• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Holchacker: Harmincmilliárd hiányzik a csodához

Lapszemle 2019.01.04 Forrás: vg.hu
Holchacker: Harmincmilliárd hiányzik a csodához

A magyar nettó gyógyszerközkiadások szintje még mindig elmarad a visegrádi országok átlagától.

Évekkel ezelőtt állandósult az az átmenetinek szánt helyzet, hogy a gyógyszerkassza több mint ötödét minden évben a gyógyszercégek állják, és ez a helyzet a gyógyszeripar számára rendkívül megterhelő – mondta Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója a Világgazdaságnak adott évértékelő interjúban.

- Könnyebb lesz a gyógyszeripart terhelő különadók tekintetében a 2019-es év?

Az idei év tovább erősítette az elmúlt ciklusok trendjét, miszerint az ipari szereplők egyre nagyobb mértékben kénytelenek különböző jogcímeken ágazati különadókat fizetni a költségvetésbe. Ez idén minden korábbinál nagyobb összegre, 90 milliárd forintra duzzadt. Állandósult az az átmenetinek szánt helyzet, hogy a gyógyszerkassza több mint ötödét minden évben a gyógyszercégek állják. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez az extrém mértékű elvonás nemcsak nemzetgazdasági szempontból káros, hanem közvetve a kiszámítható és fenntartható gyógyszer-finanszírozásnak is akadálya. Bár a 2019-es költségvetésben némi többlet mutatkozik a gyógyszerekre szánt források vonatkozásában, de a kapott összeg még így sem haladja meg az idei tényleges kiadásokat, másrészt a pluszként megjelenő források 40 százalékát eleve a gyógyszeripari befizetésekből várja a kormány. Szóval strukturális változásokról egyelőre nem lehet beszélni, de őszintén remélem, hogy az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által megfogalmazott konstruktív szakmai javaslatokat a 2020-as költségvetési tervezés során megfontolják.

- Hogyan értékeli az idei évet? Sikerült bármilyen területen áttörést elérnie az AIPM-nek?

A választási kampány és az új kormány felállásának ideje alatt érdemi szakpolitikai-igazgatási intézkedések sajnos nem történtek. Így fordulhatott elő, hogy bár már 2017 végén megvolt majd minden szükséges támogató döntés, az új készítmények Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) általi befogadására idén októberig várniuk kellett a betegeknek. Ekkor azonban huszonkilenc új készítmény, illetve indikáció került be a hazai társadalombiztosítási támogatási rendszerbe, ami az elmúlt évek legnagyobb körű befogadása. Ez mindenképpen nagy eredmény, hiszen rengeteg munkát igényelt a finanszírozó, a döntéshozók és a piaci szereplők részéről egyaránt. Igaz, ezen készítmények többsége már évek óta várt a befogadásra, a betegek hosszú ideje voltak kénytelenek méltányossági úton kérelmezni a használatukat, így valójában egy régi adósságát törlesztette a rendszer.

Így is több mint hetven készítmény és indikáció vár továbbra is befogadásra, ami nemzetközi összehasonlításban is meglehetősen soknak számít. Fontos előrelépés, hogy az új kormányzati prioritások között az innováció és hazánk versenyképességének megerősítése egyaránt ott van, ami jó a gyógyszeripar, és így a korszerű terápiákhoz reményeink szerint a közeljövőben gyorsabban hozzáférő magyar betegek számára is. A konkrét ipar- és gyógyszerpolitikai megvalósítás részletei ugyanakkor még kidolgozás alatt állnak, itt az AIPM számos javaslattal élt. Ezekről is a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink