• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Autizmussal élőkért fesztiválozhat a VeszprémFesten

Hírek 2018.07.11 Forrás: Weborvos Szerző:
Autizmussal élőkért fesztiválozhat a VeszprémFesten

A befolyt összegből az alapítvány által 6 otthonban működtetett művészetterápiás programot támogatják a jegyvásárlók.

Autizmussal élő fiatalokat támogathatnak a látogatók a szerdán kezdődő VeszprémFesten. A 15. évét ünneplő fesztivál és az Autistic Art Alapítvány összefogásának köszönhetően a fesztiválozók az online jegyvásárlás során legkevesebb ezer forinttal az Autistic Art Alapítványt és így az autizmussal élő fiatalokat támogathatták. Az alapítvány 10 civil fenntartású autista lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. A befolyt összegből az alapítvány által 6 otthonban működtetett művészetterápiás programot támogatják a jegyvásárlók.

A művészeti program segítségével azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autisták jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

Ezek a foglalkozások terápiaként és egyedi forrásteremtésként is működnek: az itt születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon mutatják be, a kiemelkedő alkotások pedig megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, így például selyemsálakon, noteszeken, naptárakon, borokon, csokoládés dobozokon.

Mára minden 68. ember autizmussal él, és jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak.

Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Ez érinti a kommunikáció és társas viselkedés területét, illetve a környezeti ingereket is eltérően észlelik. Az autista gyerekek mintegy 40 százaléka például egyáltalán nem beszél.

A lakóotthonok fontos szerepet töltenek be: egyfajta önállósodási lehetőséget kínálnak a fiataloknak. Olyan környezetet alakítottak itt ki, ahol nincs sok zavaró inger, és egy biztonságos helyet jelent a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően.

Az idén 15. évét ünneplő szabadtéri zenei rendezvénysorozatot, a VeszprémFestet július 11-14. között rendezik.  A fesztiválon többek között olyan előadók koncertjeit élvezhetik a látogatók mint Miklósa Erika, José Cura, Lajkó Félix, Rost Andrea, Ziggy Marley, Amy Macdonald vagy Joss Stone. (Illusztrációnk Réti Kristóf, autizmussal élő fiatal alkotása)

Legolvasottabb cikkeink