• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

587 hallgatót orvosdoktorrá, 131 gyógyszerészt doktorrá avattak

Hírek 2019.06.30 Forrás: Semmelweis Hírek - Weborvos
587 hallgatót orvosdoktorrá, 131 gyógyszerészt doktorrá avattak

"Soha ne veszítsék az eltökéltségüket, hogy betegeiknek az elérhető legjobb, legnaprakészebb ellátást nyújtsák!"

Az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) végzett, sikeresen záróvizsgát tett 587 hallgatót avatták orvosdoktorrá a Szenátus nyilvános, ünnepi ülésén. A Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) ünnepségén pedig 12-en summa cum laude, 79-en cum laude és 40-en rite minősítésű gyógyszerész doktori diplomát vehettek át.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett orvosdoktori avatási ünnepség keretében dr. Merkely Béla, az egyetem rektora és dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja kézfogásukkal fogadták doktortársaikká a felavatott orvosokat. A sikeres záróvizsgát tett 587 orvosjelölt közül 371-en magyar, 156-an angol és 60-an német nyelvű képzésben vettek részt. A nemzetközi hallgatók a világ 34 különböző országából érkeztek.

A magyar nyelvű képzésben részt vett volt orvostanhallgatók nevében dr. Gyulay Kata Klára, a német nyelvű képzésben részt vettek nevében dr. Thomas Winkler, az angol nyelvű képzésben részt vettek nevében dr. Vrentzou Maria és dr. Turan Caner mondott beszédet. Utóbbi többek között arról beszélt, hogy a világ tele van szenvedéssel, betegségekkel, fogyatékossággal, gyűlölettel, de most, hogy orvosokká váltak, itt vannak, hogy szembenézzenek ezekkel. A szenvedés ragályos, de a boldogság is – mondta.

„Egy csodálatos hivatást sajátítottak el, amelyhez meggyőződésem, hogy felvérteztük Önöket a kellő tudással és készségekkel. Célunk, hogy a Semmelweis Egyetemről kibocsátott orvosoknak köszönhetően a magyar emberek részesedhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi ellátásban. Hiszem, hogy további pályájukon e célunkat szolgálják Önök is” – mondta dr. Merkely Béla rektor a felavatott orvosoknak. Kitért arra, hogy ma már nemcsak a fejlődéshez, de a tudás szinten tartásához is nélkülözhetetlen az ismeretek folyamatos gyarapítása, hiszen az orvos-, egészségtudományi területen az ismeretek gyakorlatilag kétévente megduplázódnak. "Első útravaló üzenetem éppen ezért az, hogy mindig legyenek nyitottak az újításokra, soha ne veszítsék el a kíváncsiságukat – emelte ki. Soha ne veszítsék el az azzal kapcsolatos eltökéltségüket sem, hogy betegeiknek az elérhető legjobb, legnaprakészebb ellátást nyújtsák, és tudományos munkájuk során is a betegségek folyamatainak megértése és gyógyításuk, a transzlációs és klinikai kutatási szemlélet vezesse Önöket" – hívta fel a figyelmet.

A rektor kitért arra, hogy a Semmelweis Egyetem célja is a folyamatos innováció. A 2019/20-as tanévben ennek szellemében megújul a curriculum, amelynek keretében bekövetkezik a posztgraduális képzés reformja is. A cél, hogy a törzsképzés csak egyéves legyen, a rezidensképzés ideje rövidüljön és egyidejűleg a kompetencia szint a rezidensek számára fokozatosan bővüljön képzésük során, ami természetesen nem a követelmények csökkenését, hanem az intenzívebb felkészülést jelenti. Terveink mind azt szolgálják, hogy minél többüket meg tudjunk nyerni jövőbeni kollégának, Semmelweis Polgárnak – jelentette ki. Váljanak tanítványból tanárrá, majd mesterré és legyenek részesei annak a generációkon átívelő, egymásra épülő munkának, ami naggyá teszi egyetemünket, és elvezetheti 2030-ra a világ legjobb 100 egyeteme és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé. Legyenek mindig büszkék Alma Materükre; arra, hogy e nagy tradíciókkal rendelkező, innovatív és sokszínű egyetem hallgatói voltak – üzente.

„Ez a nap számomra személy szerint is különleges, mert azokat a végzős hallgatókat fogadtuk orvosdoktorokká, akiknek egyetemi évei egybeestek dékáni tevékenységem hat évével” – kezdte beszédét dr. Hunyady László, kiemelve, hogy a kar jelentős fejlődésen ment át az elmúlt években. Minőségi előrelépés történt a szimulációs klinikai képzésben, kari szintű egységes oktatásvéleményezési, és hallgatói véleményezésen alapuló Merit-díj rendszert vezettünk be, a klinikai képzésben blokkosított oktatást és az elsajátítandó kompetenciákat tartalmazó klinikai gyakorlati leckekönyvet hoztunk létre, továbbá kidolgoztuk az oktatásban részt vevő külső kórházak, illetve kórházi osztályok minőségbiztosításának rendszerét – sorolt több fejlesztést.

A dékán kitért az egyetem nemzetközi rangsorokban elfoglalt előkelő helyezéseire, és kiemelte: a képzés sikerét mutatja a nagyszámú külföldi hallgató, valamint az, hogy a Semmelweis Egyetemen végzett orvosok ott vannak a világ legnagyobb egészségügyi ellátó intézményeiben, és mindenütt sikeresen megállják helyüket.  Örvendetes, hogy a kormányzat részéről az elmúlt időszakban több alkalommal is megfogalmazódott az orvosképzés fejlesztésének szándéka, melynek részeként egyetemünkön is javulnának az oktatás infrastrukturális, személyi és tárgyi feltételei – fogalmazott. Az egyetem számos kiemelkedő egyénisége közül a legnagyobb óriásnak nevezte Semmelweis Ignácot, aki születésének 200. évfordulóját múlt évben ünnepelte az egyetem. Semmelweis története ma azt üzeni, hogy a tudományos alapokon nyugvó tudás jelentőségét nem kérdőjelezhetik meg a tudományosan megalapozatlan dogmák és a szakmai alapokat nélkülöző meggondolások – vélekedett. 

A Semmelweis Egyetem orvosavató ünnepségén részt vett dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, továbbá többek között dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK megválasztott, július 1-jével hivatalba lépő dékánja, a Magyar Orvosi Kamara képviselője, az egyetem kancellárja és további öt karának vezető tisztségviselője.

A gyógyszerészek doktorrá avatásán a Madách Színházban tartott ünnepségen dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes és dr. Zelkó Romána dékán fogadta a 131 végzőst. Az avatás előtt kitüntetéseket is átadtak

A frissen felavatott gyógyszerészeket képviselve dr. Fábián Márk, a végzett évfolyam nevében dr. Végi Dóra mondott beszédet. A német nyelvű képzésben oklevelet szerzett külföldi gyógyszerészek nevében dr. Theresa Wieltschnig, az angol nyelvű képzésben oklevelet szerzett külföldi gyógyszerészek nevében pedig dr. Sara Nazarian szólt az egybegyűltekhez.

Ünnepi beszédében Dr. Zelkó Romána dékán emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt lehetőséget adott a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Központ létrehozására, amely megteremti a Gyógyszerésztudományi Kar oktatási és területi integrációját, és a kar bázisán létrejön az ország egyetlen nevesített egyetemi-állami gyógyszerkutatást végző és a gyógyszerpolitikai célokat figyelembe vevő oktató egysége.

Hangsúlyozta, hogy manapság egy gyógyszerésznek a hagyományos feladatok mellett az egészségtudatos életvitelének kialakításában is szerepe van, és arra is figyelnie kell, hogy öngyógyítás esetén segítse a helyes gyógyszeres vagy egyéb terápia kiválasztását. A többi között az is felelősségük lesz, hogy tanácsaikkal segítsék a megfelelő és biztonságos gyógyszer felhasználást, vagy hogy a megfelelő gyógyszer-helyettesítéssel az államnak és a betegnek is segítsenek a költségtakarékos gyógyszeralkalmazásban – mondta a dékán.

Fotó: Ancsin Gábor

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink