• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„A lélegzet élet – lépjünk korábban!” a COPD megelőzésében is

Hírek 2023.11.15 Forrás: Weborvos - OKPI
„A lélegzet élet – lépjünk korábban!” a COPD megelőzésében is

A COPD mai világnapján a betegséggel kapcsolatos megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár megelőzhető és kezelhető, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, vagy másnéven COPD, mégis dobogós helyen szerepel a vezető halálokok között – hangsúlyozta dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója a témában rendezett szakmai konferencián. Hozzátette: mivel Magyarországon is népbetegségnek számít, ezért népegészségügyi szempontból kiemelt jelentőségűvé vált a visszaszorítása, amihez összehangolt és komplex megközelítés szükséges mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Magyarországon mintegy 400-500 ezerre tehető a COPD-s betegek száma, vagyis a 40 évesnél idősebbek körülbelül 9-10 százaléka érintett, akik leginkább légzési nehézségekre, illetve súlyos fáradékonyságra panaszkodnak. Kialakulásában legnagyobb szerepe a tartós dohányzásnak van, a betegek 80 százaléka aktív dohányos, vagy korábban hosszabb ideig dohányzott. A kiváltó okok között szerepelhet még a környezeti és az ipari szennyezés, valamint nagyon ritkán genetikai adottságok is. A betegség során a tüdő visszafordíthatatlanul károsodik: a légutak tartósan beszűkülnek, és a tüdőszövet rugalmassága fokozottan csökken. Azonban a betegek életminőségén sokat javít, ha kellő időben szakellátáshoz fordulnak és követik az orvos tanácsait.

Annak ellenére, hogy ilyen gyakran előforduló kórról beszélünk, a lakosság jelentős része alig, vagy egyáltalán nem ismeri a COPD-t. Ennek részben lehet oka a COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) idegen hangzású neve, de ennél valószínűbb az a magyarázat, hogy a leginkább érintett betegek nehezen néznek szembe az évtizedeken át tartó dohányzás súlyos következményeivel.

Bár a COPD nem gyógyítható, ugyanakkor megelőzhető betegség, ezért nagyon fontos a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása. Ehhez biztosít lehetőséget minden évben a COPD világnapja, amelynek idei mottója: „A lélegzet élet – lépjünk korábban!” a betegséggel kapcsolatos megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ebből az alkalomból szervezett konferenciát az OKPI, ahol neves szakmai előadók ismertették hazai és nemzetközi kitekintés mentén a COPD kialakulását és természetét, terjedésének tendenciáit, a prevenció és a korai felismerés fontosságát, továbbá a legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségeket.

A világnaphoz köthetően az érdeklődők az OKPI Facebook oldalán élő online adásban szakértőknek tehetik fel a kérdéseiket, ami még inkább teret enged annak, hogy beszéljünk a betegségről és felhívjuk a figyelmet a hiteles, szakmai információk jelentőségére.

A COPD-vel kapcsolatban számos további információt találnak az OKPI honlapján a www.koranyi.hu oldalon, illetve a WHO Magyarország kezdeményezésére létrejött www.copd.info.hu weboldalon.

 

Kapcsolódó hírek