• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Jelentősen nőtt a nemibetegek száma tavaly

Hírek 2023.01.18 Forrás: NNK - Weborvos Szerző:
Jelentősen nőtt a nemibetegek száma tavaly

9 hónap alatt negyven százalékkal több szifiliszes beteget regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Bár még az utolsó negyedév adatait nem összegezték az már látható, hogy valamennyi szexuális úton terjedő betegség esetszáma jelentősen nőtt 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest. Többek között ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ antsz.hu oldalra feltöltött, tavaly január és szeptember között előforduló szexuális úton terjedő betegségeket összegző előzetes adataiból.

A nemi betegségek közül legtöbben a trippert vagy más néven a gonorreát kapták el tavaly októberig: összesen 860 esetet jelentettek (2021/796 fő). A betegek között hatszor több volt a férfi mint a nő. A legtöbb eset Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében valamint Budapesten volt, főleg a 20-40 év közöttieket érintette.

A korábbinál 23 százalékkal nőtt tavaly három negyedév alatt a klamídiások száma: 454-en betegedtek meg, míg 2021-ben ugyanennyi idő alatt 369 volt a számuk. Ezt a kórt is jóval több férfi kapta el, mint nő és arányaiban a klamídia is főleg a 20-40 évesek körében fordutl elő. Területi megoszlásban a lakosság arányához képest itt is a főváros volt a legfertőzöttebb, de sok volt a beteg Baranyában, és Hajdú-Bihar megyében is.

A szexuális úton terjedő betegségek közül a szifiliszesek száma is jóval magasabb volt tavaly január és október között, mint egy évvel korábban: 2022-ben 9 hónap alatt 736 esetet regisztráltak, míg 2021-ben ugyanennyi idő alatt csak 525-öt. A férfi betegek száma több mint háromszorosa volt a nőkének, a lakosság arányához képest sokan fertőződtek meg Heves, Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de ebben az esetben is a legtöbb szifiliszes a fővárosban volt. A szifiliszt legtöbben a más nemibetegséghez hasonló életkorban kapták el: előfordulási gyakorisága 20-40 év között a legmagasabb.

A ritka, de súlyos betegség a Lymphogranuloma venereum (LGV) esetszáma is nőtt: míg 2021-ben kilenc hónap alatt 11 esetet regisztráltak, addig 2022-ben január és október között 18 esetet jelentettek.

A gonorrea (tripper, kankó) férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást, nőknél a méhszájból kiinduló gennyes, máskor vízszerű, nyákos folyást eredményez. A betegség gyakran tünetmentesen zajlik, ilyenkor kezelés nélkül marad a beteg, hordozóvá válik, és húgycsőszűkület, terméketlenség alakulhat ki. A klamídia fertőzés napjaink gyakori nemi úton terjedő betegsége. A bakteriális fertőzés a méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását is előidézheti és akár meddőséghez is vezethet. A leginkább veszélyes nemi betegség a szifilisz (vérbaj), amelynek kórokozója a Treponema pallidum, egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. Kezeletlenül csaknem minden szervet, az egész szervezetet megtámadja, súlyos szövődményeket okoz, akár évek múltán is súlyos idegrendszeri és belső szervi tünetek alakulhatnak ki. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink