• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenza: a múlt héten csökkent a betegek száma

Hírek 2020.03.11 Forrás: ÁNTSZ
Influenza: a múlt héten csökkent a betegek száma

A lakosság arányában Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Nógrád megyében volt a legmagasabb a betegek száma.

A becslések szerint az országban előző heti 38 000 fővel szemben március 2-8. között 36 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb tájékoztatójából.

A 10. naptári héten hat megyében emelkedett (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megye), 4 megyében nem változott (Hajdú-Bihar, Nógrád, Veszprém és Zala megye) és tíz területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Nógrád megyében volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Békés, Csongrád és Zala megye kivételével minden területen diagnosztizáltak.

A betegek 37,2%-a 0-14 éves gyermek, 34,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,2%-a, 7,3%-a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb. Ezt követte a 0-5 évesek érintettsége.

A 10. naptári héten 456 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, közel négyszerese az előző hetinek (131). Nyolcvanhárom esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 46 influenza A és 37 influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 71 légúti mintában 13 esetben influenza A(H1N1)pdm09, 6 esetben influenza A(H3), 3 esetben influenza A(NT) és 19 esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza-pozitivitási arány 57,7%-nak felelt meg.A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 385 mintából 15 esetben az influenza A(H1N1)pdm09, 9 esetben influenza A(H3) és 18 esetben influenza B vírus pozitívnak bizonyult.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 67 esetben influenza A, 27 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

A 10. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tíz megyéből összesen 15 jelentés érkezett (Jász-Nagykun-Szolnok 3, Komárom-Esztergom, Nógrád, és Veszprém 2-2, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Vas megyében egy-egy). A megbetegedések gyermekközösségekben fordultak elő. Jelenleg két járvány esetében áll rendelkezésre laboratóriumi eredmény. Az egyik járvány esetében influenza A, a másik járvány esetében az influenza A mellett a B vírus jelenlétét is kimutatták. A többi járvány esetében a vizsgálatok folyamatban vannak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2020. év 4. és 10. hete között zajló országos influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 2,4%-a fordult orvoshoz. Az elmúlt 2 hét során országosan csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma, azonban voltak olyan megyék, ahol az orvosnál megjelentek száma még nőtt. Ezen a héten is az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekeket érintette leginkább a betegség. A 7. héttől kezdődően folyamatosan emelkedett a Nemzeti Népegészségügyi Központban kimutatott influenzavírusok száma.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink