• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

KSH: csökkent a természetes fogyás az első negyedévben

Hírek 2018.05.30 Forrás: MTI Szerző:
KSH: csökkent a természetes fogyás az első negyedévben

Nyugat-Dunántúlon többen születtek, kevesebben halta meg, mint az országban máshol.

Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2018 első három hónapjában, mint 2017 azonos időszakában, a népesség természetes fogyása csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A jelentés szerint január-márciusban 21 731 gyermek jött világra, ami 413-mal, 1,9 százalékkal elmaradt a 2017. január-márciusi születésszámtól. Januárban 0,5 százalékkal több, februárban 0,8 százalékkal, márciusban pedig 5,3 százalékkal kevesebb volt az élveszületések száma 2017 azonos hónapjaihoz képest. A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,45 volt, ami megegyezik az előző év azonos időszakára számított értékkel. A születések száma régiónként különböző mértékben változott, két régióban emelkedett, ötben mérséklődött, egyben pedig változatlan maradt. A legjelentősebb, 4,7 százalékos emelkedést a Nyugat-Dunántúlon, a legnagyobb, 6,1 százalékos csökkenést pedig a Közép-Dunántúlon regisztrálták.

Az év első három hónapjában 36 623-an haltak meg, 6 százalékkal, 2346-tal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. 2018. januárban 22, februárban 4,2 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban, márciusban viszont 12 százalékkal emelkedett a halálozások száma. A halálozások száma mindegyik régióban csökkent, a legjelentősebb mértékben, 9,4 százalékkal a Nyugat-Dunántúlon, a legkevésbé, 3,3 százalékkal az Észak-Alföldön és a közép-magyarországi régióban.

Mivel a halálozások számának csökkenése nagyobb mértékű volt, mint az élveszületéseké, ennek következtében a természetes fogyás a 2017. január-márciusi 16 825-tel szemben 14 892 volt, ami 11 százalékos javulást jelent. A természetes fogyás mértéke valamennyi régióban csökkent. A születések számának növekedése és a halálozások számának országos átlagot meghaladó mérséklődése miatt a legjelentősebb, 24 százalékos csökkenés a Nyugat-Dunántúlon következett be.

A házasságkötések száma 0,5 százalékkal, 32-vel kevesebb volt az előző év azonos időszakában regisztráltnál. Januárban és februárban átlagosan 0,6 százalékkal emelkedett, márciusban viszont 1,9 százalékkal csökkent a frigyek száma. A házasságkötések száma három régióban emelkedett, ötben pedig csökkent. A leginkább, 7,3 százalékkal a Közép-Dunántúlon emelkedett, a leginkább, 8,3 százalékkal pedig a Dél-Alföldön csökkent.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink