• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre szigorúbb intézkedések a járvány megfékezésére

Hírek Frissítve 2020.10.29 Forrás: MTI
Egyre szigorúbb intézkedések a járvány megfékezésére

Bevezetett vagy meghosszabbított kijárási tilalommal próbálják útját állni a járvány terjedésének. Külföldi hírek.

Kinevezték az új cseh egészségügyi minisztert
A cseh társadalom koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetértékelését és a társadalomban uralkodó hangulat mihamarabbi megváltoztatását tartja legfőbb feladatának Jan Blatny új cseh egészségügyi miniszter, akit csütörtökön nevezett ki hivatalába Milos Zeman államfő.

Jan Blatny ötvenéves, elismert hematológus szakorvos, a gyerekek vérképzőrendszerének betegségeivel foglalkozik és miniszteri kinevezéséig a brünni egyetemi Kórház igazgatóhelyettese volt.

Elődje, Roman Prymula alig másfél hónapig volt miniszter. Bukását az okozta, hogy a cseh sajtó néhány napja rajtakapta, hogy nem tartotta be a saját maga által elrendelt óvintézkedéseket, Prágában részt vett egy találkozón egy hivatalosan bezárt vendéglőben, és amikor azt elhagyta, nem viselt arcmaszkot. Prymula, aki az egyik legjobb cseh járványügyi szakember, elfogadta Andrej Babis kormányfő javaslatát, hogy ilyen minőségben a kormány egyik szakbizottságában dolgozzon.

"A koronavírustól való félelem megbénítja az embereket, és ezt meg kell változtatni. Arra van szükség, hogy az emberek elismerjék a veszélyt, és tiszteletben tartsák az elrendelt óvintézkedéseket" - jelentette ki Jan Blatny hivatalba lépése után. Elképzeléseit részletesen pénteken sajtótájékoztatón kívánja ismertetni.

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint szerdán 12 977 új igazolt koronavírus fertőzést mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami szabadnapokon az eddigi legmagasabb esetszám. Szerdán Csehországban államünnep, munkaszüneti nap volt, és ilyenkor általában jóval kevesebbet tesztelnek, mint munkanapokon.

Továbbra is rohamosan emelkedik a halottak és a kórházban kezeltek száma. Szerda estig 2675 személy halt meg a koronavírussal kapcsolatban. Több mint egy hete már jóval száz felett van a napi elhalálozások száma. Kedden 146-an haltak meg, ami az eddigi legmagasabb napi szám.

A kórházakban szerda este 6624 személyt kezeltek, ez a szám egy nap alatt 433-al nőtt. A súlyos esetek száma 69-el 962-re emelkedett.  A kórházakban kezeltek száma egyre nagyobb terhelést ró a cseh egészségügyi rendszerre, mert a Covid-19 kezelésére elkülönített részlegek kapacitásuk felső határához közelítenek - mutatott rá a minisztérium.

Csehországban jelenleg szigorú óvintézkedések vannak érvényben. Korlátozva van a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora és a szabad mozgás. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező.     Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és sportrendezvények. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos meghatározott kivételekkel hagyhatják el lakhelyeiket.

A cseh kormány felkérte a képviselőházat, hogy hagyja jóvá az október 5-én bevezetett harmincnapos szükségállapot meghosszabbítását. A parlamenti alsóház pénteken tárgyal a kérésről. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus járvány ellen.

Szlovákiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat
Szlovákiában egy héttel, november 8-ig meghosszabbítják az október 24-én életbe lépett kijárási tilalmat - döntött szerdán Pozsonyban a kormány.

Az Igor Matovic vezette kabinet ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt. A korlátozás alól kivételt kapnak a negatív vírusteszttel rendelkezők, számukra a mozgás november 2-a után szabad lesz.

"Igyekeztünk úgy megírni (a rendeletet), hogy a felelős emberek életét ne keserítsük" - mondta Igor Matovic újságíróknak a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az eredetileg november 1-jéig elrendelt kijárási tilalom alatt az emberek továbbra is járhatnak a munkahelyükre, ugyanakkor csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel. Engedélyezve van az orvosok felkeresése is. Tilos viszont a temetőlátogatás is, ami tekintettel a közelgő halottak napjára érzékenyen érinti a lakosságot.

