• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nem változik meg a Szegedi Tudományegyetem neve

Lapszemle 2020.11.25 Forrás: magyarnarancs.hu
Nem változik meg a Szegedi Tudományegyetem neve

Az egyetem nem, de az orvostudományi kar felveszi a szegedi universitás egykori rektorának, Szent-Györgyi Albertnek a nevét

„Győzelem! A józan ész diadala” – a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több oktatója így kommentálta a szenátus hétfői döntését, amely árnyalatnyi módosítással úgy döntött, hogy az előzetes tervekkel szemben mégsem változtatják meg az univerzitás nevét - írja a magyarnarancs.hu.

A történet nagyon másként indult azzal, hogy az intézmény legfőbb döntéshozó testületének október 26-ai ülésén az egyetem vezetése a lehető leggyorsabban szerette volna keresztülverni, hogy 2021-től az universitást egykori professzoráról és rektoráról, a Nobel-díjas tudósról, Szent-Györgyi Albertről nevezzék el.

A rendszerváltás előtti évtizedekben így nevezték az akkor önállóan működő szegedi orvosegyetemet, és ahogyan korábbi erről szóló cikkünkben megírtuk: az egyetem karainak többsége úgy vélte, hogy a névválasztás és vele a névváltoztatás azért nem szerencsés, mert megközelítőleg sem fedi le az intézmény teljes tudományos spektrumát.

Nem véletlen ezzel összefüggésben, hogy a változtatás legnagyobb ellenzői a bölcsészet-, a gazdaság- és az állam- és jogtudományi karok voltak, amelyek mellé beállt a mérnöki kar is. Pontosításra szorul az a korábbi értelmezés, hogy a névváltoztatást az egyetemen belül oktatói és diák létszámával, valamint költségvetése nagysága miatt „túlsúlyosnak” nevezett orvosi és természettudományos kar szerette volna rákényszeríteni az egyetemre. Az utóbbiról kiderült, hogy tanárainak nagy része nem ért egyet a sokáig titokban tartott névváltoztatási elképzeléssel.

Az egyetem szenátusának október végi ülésén megtörtént, amire senki nem számított: a tagok többsége napirendre sem engedte venni az elnevezés megváltoztatásáról szóló előterjesztést. Az egyetem vezetése ebben a helyzetben visszavonulót fújt, és a dékáni kollégium november 9-ei ülésén azt a kompromisszumos javaslatot dolgozták ki, hogy maradjon változatlan az egyetem neve. Mellette állandó jelzőként kapja meg az intézmény a Nobel-díjas tudós nevét („Szent-Györgyi Albert Egyeteme”), és ezzel párhuzamosan az orvosi vegye fel a Szent-Györgyi Albert nevet.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink