• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az Affidea férfiegészség-központot nyitott

Hírek 2018.12.05 Forrás: Weborvos
Az Affidea férfiegészség-központot nyitott

A nők egészségtudatossá válása 30 éves korban kezdődik, ehhez képest a magyar férfiak mintegy húsz év lemaradásban vannak. 

Budapesten nyitotta meg Magyarország első férfiegészség-központját az Affidea – jelentette be sajtótájékoztatón a hazai magánegészségügyi piac vezető komplex szolgáltatója. A férfiegészség-központ a férfiak kismedencei betegségeinek szűrése és gyógyítása mellett több szakorvosi területen kínál testre szabott prevenciós és betegellátási szolgáltatásokat. A központ létjogosultságát aláhúzza, hogy európai összehasonlításban a magyar középkorú férfiak halálozási rátája kiemelkedően magas, várható élettartamuk viszont alacsony: egy most 50 éves magyar férfi csak 17 további életévre számíthat.

A férfiegészség-központ célja, hogy a sok férfi számára továbbra is tabutémaként kezelt egészségtudatosság és prevenciós szemlélet elterjesztésében is aktívan részt vállaljon, illetve a férfiakat érintő különböző kórképeket egy helyen több szakmai terület bevonásával professzionálisan kezelje. Ugyancsak fontos, hogy a központ ügyfelei megfelelő tájékoztatást kapjanak, rendelkezzenek az őket veszélyeztető vagy érintő betegségekről és a prevenciós/terápiás lehetőségekről. 

„A nők egészségtudatossá válása 30 éves korban kezdődik, ehhez képest a magyar férfiak mintegy húsz év lemaradásban vannak, és gyakran csak akkor – vagy még akkor sem – fordulnak orvoshoz, amikor konkrét egészségügyi panaszaik vannak. Aférfiegészség-központ megnyitásával az a célunk, hogy a prevenciós szemlélet elterjesztésével változtassunk ezen, és a férfiak körében is elfogadottá – sőt trendivé – tegyük az egészség hosszú távú megőrzését– fogalmazott Leitner György, az Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója.

Védtelen férfiak

Kutatási adatok is alátámasztják, hogy a magyar férfiak körében erősíteni kell az egészségtudatosságot, a szűrővizsgálatok fontosságát. Egy országos reprezentatív mintán végzett felmérés eredményei szerint a férfiak a nőkhöz képest jobbnak értékelik egészségi állapotukat, nem szívesen panaszkodnak és ritkábban járnak orvoshoz. A magyar középkorú férfiak halálozási rátája ugyanakkor európai összehasonlításban kiemelkedően magas, várható élettartamuk viszont alacsony. Amíg az Európai Unióban a férfiak születéskor várható élettartama 78 év, hazánkban csupán 72 év.

Dr. Merth Gábor urológus főorvos, az férfiegészség-központ orvosigazgatója rámutatott: a férfiak körében is több olyan típusbetegség van, mint a nők esetében a méhnyakrák vagy az emlőrák, amelyeket prevenciós szemlélettel érdemes megközelíteni, mert a korai diagnózis jelentős hatással bír a gyógyulási esélyekre, illetve a kezelést követő életminőségre.

Ezek körébe tartoznak a kismedence szerveinek megbetegedései, köztük az urológiai és proktológiai panaszok, amelyek klinikai megjelenésükben nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, kezelésük szempontjából viszont különbözők. Ugyancsak ilyenek az egyes életkorokban jellemző kórképek: a fiatalabb korosztályokat érintő hererák, a népbetegségnek számító krónikus prosztatagyulladás, vagy az idősebb generációnál jelentkező prosztata-megnagyobbodás, prosztatarák, szexuális panaszok.

A szakember hozzátette,hogy a prosztatarák hazai előfordulási adatai aggasztók: 4000 új esetet regisztrálnak, és 1300 férfi hal bele évente a betegségbe, ami a prosztatarákot a férfiak vezető rákos kórképei közé emeli. Bár a prosztatarák időskori betegség, ötvenéves kor felett már a férfiak 40%-ánál kimutatható a jelenléte. A prosztatarák azért is szed ilyen sok áldozatot itthon, mert a betegek mintegy 80%-a későn, már áttétes stádiumban megy orvoshoz, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban 80%-uk már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.

„A férfiegészség-központban több olyan új eljárást is kínálunk,amelyekkel oki kezelést, panaszmentesítést biztosítunk a pácienseknek. Ilyen például a férfi intimtorna, amellyel a krónikus kismedencei fájdalmakat, a potenciazavarokat, a végbéltáji panaszokat lehet eredményesen kezelni. A rendszeres intimtorna – a gáti, kismedencei izmok tréningje – a megelőzésben is egyre inkább előtérbe kerül. Különböző gyógymasszázsokkal, mint amilyen a gáti triggerpont-masszázs is, ugyancsak jó terápiás eredménnyel kezelhetők a krónikus fájdalmak. A műszeres kezeléslehetőségeit is kiterjesztjük: fókuszált lökéshullám-kezelésekkel ugyancsak meggyőző eredmények érhetők el a potenciazavarok és a krónikus prosztatagyulladás kezelésében” – foglalta össze dr. Merth Gábor.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink