• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„A személyre szabott gerinc-és mozgásszervi sebészeté a jövő”

Hírek 2023.12.18 Forrás: Budai Egészségközpont
„A személyre szabott gerinc-és mozgásszervi sebészeté a jövő”

Díjat kapott dr. Varga Péter Pál, akinek a nevéhez fűződik az a kutatás-fejlesztési vízió, amely nyomán végül megvalósult az ISBL.

Az egyedülálló kutatás-fejlesztési munkát végző In Silico Biomechanikai Laboratórium (ISBL) fennállásának 5 éves évfordulóját ünnepli. A fontos mérföldkőhöz kapcsolódóan nemzetközi tudásmegosztó szimpóziumot, és egyben technológiai kiállítást szervezett a budapesti kutatóműhely - áll a Budai Egészségközpont közleményében.

Az In Silico Biomechanikai Laboratórium (ISBL) az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) berkein belül működik, a Budai Egészségközpont részeként. 2018-ban indult működése dr. Éltes Péter Endre laborvezető és dr. Lazáry Áron tudományos igazgató munkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően. Az elmúlt 5 év során számos publikáció, nemzetközi és hazai pályázatban és projektben való részvétel kapcsolható az ISBL nevéhez. A nemzetközileg is elismert laboratórium olyan eszközöket fejleszt és gyárt, amelyek egyrészt képesek támogatni az orvosokat a műtétek tervezésében, pontos és hatékony kivitelezésében, másrészt segítenek a betegeknek megérteni a beavatkozás folyamatát.

A laborban kutatóorvosok és kutatómérnökök együtt dolgoznak azon, hogy a legkorszerűbb tudományos és technológiai produktumokon, módszereken alapuló innovatív megoldásokat fejlesszenek, majd segítsék ezek integrálását a klinikai gyakorlatba. A cél érdekében a munka során összefonódik az orvosi és a mérnöki tudomány, az in silico medicina (számítógépekkel segített, precíziós, személyre szabott orvostudomány) eszköztárának felhasználásával.

Inspiráló és katalizáló erő a műhely életében a nemzetközi kapcsolatrendszer, hisz az egyetemekkel, más laborokkal, innovátor cégekkel való együttműködés jelentős mértékben segíti az információáramláson keresztül a fejlesztési projektek sikerét. Az ISBL 5. születésnapja alkalmából szervezett nemzetközi tudásmegosztó szimpóziumra több mint 60 szakember érkezett, 5 országból. A rendezvényen a labor munkatársai ismertették az elmúlt évek fontos eseményeit, kutatási projektjeit, eredményeit, illetve 6 külföldi szakember, köztük 2 egyetemi professzor (a bolognai és a sheffieldi egyetemről) tartott előadást az innovációk klinikai felhasználásáról.

Az előadások és a panelbeszélgetés 2 fő témát jártak körbe − a gerinc in silico biomechanikáját és a klinikai felhasználású 3D nyomtatást. Szó esett a végeselemes szimulációról, a mesterséges intelligencia felhasználásáról, az egyénspecifikus számítógépes modellekről, az in vitro és in silico biomechanika kapcsolatáról, a számítógépes előrejelzésről, a virtuális műtéti tervezésről, és a műtéti sablongyártásról is. (Utóbbi kutatások célja, hogy az orvosok munkáját segítse azáltal, hogy már a műtét előtt felkészülhet az operatőr a beteg anatómiájából eredő lehetséges nehézségekre.)

A tudományos előadásokkal párhuzamosan zajló kiállításon egy teljesen új technológiát használó, két irányba működő 3D nyomtatót is tanulmányozni lehetett, amely kétszer gyorsabban képes legyártani a produktumot a hagyományos, szálhúzásos nyomtatókhoz képest. A bemutatott készülék segítségével a tervek szerint anatómiai modellek készülnek majd, amelyek segítik a beteg egyedi anatómiájának megértését.

Kipróbálhattak 3D scannereket is a rendezvény résztvevői, illetve VR-szemüvegben figyelhették meg a műtéti tervezés folyamatát, ezen felül megtekinthették az ISBL által nyomtatott anatómiai modelleket, műtéti sablonokat is. A szimpózium kiemelkedő akkordja volt az ISBL-díjak átadása, mellyel a labor sikerét megalapozó két személyiség előtt tisztelegtek a szervezők Az egyik díjat dr. Varga Péter Pál gerincsebész, gerincgyógyász kapta – nevéhez fűződik az a kutatás-fejlesztési vízió, amely nyomán végül megvalósult az ISBL.

A CAD-Terv Csoport ügyvezető igazgatója, Nadj István a másik díjazott. Személyéhez köthető a mérnöki és orvostudomány összekapcsolása, azaz a végeselem analízisre épülő számítógépes szimulációs technológia beépítése a labor munkafolyamataiba. Ez az interdiszciplináris együttműködés alapozta meg az egyedülálló, gerincgyógyászati területre fókuszáló kutatásokat.

Az ISBL indulása óta a digitális szimuláció mellett megjelent a kutatólabor munkájában a 3D nyomtatás, valamint a műtéti tervezés és a vizsgálatok során alkalmazott mesterséges intelligencia is. Hogy a fejlődéssel együtt járó növekvő igényeknek megfeleljen a labor, az eszközpark is jelentős fejlesztésen ment keresztül.

Mit tartogat a jövő, milyen tervekkel vág neki a 2024-es esztendőnek az ISBL? A PMS (Personalised Medical Solutions) program által új fejezet kezdődik a labor életében. A betegek képalkotó vizsgálataiból, mozgásukról gyűjtött adatok alapján készült, egyéni 3D modellek jelentős mértékben segíthetik a szakorvosok munkáját. Cél, hogy a fejlesztések háttérszolgáltatásként elérhetőek legyenek az ellátásban, ezáltal is segítve a személyre szabott gerincsebészet, mozgásszervi sebészet térnyerését, a betegek gyógyulását.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink