• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elvágta magát az állam, hogy több tesztet csinálhasson

Lapszemle 2020.10.29 Forrás: Napi.hu
Elvágta magát az állam, hogy több tesztet csinálhasson

Kevéssé érthető, hogy a második hullám alatt miért nem növelte a kapacitásokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Amint a kormány úgy döntött, hatósági árat vezet be a koronavírus-tesztekre, a legtöbb magánlabor leállt a vizsgálatokkal. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kihasználhatná a szabadkapacitásukat, de erre az esetre is vonatkozik 17 ezer forintos labor, és 2500 forintos kiszállási díj, mint az a Napi.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszokból kiderül. Ez viszont önköltségi ár alatt van a legtöbb szereplőnek. Van megoldás így is a tesztszámok növelésére akár a magánlaborokkal, akár a munkamenet átszervezésével - írta a napi.hu.

A tesztelés magyarországi helyzete régebb óta vitás terület, és kevéssé érthető is, hogy a második hullám alatt miért nem növelte a kapacitásokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Főként úgy, hogy szeptember 21-től a kormány 19 500 forintban határozta meg a maximálisan a tesztekért elkérhető összeget, amelyből a laborköltség 17 ezer forint, míg 2500 forintnyi mintavételi díjat kérhetnek el.Ahogy arról a Napi.hu is írt, több magánlabor akkor azt tervezte, hogy felajánlja szabadkapacitásait az NNK-nak, mivel úgy tudták, hogy az állam többet fizet a laboroknak a hatóságilag elrendelt (a lakosság számára ingyenes) tesztekért, mint az államilag meghatározott maximum díj.

Viszont a legtöbb vizsgálati hely félreértette a helyzetet: lapunk adatigénylésére Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy a 19 500 forint erre a helyzetre is vonatkozik. A pletyka és a tévedés alapja az volt, hogy a PCR-teszteket nemcsak a koronavírus diagnosztizálására használják, például gyakran ellenőrzik vele a HPV, HIV, Chlamydia vagy éppen a Pneumonocystis carinii fertőzés jelenlétét a szervezetben. A különböző vizsgálatoknak eltérő ára van, az Egészségbiztosítási Alap terhére elvégezhető vizsgálatok alapján terjedt el, hogy az állam számára 22-27 ezer forintos ellentételezésért lehet tesztet végezni.

Látszik is, hogy az NNK nem vette igénybe a magánlaboroknál felszabaduló kapacitást: a szeptember 21-i rendelet előtt és után is átlagosan 10 ezer körüli mintavétel volt. A kiadott beutalási rendben 13 mikrobiológiai labor szerepel, amelyik végezhet Covid-tesztet Magyarországon, ezek között pedig csak egyetlen magáncég szerepel: a Synlab Hungary Kft. A maradék tizenkettő mind állami, vagy egyetemi intézmény, de közülük három (a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet) nem végez tömeges elemzéseket, csak a saját dolgozóik és betegeik mintáit analizálják.

Viszont az egyetlen magán szereplő elméleti ellátási területe a harmadik legnagyobb, összesen 1,5 millió ember tesztje kerülhet hozzájuk (igaz, néhány megye esetében átfedés van köztük és az állami intézmények között). Korábbi nyilatkozatok alapján a Synlab az év elején napi 500 állami finanszírozású koronavírus-teszt elvégzését vállalta, ennek már a duplájánál tartottak szeptember elején. A lapunk közérdekű adatigényléssel kikért kijelölő határozataiból az nem derül ki, hogy jelenleg mennyi tesztet végeznek náluk naponta.

Legolvasottabb cikkeink