• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Az életmód orvoslásáról az első tematikus rendezvényen

Hírek 2019.02.07 Forrás: Életmód Orvosi Központ
Az életmód orvoslásáról az első tematikus rendezvényen

Meggyőző bizonyítékokról hallhatnak az érdeklődők a Magyar Életmód Orvostani Társaság I. Kongresszusán.

2019-ben első alkalommal ismerkedhetnek meg az egészségügyi szakemberek és az érdeklődők az életmód orvoslás alapjaival, eredményeivel, a témához kapcsolódó programokkal. A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) februárban tartja első konferenciáját, amelyről dr. Babai László, a magyar szövetség elnöke és dr. Ioannis Arkadianos, az európai szövetség alelnöke beszélt.

Egész Európa érintett az életmód betegségekben

-  Úgy látom, tulajdonképpen az életmódunk egésze jelenti az igazi problémát itt, Európában – mondja dr. Ioannis Arkadianos,  a European Lifestyle Medicine Organization alelnöke és társalapítója.

 

Dr. Ioannis Arkadianos

– Nem kimondottan egy kiragadott elemmel van baj, hiszen a kiegyensúlyozatlan étrend, a fizikai inaktivitás, az állandó stressz és a környezeti problémák összeadódva jelentik a valódi fenyegetést. Ezekkel összefüggésben ugyanis rohamosan terjednek az úgynevezett nem fertőző-, vagy krónikus betegségek, a szív-érrendszerei kóroktól kezdve a légzőszervi- és daganatos betegségekig és az anyagcsere problémákig, ide sorolva a cukorbetegséget és az elhízást. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint ezek az életmód betegségek évi 41 millió ember halálát okozzák, ami a teljes halálozási ráta 71 %-át teszi ki. Az én hazámban, Görögországban sajnos ugyanolyan elterjedt ez a fajta nyugati életmód, mint más országokban, és az utóbbi évek válsága csak rontott a helyzeten. Nagyon nehéz rábírni az embereket az életmódváltásra, éppen ezért fontos, hogy az orvosok tájékozódjanak ebben a kérdésben, és kitartóan, szakértelemmel vezessék a pácienseiket az életmód orvoslás útján - tette hozzá az alelnök.

Az orvosoknak döntő szerepe van

Dr. Ioannis Arkadianos és dr. Babai László egyetértenek abban, hogy a háziorvosok találkoznak leggyakrabban a mindennapokban az életmód befolyásolta betegségekkel. Ezek elsősorban a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a koleszterinszint emelkedés, a szív- és érrendszeri megbetegedések.

 

 Dr. Babai László

- Ma minden harmadik felnőtt magas vérnyomásban szenved, minden hatodik cukorbeteg vagy prediabéteszes, háromból két felnőttnek emelkedett a koleszterinszintje. Egyértelműen ezek a kórképek teszik ki a betegségek legnagyobb hányadát, ezek szövődményei a halálozások leggyakoribb okai, és az egészségügyi ellátó rendszert is ezek terhelik leginkább – hangsúlyozta dr. Babai László. – Gazdaságilag bizonyított, hogy a legolcsóbb kezelési mód az életmód-kezelés. Ez ugyanis önmagában, gyógyszer nélkül képes egy kezdődő cukorbetegségben a vércukorszintet normalizálni, kezdődő magas vérnyomásnál a vérnyomást a kívánt 140/90 Hgmm alá csökkenteni, miközben az előrehaladott betegségeknél is csökkenti a gyógyszerigényt, a halálozás kockázatát és javítja az életminőséget. 

Ha további meggyőző bizonyítékokról szeretne hallani, és mélyebben szeretné megismerni az életmód orvoslás lehetőségeit, erre lehetőség nyílik a Magyar Életmód Orvostani Társaság I. Kongresszusán.

Időpont: 2019. február 15-16.

Helyszín: Testnevelési Egyetem (1123 Budapest, Alkotás u. 44.)

Honlap: http://www.emot.hu/emot-kongresszus-2019

Legolvasottabb cikkeink