• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Minden eddiginél hatásosabb Covid-gyógyszert találtak

Lapszemle 2021.12.13 Forrás: index.hu
Minden eddiginél hatásosabb Covid-gyógyszert találtak

Most csupán annyit állíthatunk, hogy az eddigi legerősebbnek tűnő gyógyszert találtuk meg a Covid ellen.

Nem azzal a szándékkal fogtak hozzá, hogy harmadára csökkentsék a Covid okozta halálozást, végül mégis sikerült nekik. Eredeti céljuk az volt, hogy egy koronavírushoz szabott, minél hatékonyabb gyógyszereléssel csillapítsák a betegség okozta halálfélelmet, szorongást. Ehhez képest megtalálták a Coviddal szembeni eddigi leghatásosabb molekulát. Az átütő sikert hozó kutatást vezető neurológus, Holló András mesélt az Indexnek.

Hogyan derült ki, hogy a gyakran szorongáscsökkentésre használt antidepresszánsok gyógyíthatják a Covidot? 

Mielőtt a konkrét kérdésre válaszolnék, fontos tisztázni, hogy önmagában antidepresszáns, vagy önmagában cukorbetegség vagy vérnyomás gyógyszer nem létezik. Amikor beveszünk egy ilyen gyógyszert, az szétterjedve a vérárammal, ha egy kicsit is, de a szervezet minden részén kifejt valamiféle hatást. Attól, hogy valamit antidepresszánsnak hívunk, attól az még nem csak az idegrendszerünkre hat. Az antidepresszánsokról, köztük a fluoxetinről, a mi mostani molekulánkról , ami egy szerotonin alapú antidepresszáns, laboratóriumi körülmények között már évekkel ezelőtt bizonyították, hogy hatékonyan lép fel a Hepatitisz C, illetve néhány más vírussal szemben is. Tehát már a pandémia kitörésekor tudni lehetett, hogy bizonyos szerotoninerg antidepresszánsok tudnak valamit, ami talán visszaszoríthatja a Covid-fertőzés fatális következményeként ismert citokinvihart, a Covid-halálozás legfőbb okát.

Jól tudom, hogy az önök vizsgálata más volt, mint egy tipikus gyógyszer újrahasznosítási vizsgálat? Hiszen eredetileg azt célozták meg, hogy ne szorongjanak a Covid-betegek.

Az eredeti cél az volt, hogy összességében jobb legyen a pszichés, egyúttal a testi állapotuk. A gyógyszer-vizsgálatokra, köztük a gyógyszer újrahasznosításokra is rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, fel sem merülhetett, hogy ilyen jelleggel nekiálljunk kísérletezni. Egy klasszikus, szigorúan megkomponált gyógyszer-vizsgálattal szemben a mi tudományos munkánk egy eredendően pszichiátriai megfontolásokon alapuló, és csak némileg újszerű orvosi tevékenység utólagos felmérése, vizsgálata volt. Pszichiátriai beavatkozás történt egy tömeges egészségügyi krízishelyzetben, annak reményében, hogy ez talán valamit segíthet. Hiszen ismert tény, hogy a súlyos stressz rontja az életkilátásokat, pláne egy komoly alapbetegség esetén. (...) A Covid osztályokra beosztott kollégák ezért gyakorta kérdezték a pszichiátereket, hogyan segítsenek az érthető módon rettenetesen szorongó betegeknek, miközben nem szeretnének nekik komolyabb adag, a légzésfunkciókat rontó benzodiazepint adni. (...)

Akkor ott, azonnal érdemben és alaposabban lehetetlen volt megfigyelni, hogy egy adott betegnél mennyire jótékony a fluoxetin. Csak miután elült a harmadik járványhullám, kizárólag akkor, matematikus statisztikusok rendkívül összetett elemezései nyomán lehetett pontosan kiértékelni a Németh Zsófia vezette Covid Centrum betegeinek dossziéit.

Ekkor viszont azt találtuk a munkatársaimmal, hogy a fluoxetin a harmadára csökkentette a halálozást. A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink