• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Nem lehet parancsszóra átalakítani az egészségügyet

Lapszemle 2023.01.18 Forrás: hirklikk.hu
 Nem lehet parancsszóra átalakítani az egészségügyet

"Kiszámíthatatlanság, bizonytalanság, tájékozatlanság jellemzi a változtatásokat, nem lehet semmit tervezni".

Nem lehet az érintettek nélkül, parancsszóra, centralizált rendszerben, ilyen mértékű pénzhiánnyal átalakítani az egészségügyet – ez már eddig is bebizonyosodott, hiába nyomják a sikerpropagandát. Erre hívta fel a figyelmet Kökény Mihály, aki azt is nehezményezi, hogy óriási kapkodással elfogadtak több, az egészségügyet érintő törvényt, ám a végrehajtási szabályok jelentős része csúszik, „s a megjelentek sem adnak pontos választ arra, mit, hogyan kell értelmezni”. A korábbi egészségügyi minisztert a Magánorvosok az egészségügyért Facebook-csoport „mozgolódása” kapcsán kereste meg a hirklikk.hu. A többi között azt is kérdezték tőle, vajon joggal ellenzik-e az egészségügyi dolgozók a Fidesz által persze nem annak nevezett egészségügyi reformlépéseket?

...

Joggal ellenzik-e az egészségügyi dolgozók a reformokat? – kérdeztük Kökény Mihályt.

„Kiszámíthatatlanság, bizonytalanság, tájékozatlanság jellemzi a változtatásokat, talán az a legborzasztóbb, hogy nem lehet semmit tervezni” – mondta elöljáróban a korábbi egészségügyi miniszter. Mint emlékeztetett rá, óriási kapkodással fogadták el a törvényt, amibe alig emeltek be módosító indítványokat – ellenzéki oldalról, a szokás szerint egyet sem –, ám ehhez képest a végrehajtási szabályok jelentős része csúszik. De a megjelentek sem adnak pontos választ arra, mit, hogyan kell értelmezni – mutatott rá egy példával illusztrálva a mondandóját: a háziorvosokra vonatkozó teljesítményindikátorokat közzétették, de azt, hogy ki, mikor és hogyan értékel, azt nem tudni. A szakterületeken, szakellátásban dolgozók értékeléséről még ennyi információ sem áll rendelkezésre.

...

A korábbi szakminiszter szerint „szemmel láthatóan nem jó úton jár a kormány az egészségügyben”. Erre a következtetésre kell jutni akár a várólistákat nézve, de akár a kórházi adósságok alakulása alapján. Azt látni, hogy minden mutatóban – kezdve a betegbiztonsággal a kórházi fertőzéseken át, az elkerülhető halálozások arányában – ott kullogunk az európai sor végén. „Hihetetlen a centralizáció, a túlállamosítás, miközben az egészségügyi ráfordítások – még az emelt bérek fedezetként elég jelentős pénzekkel együtt is – rendkívül alacsonyak” – bírálta a folyamatokat, leszögezve: „nem lehet az érintettek nélkül, parancsszóra, centralizált rendszerben, ilyen mértékű pénzhiánnyal átalakítani az egészségügyet – ez már eddig is bebizonyosodott, hiába nyomják a sikerpropagandát” – mutatott rá.

...

Ezzel és általában az egészségügy átalakításával kapcsolatban a korábbi szakminiszter komoly bajnak nevezte, hogy senki nem konzultál senkivel. A kormány ugyan azt állítja, hogy igen, de legfeljebb az orvosi kamarát tájékoztatja az államtitkár, az pedig egyértelműen látható, hogy a javaslatokat rendkívül kis részben fontolják meg, ha egyáltalán. „Nincs olyan egyeztetési rendszer, ami ugyan fáradtságos, időt igénylő, de mégis elfogadhatóvá tehet valamilyen formában kiérlelt vagy kiérlelhető változásokat” – rótta fel a jelenlegi kormánynak. További részletek a cikkben.0

Legolvasottabb cikkeink