• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Gyógyszerkölcsönhatások előrejelzését tesztelik

Regionális hírek 2022.07.07 Forrás: MTI
Gyógyszerkölcsönhatások előrejelzését tesztelik

A hároméves, 1,649 milliárd forintos projekt költségeiből csaknem egymilliárd forintot fedez uniós támogatás.

Biologikumok kiváltotta gyógyszerkölcsönhatások előrejelzésére fejleszt tesztrendszert uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Solvo Biotechnológiai Zrt. Kis Emese, a Solvo Biotechnológiai Zrt. tudományos igazgatója a kutatási projektet bemutató szerdai rendezvényen elmondta, az elmúlt évtizedekben egyre jellemzőbbé vált a polifarmácia jelensége. A fejlettebb országok idősödő társadalmában mind több az olyan krónikus beteg, akiknél több gyógyszer szedése szükséges. Ezekben az országokban ma már a 60 év feletti korosztály 40 százaléka öt vagy annál több gyógyszert fogyaszt egy időben. Ez drasztikusan növeli a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások előfordulásának kockázatát, így egyre nagyobb szerepet kapnak az in vitro kísérletek, amelyek előzetesen segítenek felderíteni ezeket a jelenségeket. Mint a szakember kifejtette, a másik megfigyelhető trend a gyógyszerfejlesztésben az elmozdulás a hagyományos kismolekulás hatóanyagoktól a biológiai terápiás anyagok - antitestek, hormonok, növekedési faktorok, enzimek, oligonukleotidok, vakcinák és egyéb makromolekulák - irányába, melyeket leggyakrabban daganatos megbetegedések, fertőzések, illetve autoimmun kórképek kezelésére alkalmaznak.

A biologikumok és ezekkel egyidőben szedett más gyógyszerek között is létrejöhetnek gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások. Ezek azonban jellemzően nem közvetlenül, hanem az immunrendszer által közvetített módon jönnek létre, így a korábban alkalmazott kísérleti módszerek nem nyújtanak kellően pontos információt. A Solvo Zrt. és az SZTE közös projektjének célja olyan kísérleti rendszerek kidolgozása és piacra vitele, amely alkalmas a biologikumok kiváltotta immunreakciók által előidézett gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások in vitro kimutatására. A kísérleti rendszer alapja egy humán májmodell lesz, melyet in vitro gyulladásos modell egészít majd ki - közölte a tudományos igazgató.

A hároméves, 1,649 milliárd forintos projekt költségeiből csaknem egymilliárd forintot fedez uniós támogatás.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1999-ben alapított, majd 2001-ben részvénytársasággá alakult Solvo Biotechnológiai Zrt. többségi tulajdonát 2018-ban vásárolta meg a francia Citoxlab csoport, amelyet a következő évben vett meg a New York-i tőzsdén jegyzett Charles River Laboratories Inc. A szegedi székhelyű Solvo több mint 150 alkalmazottat foglalkoztat, tavaly - szinte teljes egészében exportból - 5,485 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, amely mintegy harmadával magasabb a 2020-asnak. A vállalkozás 2020-as adózott eredménye 1,237 milliárd forint volt, amit tavaly 1,7 milliárdra növelt.

Legolvasottabb cikkeink