• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Siemens Healthineers megkapta az első IVDR-tanúsítványokat

Hírek 2021.10.08 Forrás: Weborvos
A Siemens Healthineers megkapta az első IVDR-tanúsítványokat

A Siemens Healthineers a TÜV Rheinland tanúsító szervtől megkapta az in vitro diagnosztikai eszközökre vonatkozó első IVDR-tanúsítványait.

A Siemens Healthineers bejelentette, hogy az első termékeire vonatkozóan megkapták a tanúsítványokat a TÜV Rheinland tanúsító szervtől, amely szerint azok megfelelnek az európai in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszközökről szóló rendeletnek (IVDR, EU 2017/746). A bejelentett szervezetek, például a TÜV Rheinland által adott tanúsítványok szükségesek ahhoz, hogy az in vitro diagnosztikai eszközöket továbbra is értékesíthessék az EU-ban. Az IVDR kiterjedt követelményrendszerét 2017-ben fogadta el az Európai Parlament, és 2022. május 26-áig kell teljesíteni azokat. A Siemens Healthineers folyamatosan teljesítette az Unió szabályozási követelményeit, és minden szükséges előkészületet megtett ahhoz, hogy a több mint 4000 laboratóriumi, molekuláris és helyszíni diagnosztikai eszközét tanúsíttassa - adták hírül közleményben.

„Rendkívüli csapatteljesítmény, hogy a COVID-19 járvány ellenére is sikeresen teljesítettük az új rendelet követelményeit – mondta Kerstin Wagner, a Siemens Healthineers Laboratóriumi Diagnosztika üzletág marketingért felelős vezetője. – Az egész iparágnak új prioritásokat kellett felállítania, például rekordidő alatt kellett a COVID-19 teszteket piacra dobni, és leküzdeni a globális ellátási lánc elakadásait. Ezek a kihívások megnehezítették az IVDR teljesítését, de eddig nem okoztak késést.”

A TÜV Rheinland már tanúsította az első 129 in-vitro diagnosztikai terméket a Siemens Healthineers hemosztázis és a nefelometria portfóliójából. Ezeket az IVDR osztályozásuk miatt tanúsíttatták elsőként, mert kritikus betegségek diagnosztizálására és kezelésének monitorozására szolgálnak. A TÜV Rheinland további, kevésbé kritikus diagnosztikai termékekre is kiadta a szükséges megfelelőségi nyilatkozatokat. Ezek a tanúsítványok igazolják, hogy a termékek megfelelnek az IVDR szigorú minőségi előírásainak, amelyek célja a betegek és a felhasználók egészségének védelme. Ezen előírások mostani és jövőbeni teljesítése érdekében az IVDR további, a korábbi irányelv előírásait meghaladó teljesítményértékeléseket szorgalmaz a tudományos, klinikai és analitikai adatok alapján. Emellett javítja az ellátási lánc nyomon követhetőségét, és egy proaktív monitorozási rendszert ír elő a már forgalomban lévő termékek hibáinak korai felismeréséért. Más változtatásokkal együtt az új rendelet kibővíti a bejelentett szervezetek felelősségét is. Ezek korábban a szabályozási eljárások kevesebb mint 20%-ában vettek részt az in vitro diagnosztika minden területén, most viszont már mintegy 80%-ban be kell vonni őket.

Az IVDR 2022. május 26-ától lesz kötelező érvényű. Vannak olyan átmeneti szabályok is, amelyek lehetővé teszik, hogy a jól bevált, IVDR-tanúsítvánnyal nem rendelkező, az EU-ba korábban behozott eszközöket is értékesíthessék 2025-ig. Eltarthatóságuktól függően ezeket 2025 után is lehet használni. A Siemens Healthineers már 2017 óta foglalkozik az IVDR teljesítésével, és azért választotta a TÜV Rheinlandot, mert ez a bejelentett szervezet el tudta kezdeni az egész érintett portfólió tanúsítását. A Siemens Healthineers arra számít, hogy több mint 4000 terméket fog időben, 2022 májusáig tanúsíttatni, így fenntartható lesz a folyamatos, széles körű betegellátás.

Legolvasottabb cikkeink