• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Influenza: Magyarországon megkezdődött a járvány

Hírek 2019.01.16 Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ
Influenza: Magyarországon megkezdődött a járvány

19 300 fő, az előző hetinél 75,6%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az év második hetében. 

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az év második hetében, január 7-13. között az országban 19 300 fő, az előző hetinél 75,6%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 197 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - derül ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb tájékoztatójából.

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében(432), Budapesten (265)és Pest (251) megyében volt a legmagasabb, Somogy (53), Nógrád (64) és Csongrád (73) megyében a legalacsonyabb. Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulók gyakorisága Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyében több mint háromszorosára nőtt. 

A betegek 19,7%-a gyermek, 42,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7%-a, 11,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A második naptári héten a 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 15-24 és a 25-34 évesek körében volt a legmagasabb (359, illetve 339). Ezt követte a 3-5 évesek és a 1-2 évesek érintettsége.

A második naptári héten összesen 37 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára, ahol 13 influenza A vírust azonosítottak. Ebből 6 mintában influenza A(H1N1)pdm09m, ha6-nál influenza A(H3N2) és egynél influenza A(NT) vírus kóroki szerepét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második naptári héten két jelentés érkezett. A megbetegedések egy fővárosi kórházat és egy Baranya megyei óvodát érintették. Az óvodai járványhoz tatozó betegek virológiai vizsgálata folyamatban van, az egészségügyi intézményben megbetegedettek között elvégzett virológiai vizsgálatok influenza A vírus okozta fertőzést igazoltak. 

Összegzés: Magyarországon a 2019. év második hetében megkezdődött az influenzajárvány. Az influenzaszerű tünetek miatt orvoshoz forduló betegek száma alapján számított országos morbiditás átlépte a járványküszöböt. A területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 53 és 432 között változott. A mostani szezonban beérkezett influenza gyanús mintákból eddig összesen 38 főnél A(H1N1)pdm09, 20-nál influenza A(H3N2), 5-nél A(NT)] vírust igazoltak, 13 főnél légúti óriássejtes vírus, öt betegnél pedig adenovírus okozta a fertőzést.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink