• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi lesz a májusi ''csomagban''?

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Kis fellélegzést, picike optimizmust hozott a kormánydöntés elnapolása a gyógyszerpiaci szereplők körében.

A meglepetés erejével hatott a gyógyszertámogatás átalakítása kapcsán május végére elodázott kormánydöntés a gyógyszerpiac általunk megkérdezett szereplőiben, akik csak találgatni tudják az okokat. És persze némi optimizmust engednek meg maguknak, remélve, nem hiába érveltek keményen a Széll Kálmán Terv gyógyszerkassza megvágását célzó, tervezett intézkedései ellen, mert megfontolják javaslataikat, további egyeztetéseket tartanak részvételükkel.

Mint arról lapunk beszámolt, tegnap tárgyalt először a kormány a gyógyszertámogatási rendszer átalakításának tervezetéről, de a várakozással ellentétben végleges döntést nem született. A kormányszóvivő azzal indokolta a halasztást, hogy júliusra derül ki „milyen mélységűek legyenek" az idei változások.

A döntés elhalasztása azért is érdekes, mert az előterjesztés szövege nagy elhatározottságra utalt, fogalmazott megkeresésünkre dr. Küttel Sándor, a Phoenix Pharma Zrt. kereskedelmi igazgatója. A nagykereskedő cég menedzsere úgy vélte, ha a későbbi döntés valamiféle mértékletességgel jár, vagyis a gyógyszergyártók és a szakértők erős kritikáit figyelembe kívánja venni a kormányzat, akkor hozhat pozitívumot is. Esetleg átgondolják a tervezett intézkedéseket, felülvizsgálják hatásukat. Ha pedig mindenáron be akarják szedni a pénzt ettől a szektortól, akkor nincs semmi okuk az optimizmusra.


Pozitívumként értékelte a döntés elhalasztását Székely Tamás, volt egészségügyi miniszter. Mint lapunknak mondta, „irdatlan az összeg", ekkora kivonást nem lehet úgy végrehajtani, hogy ne legyen vesztesége mind a generikus, mind az originális szereket gyártóknak, de a betegeket is hátrány érheti, hiába hirdeti ennek ellenkezőjét a kormányzat. A döntés elnapolása egy jobb döntés kiérlelését is szolgálhatja véleménye szerint. Tény, tette hozzá, hogy valamekkora csökkentést el kell érni a kasszában, de politikai kérdés, melyik területre hárítják az elvonást. Már idén kezelni kell a gyógyszerkassza kiáramlását, amely 25-30 milliárd forinttal nagyobb mértékű a tervezettnél. Ráadásul a régi tapasztalat most is igaznak bizonyul: ahogy gyógyszereket érintő híreket közöl a média, elkezdenek a betegek bespájzolni. A volt miniszter állítását erősíti, hogy a folyamat már megmutatkozik a gyógyszerkassza megnövekedett kiáramlásában.

A halasztás lehetőséget adhat arra, hogy a Semmelweis Terv és a Széll Kálmán Terv eltérő prioritásai egymással összhangba kerüljenek dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnökének reménye szerint. Így sem a betegek terhei nem nőnének, sem a gyógyszerpiac szereplői nem sodródnának működőképességük határára, tette hozzá.

Annál sokkal rosszabb nem történhet, mint ami az eddigi anyagokból kiolvasható, nyilatkozta anonimitást kérve az egyik általunk megkérdezett szakértő, hozzátéve, hogy érdekesnek tartja a kormánydöntés elodázását, ugyanis a május végi döntés megakadályozhatja, hogy július elején életbe lépjenek egyes intézkedések, amelyek arra hivatottak, hogy a kassza túlköltését megakadályozzák.

Legolvasottabb cikkeink