• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elindultak a Magyar Tudományos Akadémia nemzeti programjai

Hírek 2022.12.07 Forrás: MTA - Weborvos
Elindultak a Magyar Tudományos Akadémia nemzeti programjai

Négy évre csaknem 4 milliárd forintot fordíthatnak a kutatók a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) 3. szakaszára.

Alapos előkészítés és független testületi értékelés után elnöki döntéssel három nagy nemzeti program kezdi meg a működését: a Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program 4 alprogramja, a Fenntartható Fejlődés és Technológiák Nemzeti Program Fenntartható technológiák alprogramja és a Nemzeti Agykutatási Program 3.0. Működésük időtartama négy év, összes támogatásuk 8,6 milliárd forint - a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján.

Az MTA elnöke által kezdeményezett, az MTA vezető testületei által támogatott és a Kormánnyal is egyeztetett nemzeti kutatási programok a magyar társadalom, gazdaság és kultúra számára nemzetstratégiai jelentőségű tématerületeken működnek. Freund Tamás elnökjelölti koncepciójában 2020 januárjában vetette fel akadémiai nemzeti programok indítását, ami megválasztásával az elnöki program kiemelt elemévé vált. A programok megvalósítására – a Kormánnyal való sikeres egyeztetéseket követően – 2022-ben nyílt lehetőség az MTA számára biztosított évi 3 milliárd forint összegű, „beépülő” költségvetési támogatással.

Az MTA elnöke a kiválasztott három tématerület kiemelkedő munkásságú és elismertségű kutatóit kérte fel, hogy vezető hazai kutatók és elsősorban MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező kutatóhelyek bevonásával állítsanak össze egy kutatási tervet és támogatási igényt tartalmazó csomagot. Egyaránt lehetőség volt egy-egy kutatóhely vagy kutatóhelyek konzorciuma által megvalósítható tervek benyújtására.

A Nemzeti Agykutatási Program (NAP) 3.0 esetében Nusser Zoltán akadémikus kapott elnöki felkérést javaslat kidolgozására. A programot konzorciumi formában valósítják meg, időtartama: 2022. szeptember 1. – 2026. augusztus 31. (48 hónap). A támogatás összesen (négy évre szólóan) 3 979 660 296 Ft.

A NAP 3.0 céljairól, és tudományos kutatási tematikájáról az MTA honlapján ez olvasható:

Az idegrendszert érintő betegségek világszerte a fogyatékosság és munkaképtelenség vezető okai, aminek éves költsége Európában közel 800 milliárd euróra becsülhető. Mivel az idegrendszeri károsodás okai rendkívül heterogének, az alapvető idegrendszeri működés megértése nélkül nem képzelhető el az idegrendszeri betegségek hatékony terápiája sem.

A közelmúltban bekövetkezett óriási technológiai fejlődés az idegtudományok területén lehetővé teszi mind az egészséges idegrendszer működésének megértését, mind az idegrendszeri betegségekben kulcsszerepet játszó patomechanizmusok azonosítását. A NAP 3.0 kutatási program célja – a korábbi sikeres NAP programokra is építve –, hogy a hazai neurobiológiai kutatások terén kiváló műhelyek együttműködésével, a legmodernebb technológiák alkalmazásával feltárja az idegrendszer működési alap- és betegségmechanizmusainak eddig ismeretlen aspektusait, ezzel elősegítve az idegrendszeri kórképek patomechanizmusainak preklinikai, transzlációs és klinikai vizsgálatát és új terápiás célpontok kijelölését.

A NAP 1.0 és 2.0 idején a támogató a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), azaz egy minisztérium alá rendelt kormányszerv volt. A Kormánnyal történt megegyezés alapján az NKFIH szerepét a NAP 3.0 idejére az Akadémia veszi át.

A NAP 3.0 kutatási témái és megközelítési módszerei a korszerű agykutatás szinte minden területét megjelenítik. A gerinctelen fajok neurobiológiájától a szinapszisok, idegsejtek és neuronhálózatok működésének megértésén, a preklinikai gyógyszerkutatás számos területén, a viselkedéstudományok széles tárházán át a klinikai neurológiai kutatásokig az agykutatás különböző aspektusait a nemzetközi élvonalban is megjelenő neurobiológusok képviselik.

Mind a témák újszerűsége és a megközelítési módszerek state-of-the-art jellege garancia arra, hogy a NAP 3.0 Konzorcium képes lesz elérni célját, és továbbra is a nemzetközi élvonalban fogja tartani a magyar agykutatást - zárul a bejegyzés. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink