• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Együtt kutat a kft. az Akadémiával

Hírek Forrás: Weborvos

A radioaktív nyomjelzési technika liposzómás készítmények utólagos jelölésére lesz alkalmas.

2013. januárjában a Pozitron-Diagnosztika Kft. 2,5 éves pályázatot nyert a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjával közösen az Új Széchenyi Terv keretein belül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásában megvalósuló kutatási-fejlesztési pályázaton KMR 12-2012-0155 számú, „PET nyomjelzési technológia kifejlesztése liposzóma alapú gyógyszertranszport in vivo tanulmányozására" címmel. A pályázat 2013. év eleji nyitó megbeszélésén bemutatásra kerültek azon célmeghatározások és feladatok, melyek a következő 2,5 év munkáját vetítik előre.

A projekt alapvető célja olyan radioaktív nyomjelzési technika kidolgozása, ami liposzómás készítmények utólagos jelölésére alkalmas. A kifejleszteni kívánt módszer gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy eltérő üzemi körülmények között előállított liposzóma formák biokémiai viselkedése az utólagos radioaktív nyomjelzésnek köszönhetően in vivo körülmények között tanulmányozhatóvá válik minőségi és mennyiségi szempontból is.

A Pozitron-Diagnosztika Kft. és az MTA Természettudományi Kutatóközpont a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban pályázati kiírásán közösen elnyert támogatása 227.280.616 forint értékű, és a 2013. január 1. - 2015. június 30. időtartamra szól.

Számos gyógyszerhatóanyag alkalmazását jelentős mértékben korlátozza az a körülmény, amikor a hatóanyag molekula csak igen csekély mértékben jut el a kívánt célsejtekhez, szövetekhez a nem kívánatos metabolikus, vagy más egyéb kedvezőtlen farmakokinetikai folyamatok következményeként. Éppen ezért napjainkban a gyógyszeripar igen intenzíven kutatott területe a hatékony, de érzékeny gyógyszerkészítmények megfelelő célba juttatását lehetővé tevő hordozórendszerek tökéletesítése. Mára már számos nanorészecske alapú gyógyszerformula került forgalomba, több száz pedig már klinikai kísérletek különböző fázisában van. Ezek közül is legelterjedtebbek a liposzóma alapú formulák.

Jelen projektünkben egy olyan összefogást sikerült találnunk, mely biztosítja a kutatás és eljárás alkotás szakmai és infrastrukturális hátterét. A Pozitron-Diagnosztika Kft. több éves múltra tekint vissza a PET-CT radiofarmakonok fejlesztését tekintve, az MTA-TTK pedig a nanorészecskék kutatása területén rendelkezik több éves tapasztalattal. A pályázat sikeres kivitelezése eredményeként létrejövő új technológia – a liposzómás gyógyszerkészítmények a világon elsőként kutatott utólagos, F-18 radioizotóppal történő jelölése – lehetőséget nyit az ilyen készítmények in-vivo gyógyszertranszportjának PET technikával történő tanulmányozására - közölte a Pozitron-Diagnosztika Kft.