Szlovákiában a hét végén koronavírus-tesztnek vetik alá az egész lakosságot, tíztől 65 éves korig. A múlt hét végén lezajlott próbatesztelésen a járvány által leginkább érintett négy észak-szlovákiai járás lakosságát tesztelték. Az önkéntes tesztelésen mintegy 140 ezren vettek részt, a 155 ezerre becsült maximális létszámból. A tesztek mintegy négy százaléka, 5594 emberé volt pozitív, azaz mutatott ki fertőzést. A kormány sikeresnek minősítette az akciót.

A hét végén országszerte mintegy ötezer tesztelőhelyet hoznak létre, az előzmények nélküli széles körű akció lebonyolításába a hadsereg nyolcezer katonája is bekapcsolódik.

Az egész lakosság tesztelését érintő kormányzati terv még az utolsó napokban is élénk viták tárgya. Több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért a gyorsan romló járványhelyzet miatt országos karanténra lehet szükség.

Marian Kolár, a Szlovák Orvosi kamara elnöke szerdán felszólította a kormányt, hogy még egyszer fontolja meg a tervezett országos tesztelés megtartását. A kamara elnöke rendkívüli pozsonyi sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy üljön le egy asztalhoz a szakemberekkel, és vitassák meg a témát. A kamara szerint világos stratégiára van szükség, és meg kell mondani az embereknek, milyen eredmény után mi következik.

"Azt gyanítjuk, hogy az országos teszteléssel kapcsolatos döntés egyáltalán nem volt szakmailag megalapozott" - mondta Marian Kolár. Megjegyezte: nem tartja jónak azt a törekvést, hogy Szlovákia első legyen valamiben. Az a fontos, hogy a járvány elleni küzdelemben az ország sikeres legyen.

Szlovákiában kedden 2291 új igazolt fertőzöttet azonosítottak a 14 642 laboratóriumi teszt alapján. A kórházakban 1 231 koronavírusos vagy koronavírus-gyanús beteget kezelnek, közülük 113-an szorulnak lélegeztetőgépre.

Romániában újabb rekordok dőltek meg, de a hatóságok csak helyi korlátozásokkal számolnak
Romániában a koronavírus-járvány újabb rekordjai dőltek meg csütörtökön, de a hatóságok egyelőre csak helyi korlátozásokkal számolnak.

A csütörtökön kora délután közölt hivatalos adatok szerint először haladta meg a hatezret az egy nap alatt jegyzett új fertőzöttek száma, és soha nem volt akkora a nyomás a kórházakon, mint most. Csaknem 11 ezer koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 868-at intenzív terápiás osztályon.

A hivatalos adatok azt jelzik, hogy októberben szabadult el a járvány az országban. Szeptember utolsó napján lépte át először az ezret a napi megbetegedések száma. Azóta minden héten újabb ezres küszöböt lépett át az új fertőzések száma, mely csütörtökre már a 6500-at is megközelítette.

Szerda este Klaus Iohannis államfő, csütörtökön Nelu Tataru egészségügyi miniszter ismételte el, hogy egyelőre nem tervezik országos korlátozások bevezetését, hanem helyben próbálják megállítani a járvány terjedését azokon a településeken, amelyeken a legtöbb új esetet jegyzik.

Klaus Iohannis azt is kijelentette, hogy nem kell elhalasztani a december 6-ra kiírt parlamenti választásokat. A parlamentben többséget alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu azonban csütörtökön kijelentette: jövő héten újabb kísérletet tesznek annak a törvénynek az elfogadtatására, mely a parlamentre ruházza a választások időpontjának a kijelölését. A törvény jövő heti elfogadása és kihirdetése érvénytelenítené a kormányhatározatot, mely december 6-ra tűzte ki a választásokat.

A Nyugat-Balkánon meghaladta a 150 ezret a fertőzöttek száma
A nyugat-balkáni országokban csütörtökre meghaladta a 150 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, az országok újabb korlátozásokon gondolkodnak.

Az észak-macedón parlament szerda este elfogadta el a fertőzésvédelmi törvény módosítását, amely szerint zárt és szabad téren is kötelező a maszkviselés, a jogszabály megsértéséért 20 eurós (7340 forint) pénzbüntetés róható ki.

A szerb államfő bejelentette, hogy egyelőre nem lesznek újabb korlátozások, ám sokkal szigorúbban fogják ellenőrizni és szankcionálni a meglévő intézkedések betartását.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szerdáról csütörtökre 4366-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és 66-tal a halálos áldozatok száma. Az érintett térségben a koronavírus-járvány kezdete óta 151 647 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és a kór szövődményeibe 3887-en haltak bele.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 1328-cal 42 208-ra, Koszovóban 281-gyel 18 617-re, Észak-Macedóniában 870-nel 28 732-re, Montenegróban 301-gyel 17 392-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1586-tal 44 698-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában öttel 802-re, Koszovóban néggyel 673-ra, Észak-Macedóniában tizennéggyel 963-ra, Bosznia-Hercegovinában harminchattal 1168-ra, Montenegróban pedig héttel 281-re nőtt.

Ukrajnában ismét hétezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma
Ukrajnában egymás utáni két napon haladta meg ismét a hétezret az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, a kormány eközben hivatalosan is meghosszabbította a járvány miatt tavasz óta érvényben lévő veszélyhelyzetet egészen az év végéig, megtartva viszont a karanténkorlátozások adaptív, azaz régiónként eltérő jellegét.

A csütörtökön közölt adatok szerint előző nap 7342 új esettel 370 417-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 113-mal 6868-ra. Eddig 151 632-en gyógyultak meg, viszont már 211 917 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. A megelőző napon, azaz kedden az eddigi csúcshoz közeli, 7474 új fertőzöttet jegyeztek fel, az elhunytak száma pedig 165 áldozattal meghaladta a korábbi rekordot. A járvány kezdete óta egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet, 7517-et múlt csütörtökön jegyezték fel az országban.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolt arról, hogy szerdai adatok alapján országosan már 65 százalékos a Covid-19-betegek ellátására kijelölt kórházak leterheltsége, és változatlanul Ukrajna egyetlen régiója sem áll készen a karanténkorlátozások könnyítésére.

 

Olaszországban elérte a huszonötezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma
Olaszországban egy nap alatt 24 991 új beteget szűrtek az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint, ez a szám a járványgörbe jelenlegi emelkedési üteme alapján egy hét alatt megkétszereződhet további szigorú korlátozások nélkül.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) úgy foglalta össze az olaszországi járványhelyzetet, hogy a "vírus már mindenhol jelen van". Az Iss szakértői elsősorban azt tartották aggasztónak, hogy a szűrt pozitívak között egyre több a hetven év feletti.

Húsz nappal ezelőtt, október 8-án valamivel több mint 4500 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Számuk most már megközelíti a huszonötezret, miközben kétszázöt beteg halt meg, így a halottak száma majdnem negyvenezerre ugrott. Egy nap alatt majdnem kétszázezer vírustesztet végeztek.

Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 276 ezret, kórházban majdnem tizenötezer Covid-19 beteg van, több mint ezerötszázan intenzív osztályon.

Az egészségügyi statisztikák azt mutatják, hogy ha a járvány a jelenlegi ütemben terjed tovább, akár egy hét alatt megkétszereződhet a napi esetszám, és Olaszország utoléri Franciaországot.

A fertőzés mértéke a tavasztól gócpontnak számító Lombardiában a legmagasabb, ahol a vírtustesztek és a szűrt fertőzöttek aránya túllépte a tizennyolc százalékot. Lombardiában egy nap alatt több mint hétezer ötszáz fertőzöttet regisztráltak, kétezerhétszázat Milánóban és térségében. Második helyen Piemonte áll napi több mint kétezer nyolcszáz, harmadik Campania tartomány napi több mint kétezer négyszáz esettel.

Az egészségügy azonnali szigorú zárlatot sürget, a tartományok vezetői a helyi gazdaságra gyakorolt hatástól tartanak. A Corriere della Sera napilap szerint a Giuseppe Conte vezette kormány olyan taktikát követ, amelynek keretében szigorít és enyhít a járványszámok függvényében. Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentette, hogy a következő két hétben dönt a város esetleges lezárásáról: "Lombardiában tavasszal több mint másfél ezren voltak lélegeztető gépen, most kétszázhetvenegyen vannak".

Carlo Bonomi a gyáriparosokat tömörítő Confindustria elnöke úgy nyilatkozott, az olaszok készen állnak áldozathozatalra, "azzal a feltétellel, hogy tudjuk, merre tart az ország, a kormánynak világos irányt kell szabnia".

Határozottabban beszélt Maurizio Viecca a milánói Sacco-kórház kardiológus professzora, aki a római kormány azonnali fellépését sürgette kijelentve, hogy az olaszországi kórházak az "összeomlás" szélére jutottak. "Nincs több hely, a betegek vagy otthon, vagy a mentőautókban fognak meghalni" - jelentette ki.

A déli Puglia tartomány elnöke Michele Emiliano bejelentette, lezárja az iskolákat visszaállítva az online oktatást. "Németországban és Franciaországban az iskolákat nyitva maradtak, nálunk azonban az iskolák szeptember végi újraindulásával erősödött a járvány terjedése" - mondta. Michele Emiliano hangoztatta, olyan ütemben emelkedik a betegek száma, hogy ha nem korlátozza minimálisra a régión belüli mozgást, november végére több mint kétezer beteg szorulhat lélegeztető-gépre. Pugliában kevesebb mint hatszáz intenzív hellyel rendelkeznek, és majdnem négyszáz már foglalt nem csak Covid-19 betegekkel.

A Franciaországban és Németországban tervezett lezárások hírére az olaszok is "készülni" kezdtek. Megindult az előzetes bevásárlási hullám, és alig lehet helyet találni a fodrászoknál és a kozmetikai szalonokban. Az utcák megteltek kocogókkal az edzőtermek lezárása után.

A belügyminisztérium most először közölte a karantén alá helyezett migránsokra vonatkozó adatokat is, melyek szerint a július óta érkezett több mint tizenötezer személy közül több mint ezerhatszázan bizonyultak pozitívnak, és ebből több mint ezer beteget a karantén-hajókon szűrtek.

Közelíthet a százezerhez a napi fertőződések száma Angliában
A legújabb szakértői becslések szerint naponta csaknem százezren fertőződhetnek meg Angliában az új típusú koronavírussal.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a szerda estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 24 701 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Országszerte eddig 30,2 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül szerda estig 942 275 lett pozitív.

A patinás Imperial College London egyetem csütörtökön bemutatott tanulmánya azonban azt valószínűsíti, hogy csak Angliában jelenleg naponta valójában 96 ezren fertőződhetnek meg az új koronavírussal.

Az egyetemi kutatóstáb 85 971 ember bevonásával végezte el a szűrővizsgálatot október 16. és 25. között, és arra az eredményre jutott, hogy jelenleg az angliai lakosság 1,28 százaléka - vagyis tízezer ember közül 128 - fertőzött.

A kutatócsoport hangsúlyozza, hogy az előző vizsgálati forduló végén, október 5-én még 60 volt a tízezer angol lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma.

Az Imperial College London szakértői ebből a növekedési ütemből vezették le a napi 96 ezer új fertőződést valószínűsítő eredményt.

A stáb számítási módszertana szerint az "R" reprodukciós ráta angliai átlagban jelenleg 1,56, ami azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 156 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett ez a mutató Nagy-Britannia egészében.

Az Imperial College London csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint Anglia délnyugati és délkeleti országrészeiben, valamint Londonban az "R" ráta meghaladhatja a kettőt, de a kutatóstáb hangsúlyozza, hogy a reprodukciós mutató lehetséges sávja ebben a térségben igen széles.

Az egyetemi vizsgálat kimutatta azt is, hogy a napi fertőzések száma kilenc naponta megkétszereződik. A kutatócsoport kiemeli, hogy korábban 29 naponta kétszereződött a napi koronavírus-fertőzések száma Angliában.

Az egyetem szakértőinek adatai szerint a leggyorsabban az 55-64 év közötti korosztályban emelkedik a fertőzöttek aránya: jelenleg e korcsoport tagjainak 1,2 százaléka fertőzött a korábbi vizsgálatban mért 0,37 százalék helyett.

A pozitív koronavírustesztek aránya azonban továbbra is a 18-24 év közötti csoportban a legmagasabb: az Imperial College London becslése szerint e korosztály 2,2 százaléka hordozza az új típusú koronavírust.

Belgium országosan egységes szigorításokat vezet be, éjszakai kijárási tilalom lesz érvényben szerda éjféltől
A belga szövetségi kormány úgy döntött, hogy összehangolja és egységesíti a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, egymástól jelentősen eltérő regionális szabályokat, az éjszakai kijárási tilalmat is magukban foglaló intézkedések szerda éjfélkor lépnek érvénybe - közölte a helyi média szerda éjjel.

A belga hivatalos közlönyben szerda éjjel megjelent új miniszteri rendelet szerint kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén éjfél és reggel öt óra között. Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon.

A bárok és éttermek, a mozik, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, zárva tartanak. A kulturális, a szabadidős és a sporttevékenységre is vonatkozik a tilalom. A hivatásos sportversenyeket és tréningeket csak közönség nélkül tarthatják meg. Amatőrök számára a versenyek és az edzések elmaradnak, kivéve a 12 év alatti gyermekek sporteseményeit.

Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. A boltokban be kell tartani a másfél méteres távolságot, tíz négyzetméterenként csak egy vásárló vagy ügyfél tartózkodhat. A piacok továbbra nyitva tarthatnak, azonban élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani tilos. A bolhapiacokat be kell zárni, a karácsonyi vásárokat nem tartják meg.

A négy főnél népesebb összejövetelek nem engedélyezettek. Esküvőn, temetésen és egyházi rendezvényeken azonban legfeljebb 40 fő vehet részt. Táborokban legfeljebb ötven 12 évesnél fiatalabb gyermek vehet részt, de ottalvás nem engedélyezett. A tüntetéseken legfeljebb 100 ember lehet, az előírt távolságtartással, menetelés nélkül.

A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható. Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése kötelező a repülőtereken, a vasútállomáson, beleértve a peronokat és a megállóhelyeket, és minden utas számára a közösségi közlekedési eszközökön. A maszkviselés Brüsszelben és a hozzá tartozó régió egészében éjjel-nappal kötelező.

A belga közegészségügyi intézet szerdán közzétett adatai szerint a hét folyamán naponta átlagosan közel 14 ezer új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel Belgiumban, 40 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. A szakértők arra számítanak, hogy a hét folyamán a pozitív vírustesztek napi száma át fogja lépni a 20 ezret. A járvány belgiumi megjelenése óta 347 289 ember fertőződött meg az országban.

Kórházba naponta átlagosan közel 550 embert szállítottak, ami egyhetes viszonylatban 85 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 5554 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük 911 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Mindkét adat mintegy 500-zal magasabb a hét végén közölteknél.

A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben 11 038 ember halt meg, a hét folyamán átlagosan naponta 59. Szerdán azonban 104 haláleset történt Belgiumban.

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lesz, de az iskolák nyitva maradnak
Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak - jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben.

A tavaszi első hullám idején Európában az egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások voltak életben: a két hónapig tartó általános karantén idején a franciák csak előzetesen kitöltött igazolással hagyhatták el a lakhelyüket.

A péntekre virradó éjjel életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege is az, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus.

"El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében" - hangsúlyozta az államfő. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos.

"A karantén három legfőbb pontja: az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók" - tette hozzá.

Emmanuel Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe.

"Egyesek azt hirdetik, hogy nem kell semmit se tenni és hagyni kell a vírust terjedni, ezt hívjuk a kollektív immunitás keresésének. A tudományos tanács felmérte egy ilyen lehetőség következményeit. Elfogadhatatlanok. Rövid távon azt jelenti, hogy válogatni kell a betegek között a kórházakban, és néhány hónapon belül 400 ezren veszítik életüket. Franciaország soha nem választ egy ilyen stratégiát" - hangsúlyozta az elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy bár a munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános.

"Miután az iskolák nyitva maradnak, a szülők jobban össze tudják egyeztetni a családi életüket és a munkahelyi elfoglaltságaikat, de amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés lesz az általános, és a tavaszi lezáráshoz képest a gazdasági élet fokozottabban megy tovább" - mondta az államfő.

"A gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze" - hívta fel a figyelmet az államfő, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le.

A márciusi lezáráshoz képest jelentős különbség az is, hogy az idősotthonokban a hozzátartozók látogathatják a bentlakókat, ahogy egyébként ez a kórházakban is engedélyezett.

"Hogy elkerüljük a tavaszi emberi tragédiákat, azt hogy az egyedülállók vagy az idősek teljesen elszigetelődjenek, az idősotthonokban az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett engedélyezett marad a látogatás" - mondta Emmanuel Macron.

A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak - elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban (színházak, mozik és múzeumok) - a forgalomkiesést havi 10 ezer euróig megtéríti az állam, és a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is átvállalja 100 százalékban. A kereskedőkre és a vállalkozókra vonatkozó pénzügyi támogatásokat csütörtök délután sajtótájékoztatón részletezi Jean Castex miniszterelnök.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy a kórházi intenzív ágyak számát a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

Emmanuel Macron jelezte, hogy az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon.

Az elnök elmondta: reméli, hogy a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti, és addigra újranyithatnak az üzletek is.

Legolvasottabb cikkeink