• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A felírási igazolástól az orvosi überig

Lapszemle 2018.10.03 Forrás: medicalonline.hu
A felírási igazolástól az orvosi überig

Jövőre is kötelező lesz felírási igazolást adni az e-receptekhez, bár ennek tartalmáról még folynak a szakmai egyeztetések.

Maradnak velünk a papír vények; jövőre is kötelező lesz felírási igazolást adni az e-receptekhez – erősítette meg kiadónk Gyógykomm konferenciáján az állami kórházfenntartó e-health gyógyszerész szakértője - tudósított a medicalonline.hu.

Bertalan Lóránt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szakmai koordinátora szerint – szemben az észt rendszerrel, ahol azonnal elektronikusra cserélték a papír vényeket – itthon ragaszkodnak a papírhoz – lehet, ott követték el a hibát, hogy a mai receptekhez kinézetre is hasonló papír jelenti a felírási igazolást, ami csak nevében és egy újabb vonalkód megjelenítésével jelzi a különbséget a régi recepttől.

Tény, hogy a vényfelíráshoz ma is orvoshoz kell menni; a gondokat sokszor egyszerű számítógépes ismeretek hiánya okozza, ezért is indítottak pl. pilot képzési és továbbképzési programot a Semmelweis Egyetemen, amelyet később más felsőoktatási intézményekben is bevezetnek. Jövőre médiakampány indul és a gyógyszertárakban matricák lesznek arról, ha elfogadják az e-személyit. Mint ugyanis a szakértő újfent megerősítette, a betegek saját maguk számára személyi és taj-kártya felmutatásával is kiválthatják gyógyszereiket (új személyi esetén az igazolvány a taj-t is tartalmazza), s dolgoznak annak lehetőségén is, hogy megfelelő meghatalmazásokkal az emberek mások számára is kiválthassák majd így a gyógyszereket. Újdonság lesz majdan az EESZT-ben az is, hogy védőoltás-nyilvántartást vezetnek, s dolgoznak azon, hogy bekerüljön az e-FoNo, valamint, hogy a sorozatgyártott gyógyászati segédeszközöket is – várhatóan 2020-tól – lehessen elektronikusan rendelni. Fejlesztések vannak arra vonatkozóan, hogy mobiltelefonnal is elérhetőek legyenek a rendszerek, valamint illeszteni tervezik a telemedicinát, a személyes sugárdózis-nyilvántartást vagy a várandós- és gyermekegészségügyi kiskönyvet.

A tervek szerint fél évente ismételt akkreditáció várható a felírási és a gyógyszerkiadási szoftverek esetében; az ellenőrzés várhatóan meg fog jelenni ezen a területen – jelezte a szakértő. Mindezt indokolhatja, hogy a receptírás ma is sok hiba forrása: előfordul, hogy az orvos csak egyszer rögzíti az e-receptet a rendszerben, miközben három havi gyógyszeradagot akar előre felírni a betegnek, s csak az elsőt „klónozza” többszöri nyomtatással, holott ez a patikusnak csak egy e-receptként jelenik meg, esetenként nem kevés bonyodalmat okozva a gyógyszert kiváltani akaró betegekkel… Sok a gond akkor is, ha nem frissítik a szoftvereket, és pl. olyan szereket írnak fel, amelyek pl. már nincsenek a törzskönyvben – el kell kerülni, hogy eltérés legyen a felírási igazolás és az e-csomag között, mert minden ilyen hiba ronthatja a beteg és a gyógyszerész, a beteg és az orvos közötti kapcsolatot… A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink