• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A kiégés testközelből – Önsegítő könyv az SZTE pszichológusától

Hírek 2024.02.28 Forrás: Weborvos
A kiégés testközelből – Önsegítő könyv az SZTE pszichológusától

Az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán gyűjtött tapasztalatait az egészségszakpszichológus, aki közel kétszáz dolgozó munkáját segíti.

A burnout szindróma, azaz „kiégés” lelki betegségének tünetegyüttesével foglalkozik Töreki Annamária. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) egészségszakpszichológusa könyvtervvel pályázik a Richter Anna Díjra, számít a közönség szavazataira. 

– Érzelmi, viselkedéses és szomatikus tünetekben megnyilvánuló jelenség a kiégés. Ez a belefáradás, belefásultság a munkába minden olyan segítő hivatást választót elérhet, aki emberekkel foglalkozik. A kiégés akkor tud elhatalmasodni, ha az érzelmi megterhelés és a stressz tartósan fennáll, és akár még a magánéletre is rányomhatja a bélyegét – összegezte az SZTE Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályán gyűjtött tapasztalatait Töreki Annamária egészségszakpszichológus, aki közel kétszáz dolgozó munkáját segíti. Ez a poszt – tudomása szerint – Magyarországon egyedül a szegedi SBO-n létezik.

A burnout szindrómát a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 2019-ben betegséggé nyilvánította.

– A Richter Anna Díj támogatásával meg szeretném jelentetni a „Segítség! Kiégtem!” című könyvemet. Be szeretném mutatni, hogyan alakul ki lépésről lépésre a kiégés folyamata. Meg szeretném tanítani az olvasót, milyen tünetek jellemzik a kiégés állapotát. Meg akarom mutatni, hogy micsoda ereje van a kollegiális kapcsolatoknak: az egészségügyi dolgozók egymás támaszai is lehetnek. Az orvostanhallgatóknak tartott kurzusomon született dolgozatokból is idézek, mert rendkívüli éleslátásról tanúskodnak. A kiégés elleni, a kommunikációs és az indulatkezelési tréning anyagait szöveges formában leírom. Mindegyik fejezet gyakorlatokkal zárul – sorolta a szerző.

Töreki Annamária sokoldalúságát bizonyítja, hogy – a francia bölcsész diplomától kezdve a testnevelés szakos tanári oklevélen át a kognitív viselkedésterápiáig – kilencféle végzettséget szerzett. 

– Pszichológusként a könyv megírásával több cél is vezérel. Segíteni szeretném az egészségügyi dolgozókat egy olyan gyakorlati praktikákkal tűzdelt kézikönyvvel, amelynek az elolvasása után a kiégés ellen tehetnek valamit, akár önerőből. De a könyvem szól azoknak a pszichológusoknak is, akik a későbbiekben egészségügyi dolgozók kiégés prevenciójával kívánnak foglalkozni – fogalmazott Töreki Annamária. 

A burnout szindróma elleni önsegítő könyvre, Töreki Annamária projektjére a Richter Anna Díj honlapján 2024. március 10-ig lehet szavazni. 

 

Legolvasottabb cikkeink