisztencia általunk tapasztalt szórványos eseteinek többsége csakugyan a megelőzéssel, nem pedig a kezeléssel függ össze".

A WHO eddig támogatta Norvégia kezdeményezését, amely, Fukuda szavaival, „csakugyan újszerű és okos lépés". E kijelentését november 5-én, a WHO járvánnyal kapcsolatos sajtótájékoztatóján tette. „Valóban alkalmas arra, hogy egyaránt megkönnyítse a betegek gyorsabb hozzájutását a vírus elleni gyógyszerhez… és enyhítse az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást […]

(N.B.: A Norwaynews.com honlap szerint eddig 772 norvégot szállítottak kórházba sertésinfluenza gyanújával, közülük 94-en részesültek intenzív kezelésben, 16-an haltak meg. November 11-én 93-an voltak korházban, 20-an intenzív osztályon – a ford.)

Legolvasottabb cikkeink