• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nagy a feladat, de remekül helytállnak a háziorvosok

Lapszemle 2021.03.29 Forrás: magyarnemzet.hu
Nagy a feladat, de remekül helytállnak a háziorvosok

Az ingyenesen kiváltható favipiravirból két hét alatt csaknem harminchétezer dobozzal írtak fel a kollégák.

Több mint ötezer háziorvos vesz részt az oltási programban, és tíz alatt van azok száma, akik elvi okokból tagadják meg a vakcinák beadását – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Békássy Szabolcs. A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője úgy látja, az ellenkampány ellenére is egyre inkább elfogadottak a keleti oltóanyagok, az önkormányzatok pedig azzal tudnák segíteni a praxisokat, ha az oltakozni vágyók oltópontokra szervezésében nyújtanának támogatást. A doktor beszélt a szakma és a döntéshozók munkakapcsolatáról, valamint az alapellátás kórházakat tehermentesítő feladatairól is.

Elmondta azt is, hogy jelenleg elegendő számú oltópont van kijelölve az immunizációs program végrehajtására, továbbiak kialakítására akkor lesz szükség, ha a tömeges oltást lehetővé tévő mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre.

– Az önkormányzatok tehát nem azzal segítik a folyamatot, ha újabb oltópontoknak ajánlanak fel helyszíneket, hanem azzal, ha az adminisztratív feladatokban, például az oltakozni vágyók oltópontokra szervezésében nyújtanak támogatást a háziorvosoknak. Ugyanis most ez jelent leginkább megterhelést a praxisoknak – jelentette ki a doktor.

Úgy véli, az önkormányzati segítségnyújtással kapcsolatos tapasztalatok elég vegyesek, vannak olyan fővárosi kerületek, illetve olyan települések, ahonnan nem küldenek segítőt, de ennek az ellenkezőjére is szép számmal akad példa. – Arra biztatjuk a kollégákat, hogy jelezzék az önkormányzatok felé az ilyen jellegű igényüket, hiszen a helyhatóságoknak is az az érdeke, hogy a településükön minél zökkenőmentesebb legyen az oltási program végrehajtása – hívta fel a figyelmet.

A szakember megemlítette, hogy kidolgozás alatt áll egy online oltásszervező program, amely nagymértékben tehermentesítheti a háziorvosokat, a járási hivatalokat és a megyei kormányhivatalokat egyaránt.

– A rendszer segítségével az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) egy automatizmus útján tudnak majd a kollégák időpontot foglalni a páciensek számára a megadott oltópontokra. Amellett, hogy ezáltal sokkal gyorsabbá és gördülékenyebbé válik a regisztráció, a program a páciensek e-mailes kiértesítését is elvégzi, a háziorvosnak pedig csak azokat kell telefonon értesítenie, akiknek nincs e-mail-címük – magyarázta Békássy Szabolcs, aki egyben a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója is. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink