• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Extrém sportoló az orvosi díj nagykövete

Hírek 2019.11.15 Forrás: Weborvos
Extrém sportoló az orvosi díj nagykövete

Az orvosokra a jelöléseket már csak 2019. november 16-ig lehet leadni elektronikus és postai úton.

A magyarok közül a kontinens szélétől elsőként érte el a Déli-sarkot Rakonczay Gábor, aki most elsők között vált a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj nagykövetéé. Idén először kapcsolódnak nagykövetek a harmadik éve megrendezésre kerülő pályázathoz, ami mostanra az orvosi szakma egyik legismertebb szakmai díjává nőtte ki magát.

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness világrekorder, hatszoros óceánátkelő (50 ezer lehajózott km), januárban tért vissza az Antarktiszról, ahol három társával, a kontinens szélétől 917 km-t gyalogolva érte el a Déli-sarkot. Veszélyes életet él, mert azt választotta életcélul, hogy bizonyítson önmagának, hogy legyőzze önmagát. Sokan azt mondják rá, hogy adrenalin-függő, de sokkal inkább azt vallja, hogy az ember egy csodálatos lény hihetetlen lehetőségekkel és képességekkel, melyekkel komolyan tud hatni a világra és ezt a képességet mindenkinek kötelessége volna kihasználni, hogy a környezetünk profitálhasson belőle.

- Kisgyermekként arról álmodtam, hogy egyszer átkelek az óceánon vagy elmegyek a Déli-sarkra. És így visszanézve, minimális volt a feleslegesnek mondható kitérő eddig. Természetesen ez nem egyszerű és rengeteg lemondással jár, mondhatnánk muszáj megfizetni az árát, de ez ad egyfajta belső nyugalmat is. Tudom, hogy saját kezemben tartom az életemet és az utamat járom.

A komolyabb utakra úgy indul, hogy megpróbálja gondolati szinten is kiirtani a fejéből a feladás lehetőségét. Egyszerűen a feladás nem lehet opció. Ez a garanciája arra, hogy még a legabszurdabb helyzetekben is fókuszált tudjon maradni és csak a megoldáson dolgozzon. Az extrém sportoló veszélyes életet él. Útjai során bármikor érheti baleset. Ennek az életpályának alapfeltétele, hogy elsősorban megpróbálja minimalizálni a tényleges kockázati faktort, ami alapos felkészültséggel és racionális döntésekkel meglehetősen jól működtethető.

- Én hozzászoktam, hogy egy-egy expedíció alatt a saját kezemben tartom az életemet, mert a különböző utak során egyszerűen nincs másra lehetőségem. Ugyanakkor megvan az a pont, amikor segítséget kell hívni, és át kell adni a tudást az adott terület szakemberének, az orvosnak. Aki életvitelszerűen gyakran extrém területen mozog, az pontosan tudja, hogy az élet a legfontosabb.

Most a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Nagyköveteként is fontosnak érzi felhívni a figyelmet az orvosok és egészségügyben dolgozók munkájára.

- Távol az ismert és biztonságosnak hitt világunktól, az ember különösen mélyen átérzi azt, amikor valaki szabad akaratából életét és tudását adja más emberek életéért. Ez pedig köszönetet és tiszteletet érdemel. Közeli barátaim között több orvos is van, és maximálisan elismerni tudom a munkájukat. Én csak a saját életemért vagyok felelős útjaim során, de ők az összes hozzájuk forduló betegért. Én fellélegezhetek egy sikeres út után, de nekik minden nap vállalni kell a felelősséget. Náluk nincs kikötő, ahol megkönnyebbülve lerakhatnák a terhüket, hogy vége, célba értem. Látom az időbeosztásukat, látom mennyi felelősség nyomja a vállukat, szinte csak a munkájuknak élnek. Úgy gondolom egy külön életforma az övék, amit a hivatásuk vezérel elsődlegesen.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj pedig azokat díjazza, akik betegeik szerint is még ezen felül tudnak teljesíteni, hozzáadni. Az orvosokra a jelöléseket már csak 2019. november 16-ig lehet leadni elektronikus (www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu) és postai úton. Jelölni az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történetekkel lehet. Ezt követően 2020. február 16. és március 16. között szavazhatnak majd a jelöltekre és a példaértékű történetekre. A nagyközönség szavazza meg az év 7 közönség díjasát. Az alapítvány ezen felül 2 különdíjat nyújt át. A díjakat 2020. április 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub Kodály-termében adják majd át. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjról, a jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertdij.hu weboldalon tájékozódhat.

Legolvasottabb cikkeink