• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Külföldön is vészesen ürülnek ki a rendelők, kórházak

Lapszemle 2019.04.24 Forrás: 24.hu
Külföldön is vészesen ürülnek ki a rendelők, kórházak

A Németországba és Norvégiába érkező orvosok 9-9 százaléka magyar diplomával rendelkezik

Szlovéniában az ország két százaléka maradhat ellátatlanul, ha egy északnyugati körzetben végleg felmondanak a háziorvosok. Romániából már hosszú évek óta menekülnek a doktorok, a felük már „le is lépett”. Bulgáriában hasonló a helyzet, tehát nemcsak Magyarországot sújtja az orvosok és nővérek elvándorlása. Ám van egy fejlett állam Európában, ahonnan szintén külföldre mennek a szakemberek, méghozzá Németország - írja a 24.hu.

Tudta-e, hogy a Németországba és Norvégiába érkező orvosok 9-9 százaléka magyar diplomával rendelkezik? És hogy ezzel mindkét országban a negyedik helyet foglaljuk el mint „orvosexportőrök”? Ez persze csak az EU-n és az Európai Szabadkereskedelmi Térségen belüli mozgásokat regisztráló statisztikák alapján állítható, azaz például a Szíriában végzett orvosokra nem terjedt ki az adatgyűjtés.

Az adatok szerint 2017-2018-ban 504 magyar orvosi diplomás ment az Európai Gazdasági Térség más országaiba, közülük 230-an Norvégiába, 88-an Svédországba, 83-an pedig az Egyesült Királyságba.

Ugyanakkor Ausztriában 11 százalékkal a második helyen állunk, ha az odaérkezőket tekintjük, ahogyan Szlovákiában is „ezüstérmesek” a magyar orvosi diplomával letelepülők. Ám hangsúlyoznunk kell azt is: a diplomák kiállítási helyéről gyűjt adatokat az EU, nem az orvosok nemzetiségéről.

...

A német Ärzte Zeitung az ellenkező oldalról, a befogadó ország szemszögéből vizsgálta tavaly a helyzetet. A 2018-as cikk szerint a külföldről érkezőkkel sok szakmai probléma van. Az orvosi kamarák előtt vizsgát kell tenniük, és majdnem minden második megbukik a megmérettetésen. A lap elsősorban a nyelvi problémákat emeli ki.  2016-ban az Ärzte Zeitung szerint a szíriai, a román, a szerb, az ukrán és az orosz letelepedni és dolgozni kívánó orvosok száma emelkedett a legjobban Németországban. Abszolút számot tekintve legtöbben Romániából érkeztek akkor Németországba (4285-en), őket a görögök (3118) és a szírek (2895) követték. A németül alighanem jól beszélő osztrákok csak őket követték, 2600-as létszámmal.

A nyelvi nehézségek miatt az érkezők 35-40 százaléka vallott kudarcot – ez a statisztikák országos átlaga. Mindeközben Németországot 2050 orvos hagyta el, vagyis ez az ország sem elég vonzó – a már ott dolgozóknak. A fő célország a német orvosok körében Svájc: 677-en távoztak oda, Ausztriába 295-en, az USA-ba pedig 112-en 2016-ban.

Legolvasottabb cikkeink