• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.25 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A fertőzés terjedésének csökkenése miatt még karácsony előtt lazítanak a szigoron Franciaországban és Németországban is.

Horvátországban és Szlovéniában is megugrott a napi új fertőzöttek száma

Ismét megugrott az új típusú koronavírus-járványban fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3603 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 111 617-et. Az elmúlt napon 56 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1501-re emelkedett. Kórházban 2136 beteget ápolnak, közülük 240-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

A horvát kormány újabb korlátozások bevezetését tervezi, amiről csütörtökön tesz bejelentést. Az intézkedések karácsonyig lesznek érvényben. Sajtóértesülések szerint bezárják a mozikat és a kávézókat, a középiskolák pedig távoktatásra állnak át. A tervek szerint a szállodák és az üzletek nyitva maradnak. Horvátországban a jelenlegi intézkedések szerint a nyilvános összejöveteleken legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni. Zárva vannak az éjszakai szórakozóhelyek, a kávézók és éttermek pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

A szomszédos Szlovéniában a szigorú intézkedések ellenére sem lassul az új koronavírus-járvány terjedése. A kormány által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 2226-tal 69 306-ra nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1199-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1297-en vannak kórházban, közülük 202-öt ápolnak intenzív osztályon.

Az országban már egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

 

Rekordot döntött a járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban

Minden korábbinál magasabbra emelkedett, és első alkalommal haladta meg a négyszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint.

Az utóbbi 24 órában 410 haláleset történt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Az eddigi rekord 315 volt, az első fertőzéshullám legsúlyosabb időszakában, április 16-án jegyezték fel. Az újakkal együtt 14 771 halálos áldozata van a járványnak Németországban.

Az RKI-hoz az utóbbi 24 órában 18 633 pozitív vírustesztről érkezett jelentés. Ez csaknem ezerrel több az egy héttel korábbi 17 561-nél. Az új esetekkel együtt 961 320 ember szervezetében mutatták ki a vírust, amelyet nagyjából kétharmaduk már legyőzött.

A fertőzések nyár végén kibontakozott második nagy hulláma miatt novemberre új korlátozásokat vezettek be. A fertőződések számának robbanásszerű növekedése így megállt, de a várt trendforduló nem következett be. Ezért várhatóan december 20-ig meghosszabbítják a korlátozásokat. Erről szerdán tárgyalnak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői.

Ukrajnában megint csaknem 14 ezer fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt

Változatlanul gyors a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szerdára megint csaknem 14 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, a halálos áldozatok száma pedig már megközelítette a 11 500-at.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 13 882-vel 661 858-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 229 áldozattal 11 492-re. Eddig 307 778-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 342 588-ra emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 980 új beteget jegyeztek fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben elérte a 61 640-et, az elhunytaké pedig 23 újabb áldozattal 1173-ra nőtt. Az elmúlt napon kimagaslóan sok, 1818 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A Worldometer statisztikai honlap november 24-i adatai alapján Ukrajna az új koronavírusos betegek számát tekintve már a harmadik helyre került az európai országok és a nyolcadik helyre a világ országai között - hozta nyilvánosságra szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdán egy tévéműsorban közölte, hogy előzetes adatok szerint mintegy 34 ezer egészségügyi dolgozó mondott fel a járvány kezdete óta Ukrajnában. Napi tájékoztatóján pedig arról számolt be, hogy az elmúlt négy nap alatt több mint kétezer embert bírságoltak meg az országban, amiért nem viseltek védőmaszkot zárt nyilvános helyen.

Kormányzati körökben eközben folyamatosan felvetődik a tavaszihoz hasonló teljes zárlat bevezetésének szükségessége az országban, amit a szakorvosok közül is sokan támogatnak. Legutóbb Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter közölte kedden a Telegram üzenetküldő portálon, hogy javasolni fogja egy kéthetes teljes zárlat bevezetését a kormánynak az újévi ünnepek idejére.

Szerbiában megközelítette a hétezret az új fertőzöttek száma, bezárhatják az iskolákat

Bezárhatják az iskolákat és az óvodákat Szerbiában, miután egy nap alatt megközelítette a hétezret az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az országban - jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televízió szerda reggeli híradójának beszámolója szerint. A miniszterelnök közölte: a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerdán újra összeül, és a kormány a szakértők javaslatai alapján újabb korlátozásokat vezethet be. Az eddigi intézkedések, a vendéglátóhelyek, színházak és mozik nyitvatartásának lerövidítése egyelőre nem hozott látható eredményt, egyre növekszik az új fertőzöttek száma.

A regisztrált fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 6842-vel 133 029-re, Koszovóban 609-cel 35 549-re, Észak-Macedóniában 1039-cel 56 169-re, Montenegróban 570-nel 32 188-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1186-tal 81 739-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 37-tel 1274-re, Koszovóban 13-mal 939-re, Észak-Macedóniában 15-tel 1561-re, Montenegróban hattal 450-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 52-vel 2394-re nőtt.

Szombaton kinyitnak az üzletek, december 15-én vége a karanténnak Franciaországban

Az üzletek újranyitásával szombaton megkezdődik a koronavírus-járvány miatti járványügyi korlátozások fokozatos feloldása Franciaországban, az általános karantén megszüntetését december 15-én tervezi a kormány - jelentette be Emmanuel Macron. A francia államfő kedd esti televíziós beszédében jelezte: az október 30-án bezárásra kényszerült minden üzlet újranyithat szombaton, és az istentiszteletek is megtarthatók maximum harminc ember részvételével, miután a járvány második hulláma túl van a tetőzésen.

Az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat - amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi - december 15-én szünteti meg a kormány, de aznap este 9 órától reggel 7 óráig éjszakai kijárási tilalom lép életbe január 20-ig. December 24. és 31. között az év végi ünnepekre való tekintettel nem lesz kijárási korlátozás az esti órákban sem, tilos lesz viszont nagyobb rendezvényeket szervezni. A színházak, a mozik és a múzeumok december 15-én megnyithatnak, a vendéglátóhelyek, a sporttermek és az éjszakai szórakozóhelyek megnyitásának dátumáról viszont csak januárban születhet döntés. A középiskolákban január 20-tól már nem csak kis csoportokban, hanem teljes osztályokkal folytatódhat a tanítás, az egyetemek két héttel később nyithatnak újra.

Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint a járványban elhunytak száma elérte az 50 ezret. Az elmúlt 24 órában a számuk 458-cal 50 237-re emelkedett, közülük több mint 30 ezren tavasszal hunytak el. Jóllehet a járványügyi mutatók már egy hete csökkenek, a normál kerékvágásba való visszatéréshez az államfő szerint 5 ezerre kell csökkennie a napi esetszámnak, és 2500 és 3000 közé a súlyos betegek számának. Kedden pedig még 9155 új esetet tártak fel a hatóságok, a kórházakban 30 622 fertőzöttet ápoltak, ami 859-cel kevesebb, mint hétfőn. Az intenzív osztályokon 4289 súlyos beteg feküdt, számuk 165-tel csökkent az elmúlt 24 órában.

A köztársasági elnök ezért arra kérte a franciákat, hogy "folytassák az erőfeszítést" a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben, miután "még ha le is fékeztük a járvány terjedését, az még nagyon is jelen van". "Ha nem akarunk holnap egy harmadik hullámot, még elővigyázatosabbnak kell lennünk. Vigyázzunk a hozzátartozóinkra, különösen a veszélyeztetettekre azzal, hogy viseljük a maszkot, még otthon is, amikor barátokkal vagy olyan rokonokkal vagyunk együtt, akik nem velünk egy lakásban laknak!" - hangsúlyozta Emmanuel Macron. Az elnök elmondta: a védőoltás "december végétől, január elejétől" rendelkezésre fog állni a legveszélyeztetettebbeknek, de nem lesz kötelező beadatni. 

A sípályák nem nyithatnak meg az év végi ünnepekre, várhatóan januártól lehet csak síelni a francia síparadicsomokban.

Emmanuel Macron a továbbra is zárva tartó intézmények és vendéglátóhelyek számára újabb gazdasági támogatásokat is ígért, egyebek mellett a bevételkiesésük megtérítését a 2019-es forgalmuk 20 százalékának megfelelő összegben, az eddig felajánlott havi 10 ezer eurós juttatás helyett.

Spanyolországban az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatnak elsőként védőoltást

Az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatnak majd elsőként koronavírus-elleni védőoltást - ismertette a spanyol egészségügyi miniszter a kormány oltási stratégiáját kedden. Salvador Illa közölte: három oltási szakaszra osztották a jövő évet, az első rész, attól függően, hogy lesz-e már elérhető oltóanyag, januártól márciusig fog tartani. Ebben az időszakban 2,5 millióan kaphatják meg az ingyenes vakcinát, amelyből várhatóan kezdetben korlátozott mennyiség áll majd rendelkezésre - tette hozzá. Az első körbe tartoznak a szociális intézmények fogyatékkal élő ellátottjai és az ott dolgozók is, sorban őket követi az összes egészségügyi és szociális ellátásban dolgozó, valamint a nem intézményben ápolt, folyamatos ápolásra szoruló fogyatékkal élők.

Az oltások második szakaszát április és június között tervezi megvalósítani a kormány, de a közzétett dokumentumból nem derül ki, hogy ez pontosan mely társadalmi csoportokat érint.

Salvador Illa elmondta: az ismertetett sorrendet "tudományos, etikai, jogi és gazdasági" szempontokat figyelembe véve állították fel. A legkiszolgáltatottabbaktól kezdve sorban haladva mindenki hozzájuthat a védőoltáshoz, amelyből az ország mind a 47 millió lakosa számára jut elegendő 2021-ben - hangsúlyozta, hozzátéve: az Európai Unió által kötött előszerződések alapján már 140 millió adag vakcinára számíthatnak. Az oltási programot úgynevezett gyógyszerfelügyeleti terv is kíséri, amellyel nyomon követik a beadott vakcinák hatékonyságát.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta egymillió 594 ezer fertőzöttet regisztráltak, számuk 12 ezerrel nőtt hétfő óta, amelyből 4500 esetet az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak. A fertőzés eddig 43668 ember halálához járult hozzá, 1232-en az elmúlt egy hétben hunytak el. Százezer emberből 362-en fertőzöttek átlagosan országszerte, két héttel ezelőtt ez a szám még 525 volt, ami a fertőzés terjedésének stabil csökkenését mutatja.

A dél-európai országban október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

Spanyolország hétfő óta egy negatív PCR-tesztet kér a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől. Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén, Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.

Vegyes reakciókat kapott az európai sípályák bezárására vonatkozó olasz javaslat

Egymástól eltérően reagált kedden Németország és Ausztria arra az olasz javaslatra, hogy az év végi ünnepek idejére zárják le a sípályákat az EU-ban, enyhítendő a koronavírus-járvány terjedését. A sípályák jelenleg Európa nagy részében zárva tartanak, köztük Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában, Franciaországban és Németországban. A kérdés jelenleg az, hogy az ünnepi időszakra újranyissák-e őket. Lengyelországban a síterepek azt tervezik, hogy kinyitnak a tél folyamán, de csak a helyiek számára.

"Ha a pályáknak zárva kell maradniuk, akkor azt egész Európára kellene alkalmazni" - mondta Luca Zaia, az olaszországi Veneto régió vezetője a Corriere della Sera című napilapnak. "Az nem lehet, hogy megtiltják a síelést (az olaszországi) Dél-Tirolban, és engedélyezik (az osztrák) Karintiában. Megengedhetetlen vicc lenne" - fogalmazott.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő este a La7 televíziónak azt mondta, hogy nem lesz síszezon Olaszországban a karácsonyi időszak alatt, mert az a koronavírus-járvány harmadik hullámának veszélyével járna Olaszországban. Conte elmondása szerint "európai koordinációt" sürgetett az ügyben az Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélései során. Conte keddi Twitter-bejegyzése szerint a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügyi intézkedések európai összehangolását megvitatták Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság (EB) elnökével is.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök egyetértését fejezte ki ezzel kapcsolatban. "Jobban kedvelnék egy közös európai megállapodást: ne nyissák meg a sífelvonókat vagy ne vakációzzanak" - mondta. Az osztrák pénzügyminisztérium szerint azonban a síterepek zárva tartása a háromhetes karácsonyi időszakra 2,4 milliárd eurós (több mint 865 milliárd forintos) veszteséget jelentene az országnak. "Ha az EU valóban ezt akarja, akkor fizetnie kell érte" - mondta Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter, felszólítva az EU-t, hogy kompenzálja a kieső bevételek 80 százalékát, összhangban az osztrák kormány támogatási programjával a járvány miatt bezárni kényszerülő vállalkozások számára.

A koronavírus-járvány első hulláma során 2020 elején az Ausztriában és az Alpok egyéb részein található síterepek váltak járványgócponttá. Veneto mellett további észak-olaszországi régiók, köztük Liguria, azt javasolják, hogy a 2020-2021-es téli szezont tartsák meg különleges járványellenes intézkedések elfogadása mellett. Ennek értelmében a sífelvonók csak 50 százalékos kapacitással működnének, és napi korlátot határoznának meg a síbérletek esetében. A síterepek zárva tartása "120 ezer állást sodorna veszélybe" - írta a Facebookon Giovanni Toti, Liguria vezetője.

Az olasz kormány vonakodik a korlátozások enyhítésétől azután, hogy ismét drasztikusan megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma, amit a "viszonylag gondtalan nyári időszaknak" tulajdonítanak. Olaszországban hétfőn meghaladta az 50 ezret a koronavírus-fertőzés következtében életüket vesztők száma, kedden pedig 853 újabb halálesetet jelentettek a betegséggel összefüggésben, ami a harmadik legnagyobb napi szám Olaszországban a járvány kezdete óta.

Csehország 16 millió fő számára vesz oltóanyagot

Csehország 16 millió fő számára tervez koronavírus elleni vakcinát venni - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter kedden Prágában. Miután minden embert kétszer kell beoltani, a cseh kormány azzal számol, hogy összesen 32 millió adag oltóanyagot vesz - pontosított a tárcavezető. Csehországnak 10,7 millió lakosa van, abból 8,5 millió a felnőttek száma. Gyermekeknek a vakcina hosszabb távú kipróbálása nélkül nem ajánlott a védőoltás.

"Csehország már kötelezte magát, hogy mintegy 5,5 millió személy számára vesz vakcinát 1,8 miliárd korona értékben. További 10,6 millió ember számára más gyártóktól van vakcina tartalékban, ezek ára 5,5 milliárd korona. Összesen nagyjából 16 millió személy számára szerzünk be oltóanyagot" - mondta Jan Blatny újságíróknak Prágában.

A miniszter azzal számol, hogy a Covid-19 betegség ellen a cseh felnőtt lakosság mintegy 60-70 százaléka hagyja magát beoltani. A közelmúltban készített felmérések viszont azt jelezték, hogy csak a lakosság mintegy fele számol azzal, hogy beoltassa magát a vakcinával. Összehasonlításul: az influenza elleni védőoltást, amely a 65 éven felüli lakosok számára ingyenes, évente csak a lakosság 8 százaléka kéri.

Blatny elmondta, hogy a Covid-19 elleni vakcina beszerzésében Csehország szorosan együttműködik az Európai Unió többi országával. A cseh kormány december 7-ig országos stratégiai programot készít a lakosság Covid-19 elleni védőoltásáról. A program meghatározza, hogy mely lakossági csoportok fogják legelőbb megkapni a vakcinát. Blatny szerint az elsők az egészségügyi dolgozók és a nyugdíjasok lesznek. A Covid-19 elleni védőoltás mindenki számára ingyenes lesz.

Csehországban az utóbbi napokban gyengül a járvány terjedése. Hétfőn 4377 új igazolt fertőzést regisztráltak, ezerrel kevesebbet, mint egy hete. Az aktív fertőzöttek száma 83 ezer. A kórházakban 5296 beteget kezelnek, mintegy 150-nel kevesebbet, mint szombaton. A halottak száma 7360-ra emelkedett.

A járvány terjedési mutatója 0,5-re csökkent. Kockázati tényezője pedig a százpontos táblázaton, amelyen minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, hétfő óta 57 ponton állapodott meg, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban továbbra is a negyedik sávnak, tehát a súlyosabb helyzetnek felelnek meg. Amennyiben a kockázati tényező hét napig 60 alatt marad, a kormány vasárnap dönthet az óvintézkedések lazításáról. Bár több szakértő óv az elsietett lazításoktól, Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter nem zárja ki, hogy ha minden jól megy, a jövő héten újra kinyithatnak a majdnem egy hónapja zárva tartó üzletek is.

A karácsony előtti napokban kezdődhet a korlátozások lazítása Németországban

December eleje helyett csak a karácsony előtti napokban, december 20-tól kezdődhet Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások fokozatos visszavonása a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek szerdai tárgyalására készült megállapodástervezet szerint, amelyről kedden számolt be a német sajtó.

A tartományi kormányfők álláspontját rögzítő dokumentum szerint december 20-ig meg kell hosszabbítani és tovább kell szigorítani az eredetileg november végéig tervezett korlátozásokat. Országszerte kötelezővé kell tenni például, hogy nemcsak a boltokban, bevásárlóközpontokban, hanem a bejáratuknál és a parkolóikban is viselni kell az orrot és a szájat takaró maszkot, az általános iskolákban pedig nemcsak a szünetekben, hanem a tanítási órákon is.

Fenn kell tartani azt a szabályt, hogy legfeljebb két háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt, de a fertőzésveszéllyel járó közvetlen érintkezések számának további csökkentéséhez az eddigi tíz helyett öt főre kell korlátozni az ilyen találkozásokkal kialakuló csoportok maximális létszámát.

Be kell vezetni azt is, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjainak, köztük a betegség vagy a koruk miatt állandó ápolásra szoruló embereknek biztosítani kell hetente húsz darab úgynevezett antigén gyorstesztet. Ezzel kapcsolatban a beszámolókban kiemelik, hogy a szövetségi kormány is törekszik a veszélyeztetett csoportok védelmének erősítésére, tervei között szerepel, hogy decembertől a tél végéig csekély összegért mindenkinek biztosítanak 15 darab - heti kettő - FFP-2 minősítésű maszkot.

A korlátozó intézkedéseket azért kell meghosszabbítani, mert "novemberben nem sikerült elérni a remélt trendfordulót", a teszttel kiszűrt fertőződések napi számának alakulásában süllyedés helyett csupán "oldalazás" figyelhető meg - magyarázták javaslatukat a tartományi kormányfők az állandó egyeztető fórumuk - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK)- és a kancellár, Angela Merkel szerdai tanácskozására készített munkaanyagban. Az előterjesztés szerint az intézkedések hatását december 15-én, egy újabb tanácskozáson kell értékelni, és december 20-tól lehet fokozatosan lazítani, ha a járványhelyzet engedi.

Fontos cél, hogy az ünnepeket mindenki a körülményekhez képest a legnagyobb biztonságban és szabadságban, szeretteivel, barátaival tölthesse el. Ezért bíztatni kell az embereket, hogy karácsony előtt vonuljanak önkéntes karanténba, lehetőleg több napra. Ebben az állam úgy is támogathatja őket, hogy korábban kezdik el a téli szünetet az iskolákban - áll a dokumentumban, amely szerint arra is bíztatni kell az embereket, hogy ne hétvégén, hanem inkább hét közben vásároljanak ajándékot, mert így elkerülhető a fertőzésveszéllyel járó zsúfoltság.

Az MPK és a szövetségi kormány megállapodásával november 2-án vezettek be az alapvető járványvédelmi óvintézkedéseken - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás és szellőztetés - túlmutató korlátozásokat. Csaknem teljesen leállították az idegenforgalmat és a vendéglátást, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és a vendéglők csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztették a kulturális intézmények - például múzeumok, színházak és mozik -, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. A tervek szerint ezek a korlátozások mind érvényben maradnak legalább december 20-ig.

Ugyanakkor továbbra is működik a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszere, a legtöbb szolgáltatás, a kis-, és nagykereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 13 554 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez 865-tel kevesebb az egy héttel korábbi 14 419-nél. Az új esetekkel együtt 942 687 fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 249-cel nőtt, 14 361-re. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint egy nap alatt 28-cal nőtt, 3770-re. Nagyjából 60 százalékuk - 2176 ember - gépi lélegeztetésre szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 882 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5957 ágy szabad.

Legolvasottabb cikkeink