• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a járvány legfrissebb hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.03 Forrás: MTI
Koronavírus: a járvány legfrissebb hírei a nagyvilágból

Hollandiában az előző héthez képest megkétszereződött az új napi esetszám, Izraelben stabilizálódik.

Romániában kevesebb fertőzést diagnosztizáltak, de nőtt a súlyos esetek száma

Romániában az utóbbi két hét napi átlagánál kevesebb új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak hétfőn, ugyanakkor tovább emelkedett az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma. A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 823 embernél mutatták ki a koronavírust. A múlt csütörtökön feljegyzett negatív rekord (1356 új fertőzött) óta Romániában napról napra csökkent, hétfőn pedig 12 nap óta először esett ezer alá a napi esetszám.

Az utóbbi két nap biztató eredményei azonban még nem feltétlenül igazolják azt, hogy Romániában megállt a fertőzés terjedésének gyorsuló üteme, hiszen - hétvége lévén - ezen a két napon alig fele annyi tesztet értékeltek ki, mint amennyit hétköznap szokás.

A hétfői jelentésben az utóbbi két hét átlagánál kevesebb, 19 újabb haláleset szerepel. Az ismert aktív esetek száma megközelítette a 24 ezret, 7660 beteget kórházban ápolnak, közülük minden korábbinál több, 419 páciens szorul intenzív terápiás kezelésre.

Romániában eddig 54 ezer embernél mutatták ki a koronavírust. A járvány júliusban kapott erőre, az utóbbi egy hónap alatt annyian kapták el a fertőzést, mint ahányan az előző négy hónapban együttvéve. Az aktív esetek száma még gyorsabban növekszik: az utóbbi két hétben megduplázódott. A járvány főleg Bukarestben és a főváros közelében található megyékben terjed. Az ország megyéinek mintegy felében augusztustól a kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését azokon a zsúfolt helyeken, ahol nem lehet megfelelő távolságot tartani.

Az országos járványügyi operatív törzs vasárnaptól a vendéglátóhelyek nyitva tartását is korlátozta. Bukarestben, illetve Arges, Brassó, Konstanca, Dambovita, Ilfov, Prahova és Galati megyében a kerthelyiségek, klubok és más szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva 23 és 6 óra között.

Ukrajnában ismét csaknem ezerrel nőtt a fertőzöttek száma

A korábbi napokhoz képest kevesebb, de így is csaknem ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak vasárnap Ukrajnában, a járvány kezdete óta azonosítottak száma velük együtt meghaladta a 73 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által hétfőn közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített tájékoztatóján.

Ezek alapján az igazolt fertőzöttek száma 990 új esettel 73 158-ra, az elhunytaké 13 újabb halálos áldozattal 1738-ra nőtt, miközben eddig 39 876-an gyógyultak meg, közülük 333-an előző nap. Az országban a vasárnapit megelőzően a múlt héten öt egymást követő napon jegyeztek fel ezer fölötti új megbetegedést, szerdán minden eddigi rekordot meghaladó, 1197 új fertőzöttet regisztráltak.

Kárpátalján az elmúlt napon egy esettel 202-re nőtt a betegségben elhunytak száma, az eddig igazolt fertőzötteké elérte az 5318-at, miközben közülük 2113-an győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján hozzátette, hogy vasárnap 158 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 44 kapta el a vírust, közülük már 8799 fertőződött meg a járvány kitörése óta. Előző nap 11 714 tesztet végeztek el az országban, ebből 8523 PCR-tesztet és 3191 antitestszűrést.

Közben az UNIAN ukrán hírügynökség arról számolt be, hogy hétfőtől kezdett el működni Ukrajnában az új karanténrendszer, amelyet a kormány pénteken vezetett be, és amellyel négy színes - zöld, sárga, narancs és vörös - zónára osztotta az egyes településeket, valamint régiókat az országban a helyi járványhelyzet szerint.

Az egészségügyi miniszter magyarázata szerint az új szabályozás egyben azt is jelenti, hogy mostantól a helyi hatóságok önhatalmúlag csak szigoríthatnak, ha szükségesnek ítélik, de nem enyhíthetnek a korlátozásokon, amelyeket ezentúl ismét a központi kormányzat fog megszabni. A zónába sorolást a kritériumok - azaz a betegek, az elvégzett tesztek száma, a kórházi ágyak leterheltsége és a fertőzés terjedésének üteme - alapján a kormány péntekenként fogja felülvizsgálni. Ezen kritériumok szerint a legsúlyosabb helyzetű, azaz vörös zónába sorolta a kabinet a nyugati országrészben Luck és Ternopil városát, valamint a romániai határnál lévő Csernyivci megye egy járását. Több nyugat-ukrajnai régió és város mellett Lviv (Lemberg) és környéke narancs zónában van, míg Kárpátalja sárgában, a főváros, Kijev egyelőre még zöld besorolást kapott.

Az orosz gyógyszeripar 2021-re havi több millió adagra tervezi felfuttatni a vakcinagyártást

Az orosz gyógyszeripart 2021-re havi több millió adag Covid-19-vakcinát fog gyártani - jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva. Közölte, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett, első orosz vakcina gyártása szeptemberben Vlagyimir, Jaroszlavl és Moszkva megyében kezdődik meg a Generium, az R-Pharm és a Binnopharm gyógyszergyárban. A termelést a kezdeti több százezerről 2021 elejére több millió dózisra tervezik felfuttatni. Bejelentette azt is, hogy Oroszországban idén rekordmennyiségű, 12-15 ezer lélegeztetőgépet gyártanak majd.

Korábbi közlés szerint a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett vakcina gyártása novemberben indulhat be. Mihail Misusztyin miniszterelnök szerint Oroszországban 26 féle Covid-19-vakcinán dolgoznak, amelyek közül négyről már bebizonyosodott, hogy biztonságos. Mihail Murasko egészségügyi miniszter októberre ígérte a tömeges vakcináció megkezdését.

Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5394-gyel 856 264-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 26,2 százaléka tünetmentes. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 29 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 236 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 252,4 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 667 957), Brazília (2 733 677) és India (1 803 695) után.

Montenegróban többen gyógyulnak meg, mint ahányan megfertőződnek

Már többen gyógyulnak ki naponta a koronavírus-fertőzésből Montenegróban, mint ahányan megfertőződnek, ami azt jelenti, hogy nem jelent veszélyt az egészségre a parlamenti választások augusztus 30-ai megtartása - közölték az illetékesek hétfőn. Az Adria-parti országban hétfőre 3199-ről 3259-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 51-re nőtt.

Szerbiában vasárnapról hétfőre 25 882-ről 26 193-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 590-re nőtt. Lélegeztetőgépre 146-an szorulnak. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy a koronavírus nem fog "csak úgy" eltűnni, mindaddig elővigyázatosnak kell lenni, amíg elő nem állítják a hatékonynak bizonyuló védőoltást, és azt be nem adják a lakosság nagy részének.

Koszovóban egy nap alatt 8554-ről 8799-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhárommal 249-re nőtt a halálos áldozatok száma. Avdullah Hoti miniszterelnök a közösségi médiában adta hírül, hogy megfertőződött. Mint írta, vasárnap végeztek rajta koronavírus-tesztet, amely pozitív lett. Közölte: nincsenek súlyos tünetei, de két hétre karanténba vonul.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 892-ről 11 058-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap négy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 497-re emelkedett. Az egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy a strandokon is be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat, ellenkező esetben "a napozóágyat könnyen kórházi ágyra lehet cserélni".

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 12 107-ről 12 294-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és négyen haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 351-re nőtt.

 

Továbbra is emelkedik a napi fertőzésszám Belgiumban és Hollandiában

A koronavírus-fertőzések napi száma tovább emelkedett a Benelux-államok közül Belgiumban és Hollandiában. Belgiumban átlag napi 465 fertőzésről számoltak be, ami 78 százalékos növekedést jelent az előző heti adatokhoz képest. Hollandiában az előző héthez képest megkétszereződött az új napi esetszám. Luxemburg csökkenő számú, 62 új fertőzöttről számolt be vasárnap.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet közlése szerint egy héttel ezelőtt naponta átlag 279 ember fertőződött meg a kórokozóval, szerdára ez a szám 328-ra emelkedett. Az elmúlt 24 órában azonban 651 új fertőzöttet jelentettek, így Belgiumban eddig 69 402 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Százezer főre átlagosan 44,3 fertőzött jut az országban. Több mint 84 százalékkal nőtt a kórházba szállítottak száma is. A hét folyamán naponta átlag 25 embert helyeztek el ápolási intézményekben. Jelenleg 259-en fekszenek kórházban a koronavírus miatt, közülük 59-en részesülnek intenzív ellátásban. A halálesetek napi száma lényegében nem változott a héten. A járvány március elejei belgiumi megjelenése óta 9845 ember vesztette életét a kór miatt az országban.

Hollandiában az illetékes hatóságok vasárnap délután azt közölték, hogy az új fertőzések napi számának emelkedése három hónapos rekordot döntött meg a hétvégén. Az előző naphoz képest ugyanis 93-mal több, 431 új esetet rögzítettek vasárnapra virradóra. Ilyen arányú emelkedést legutóbb május 7-én figyeltek meg Hollandiában. A napi estek átlagos száma megkétszereződött a múlt hétvégéhez képest - tették hozzá. Eddig 55 023 fertőzöttet regisztráltak az országban. Kiemelték, hogy az esetek száma jelentősen növekedett a fiatalabb generációk körében. Az új koronavírussal fertőzöttek mintegy fele 20 és 40 év közötti Hollandiában. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a 30 év alattiak egyharmada nem tartja meg az előírt másfél méteres távolságot.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy szombaton több száz ember vonult utcára a koronavírus terjedésének visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen tiltakozva Hágában. A békés megmozdulás során a rendőrség többször szólított fel a biztonságos távolság megtartására, két nem engedelmeskedő tüntetőt előállítottak.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában egy ember halt meg a vírushoz köthetően. A járvány helyi megjelenése óta 117 ember hunyt el a betegségben, szerda óta hárman. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt nap 62 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, a hét közepén még 157 esetben. A nagyhercegségben 6793-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Jelenleg 1389 aktív fertőzöttet tartanak nyilván a mintegy 620 ezer lakosú országban. Százezer főre átlagosan 7,67 fertőzött jut. Kórházban 55 embert ápolnak, közülük heten részesülnek intenzív ellátásban, hárommal többen, mint a hét közepén.

Izrael megállította a járvány növekedését, de ez nem elég

Izrael megállította a koronavírus-fertőzés növekedését, de ez nem elég - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Juli Edelstein egészségügyi miniszter. "A koronavírus-esetek száma stabilizálódik, de ez nem elég. Ez a szám továbbra is aggasztóan magas, beleértve a súlyosan betegek számát" - figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

Roni Gamzu, a járvány kezelésével megbízott professzor bejelentette a Jeruzsálemben, a Hadassza kórházban tartott sajtótájékoztatójukon, hogy a kormány egyelőre nem siet a mindennapi élet és a gazdaság egyes részeire vonatkozó jelenlegi korlátozások felszámolásában, amelyek célja az újabb fertőzések megelőzése."Létre akarjuk hozni a szabályok végrehajtatását, és ezúttal egyértelmű szabályokra van szükségünk" - mondta olyan hetek után, amelyekben különféle korlátozásokat vezettek be, majd oldottak fel néha egymást követő napokon indoklás és magyarázat nélkül. Ugyanakkor felszólította az izraelieket, hogy ne gyakoroljanak nyomást a kormányra a megszorítások könnyítése érdekében mindaddig, amíg nem csökken a járvány terjedése. Gamzu külön felhívta az ultraortodox közösségeket a szabályok betartására, hogy a szeptemberben kezdődő őszi ünnepeket,  a zsidó újévet, a jom kipurt és a sátoros ünnepeket már nyugodtan lehessen megünnepelni a koronavírusjárvány második hullámának elmúltával.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök is jelen volt a sajtótájékoztatón, és megígérte, hogy a miniszterek hétfőn megvitatják Gamzunak a járvány megfékezését szolgáló tervét. Ennek egyik fő eleme a fertőzési láncolatok megszakítása tesztelésekkel és epidemiológiai vizsgálatokkal.

Beszámoltak arról, hogy egy Bné Brakban található idősotthonban nyolc tünetmentes fertőzöttet diagnosztizáltak, de amíg tünetmentesek nem szállítják el őket, mert így nagyobb biztonságban vannak, mintha egy kórházban lennének. A járvány első, tavaszi hullámában több idősotthonban is elterjedt a koronavírus-fertőzés, az akkori halálozások mintegy harmadát ezek az esetek alkották.

Vasárnap kiderült, hogy fertőzötté vált Rafi Perec, a Jeruzsálem ügyeiért felelős miniszter, és az elmúlt héten tartott találkozóik miatt házi karanténba kellett vonulnia miatta három másik miniszternek, valamint a szombat esti tüntetést elhagyva a jeruzsálemi körzeti rendőr parancsnoknak is a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint.

Izrael drónhálózat kiépítésével, új technológia alkalmazásával is segíti a koronavírus-járvány kezelését, tesztek, gyógyszerek és betegektől vett minták házhoz szállítását, eljuttatását a laboratóriumokba, a kórházakba és a páciensekhez. A drónokat már a tavaszi első járványhullámban is bevetették. Akkor segítségükkel ellenőrizte a rendőrség, hogy a házi karanténban lévők valóban otthon tartózkodnak-e. Magas épületeknél az ablakhoz kellett állniuk, és az odaérkező drónokon elhelyezett kamerával lefényképezték őket.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 26 ezer 386 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, szombaton 628, vasárnap estig 321 új vírushordozót diagnosztizáltak. Vasárnap 772-en feküdtek koronavírus okozta betegségek miatt kórházban, 342-en súlyos betegek, és 98 embert lélegeztetőgépen tartanak. A járvány kitörése óta 536-an haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségekben.

Legolvasottabb cikkeink