• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ultrahang és mágneses tér viszi helyére a gyógyszert

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Ultrahang és erős mágneses tér segítségével sikerült célzottan eljuttatni az egerek agydaganatába a kemoterápiás készítményt.

A kutatásról az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóirata, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában jelent meg tanulmány.


A gyógyszerek megfelelő eljuttatása az agyszövetbe nehézkes a vér-agy gát védő szerepe miatt. Ez a gát az agyi hajszálerek körül az idegsejtek nyúlványai által képzett anatómiai védvonal, amely szabályozottan korlátozza a véráramból a vízben oldódó kémiai anyagok, nagyobb molekulák (például kemoterápiás szerek, antibiotikumok, kontrasztanyag) bejutását az agyszövetbe. Ez a védelmi vonal sok szempontból óvja az idegszövetet, viszont bizonyos gyógyszerek bejutásának megakadályozásával a gyógyszeres terápia akadályai is lehet.


A tajvani kutatóknak sikerült "kicselezniük" a védőmechanizmust: fókuszált ultrahanggal időlegesen sikerült "rést ütniük" a vér-agy gátban, és "átlökni" rajta a gyógyszermolekulákat hordozó aprócska mágneses részecskéket. Miután a piciny részecskék bekerültek a véráramba, további útjukat MRI (mágneses rezonancia) képalkotó berendezés keltette erős mágneses mezők segítségével navigálták, hogy célzottan eljuttassák a gyógyszert az agydaganatba.


A kombinált kezelésben részesült egerek tovább éltek, mint azok a fajtársaik, amelyeknél vagy az ultrahangot, vagy az MRI-t, vagy a kemoterápiás készítményt alkalmazták külön-külön.


"E módszer legfőbb célja növelni a kemoterápiás szerek koncentrációját az agyban" - hangsúlyozta Kuo Csenvej (Kuo Chen Wei), a taojüani (Taoyuan) kórház vezető idegsebésze, a tanulmány vezető szerzője.


Ismertetése szerint jelenleg a temozolomide (Temodar) az agydaganatok kezelésére alkalmazott legfőbb kemoterápiás készítmény. A gyógyszert kapszulákban alkalmazzák, ám a készítménynek csupán a töredéke jut be az agyba, és igen alacsony koncentrációban halmozódik fel a daganatban. "A készítmény képes átjutni a vér-agy gáton, de igen kis mennyiségekben, és mivel alacsony a koncentrációja a tumorban, a daganat mindig kiújul" - emelte ki Kuo Csenvej.


Az agytumorok kezelésére szolgáló kemoterápiás készítményeket intravénásan is befecskendezhetik, mégpedig igen magas adagokban, hogy a szer biztosan eljusson a daganatos területre. A páciensek választhatják a műtétet is.


Mint a tajvani idegsebész kifejtette, az utóbbi években megnőtt az igény az agytumorok hatékonyabb és kevésbé invazív kezelésére. A daganatos betegeket hosszabb ideig tudják életben tartani, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esélye az agyi áttéteknek.


Kuo Csenvej reményei szerint a módszer finomítása után a humán terápiában is alkalmazható lesz. "Fejlesztem a +kézbesítés+ módszerét, és a nanorészecskék meghonosodhatnak a gyógyászatban" - mutatott rá, hozzátéve, hogy az eljárás révén csökkenthető a szervezet egészének a gyógyszerterhelése, és enyhíthetők a kemoterápia kellemetlen mellékhatásai.

Legolvasottabb cikkeink