• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Richter Anna Díj: 4 év, 4+1 kategória, 4 millió forint

Hírek 2022.04.01 Forrás: Weborvos Szerző:
Richter Anna Díj: 4 év, 4+1 kategória, 4 millió forint

A díj célja megvalósítani az egészségügy, az oktatás és a kutatás területén dolgozó nők álmait.

Könnyes szemek, boldog mosolyok, örömteli vakkantások. Ez a hangulat jellemezte a Richter Anna Díj szerdai eredményhirdetését. A könnyek és a mosolyok talán nem szorulnak magyarázatra, hiszen a negyedik éve négy kategóriában meghirdetett pályázat győztesei 4 millió forintot kaptak álmaik megvalósításához. A vakkantások is helyénvalóak voltak, hiszen az egyik kategória nyertesei között ott volt Hoppá és Ritmus, a két terápiás kutya is.

Ahogy a korábbi években, úgy most is orvos, egészségügyi szakdolgozó, gyógyszerész és pedagógus kategóriában lehetett pályázni. A több mint 200 induló közül egy ötfős zsűri választotta ki a legjobb tizenkét pályázót. A szerdai ünnepélyes díjátadón közülük került ki a négy győztes, illetve egy ötödik is, akit a közönség szavazott meg.

Orvos kategóriában a „Sine morbo - egészségnevelő társasjátékot” találta a zsűri a legjobb ötletnek. A három pályázó hölgy, dr. Mucsi Anna, dr. Hajdu Eszter és László Vivien arra vállalkozott, hogy nem statisztikákkal, prospektusokkal terjeszti a megelőzés, az egészséges életmód fontosságát, hanem játékosan, humorral adja ezt át a gyerekeknek és az arra nyitott felnőtteknek is. Az elnyert 4 millió forintból a győztesek szeretnék egészségnevelő kártyajátékukat minél szélesebb körben elterjeszteni.

 

 

Egészségügyi szakdolgozó kategóriában az „Oktatókonyha” elnevezésű program győzött. Az ötfős csapat: Kiss Erika, dr. Zsidegh Petra, dr. Szatmári Ildikó, Lukács Renáta, Fodor Marcsi azt találták ki, hogy létrehoznak a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikáján egy olyan oktatókonyhát, ahol a szigorú diétára fogott anyagcserebetegségekben szenvedő gyerekek szülei megtanulhatják mit hogyan készíthetnek el.

A gyógyszerész kategória díjazottjai a Gyógyszer Vlogger Kids elnevezésű program megálmodói lettek. Dr. Somogyi Orsolya, prof. dr. Zelkó Romána, dr. Palcsó Barnabás, Betlehemi Viktória és Pintér Kinga különböző gyógyszerformákkal és a leggyakoribb betegségek kapcsán felmerülő gyógyszeres kezelésekkel ismertetnék meg a szülőket rövid, látványos videókon keresztül. Azért érzik ezt fontosnak, mert egyes gyógyszerek felhasználását számos tévhit övezi, ezeket pedig a leghatásosabb módon, oktatóvideókkal lehet szétoszlatni.

A pedagógus kategória győztese a Kutyajó móka című pályázat, amelyet Gulyás Bianka, Aléné Kucsera Andrea, dr. Kreisz Ágnes és Gulyás Péter jegyez. A csapat gyógypedagógusa speciális nevelési igényű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik segítő kedvenceivel, Hoppával és Ritmussal a két terápiás kutyával. Nagyon jó eredményeket értek el a gyerekek fejlesztésében és ezeket a tapasztalatokat szeretnék kiterjeszteni egy nyári táborban.

Többezer szavazattal nyerte a közönségdíjat a Merj segítséget kérni! című projekt. A dr. Prezenszki Zsuzsannából, Virághné Puskás Katalinból, Tóth Artinból, Bárd Noémi Polliból és L. Horváth Katalinból álló csapat szeretné felhívni a daganatos betegek figyelmét a pszichés segítségkérés fontosságára. Szeretnének segítséget nyújtani frissen diagnosztizált daganatos betegeknek online és személyes támogatást nyújtó programsorozattal. A pszichoonkológiai csoportfoglalkozásokon résztvevőknek olyan hétvégi programokat igyekeznek szervezni, ahol az érintettek erőt meríthetnek a betegségből meggyógyult társaik történeteiből, egymásból. 

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég évente meghirdetett Richter Anna Díja egy olyan pályázat, amelynek célja, hogy az egészségügy az oktatás és a kutatás területén dolgozó nők jobbító ötleteinek megvalósításához forrást biztosítson. Indulhatnak a pályázaton orvosok, egészségügyi szakdolgozók, gyógyszerészek, pedagógusok, tanárok, kutatók és hallgatók is, egyedül vagy akár ötfős csapatokban is, a lényeg, hogy az induló, illetve a csapat vezetője nő legyen. A győztesek nemcsak a 4 millió forintos nyereményt vihetik haza, a gyógyszercég a pályázat megvalósításában is segítséget nyújt.

A díj névadója egyébként Richter Gedeon nemzetközi hírű gyógyszerész, a ma már többmilliárd forint forgalmú, róla elnevezett gyógyszergyár alapítójának a felesége. Richter Anna nemcsak mai kifejezéssel igazi egészségügyi menedzser és hr-s volt, hanem fontos volt számára, hogy a közért is tegyen, például rávette férjét, hogy rendszeres gyógyszer-, ruha és egyéb adományokkal segítsék a rászorulókat. A gyógyszercég hűen a névadókhoz a társadalmi felelősségvállalás jegyében alapította meg 2018-ban a Richter Anna Díjat.

Legolvasottabb cikkeink