• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jobb esetben hatástalan

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A kutatás szerint Nyugat-Európa lakossága több mint 10 milliárd eurót költ veszélyes készítményekre évente.

A Pfizer napokban kiadott tanulmányára reagálva figyelmeztetést tett közzé a brit RPSGB, amelyben arra kéri a fogyasztókat, hogy online gyógyszervásárlásaik során különös körültekintéssel járjanak el. A gyógyszercég kutatása szerint Nyugat-Európa lakossága több mint 10 milliárd eurót költ veszélyes készítményekre évente.

A Medical News Today beszámolója szerint figyelmeztetést tett közzé Nagy-Britannia Királyi Gyógyszerészeti Társasága (Royal Pharmaceutical Society of Great Britain, RPSGB), amelyben arra kéri a brit fogyasztókat, hogy saját biztonságuk érdekében óvatosan és körültekintően vásároljanak gyógyszert az interneten.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hírlevelében idézi az egészségügyi szervezet közleményét, amelyben hangsúlyozza, számtalan internetes oldal kínál lehetőséget egyébként vényköteles gyógyszerek recept nélküli megvásárlására, ám ezek fogyasztása rendkívül veszélyes lehet. A receptköteles készítmények orvosi felügyelet nélkül történő alkalmazása önmagában is kockázatos, ráadásul mivel az ilyen oldalak engedély és hatósági felügyelet nélkül, illegálisan működnek, többségében hamis, illetve a minőségi követelményeknek nem megfelelő készítményeket értékesítenek. Ezek pedig nem alkalmasak a tünetek kezelésére. Jobb esetben beszedésük hatástalan marad, de előfordulhat, hogy veszélyes összetevőik okán komoly egészségkárosodást, akár halált is okozhatnak. A társaság ezért kéri az online gyógyszervásárlást választók figyelmét, hogy csak a hatóságilag hitelesített – a hitelesítési információk a legális online patikák oldalán megtalálhatóak – weblapoktól rendeljenek gyógyászati és egészségügyi készítményeket.

Az RPSGB a felhívással arra a napokban közzétett kutatásra reagált, amelynek becslése szerint a nyugat-európai fogyasztók évente legkevesebb 10,5 milliárd eurót költenek hamis gyógyszerekre online vásárlásaik során. A Pfizer megbízásából készített felmérés eredményei szerint az állampolgárok 21 százaléka – Nagy-Britanniában 12 százaléka – vásárolt már vény nélkül receptköteles gyógyszert, amelyet illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül szerzett be.