• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Légzésvédőt és szájmaszkokat küld a cseh kormány az időseknek

Hírek Frissítve 2020.09.10 Forrás: MTI
Légzésvédőt és szájmaszkokat küld a cseh kormány az időseknek

Spanyolországban több mint négyezerrel emelkedett az igazolt esetek száma egy nap alatt - koronavírus hírek a nagyvilágból.

Egy légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld ingyen minden 60 évnél idősebb cseh állampolgárnak a kormány - közölte Jan Hamácek cseh belügyminiszter a Twitteren szerdán késő este.

Az Andrej Babis vezette kabinet szerda este rendkívüli ülésen döntött arról, hogy ezeket a koronavírus-járvány elleni védőeszközöket az állami tartalékalapból fogják szétküldeni. A döntés háttere, hogy Csehországban az utóbbi napokban nagyon romlott a járványhelyzet, ugrásszerűen növekszik a napi igazolt fertőzések, valamint a kórházban kezelt súlyos állapotú betegek száma.

A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a tavalyi év végén 2,78 millió 60 évnél idősebb ember élt Csehországban. A belügyminisztérium közölte, hogy mintegy 2,8 millió légzésvédőt és 14 millió szájmaszkot kapnak az idős cseh állampolgárok.

Az egészségügyi minisztérium szerdai rendelete alapján csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelezővé tették a szájmaszkok viseletét. Eddig a maszkokat csupán a tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni.

A kormány rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón Babis azt mondta, hogy az állami tartalékalapban jelenleg mintegy 13 millió légzésvédő és 75 millió szájmaszk van.

Kedden első ízben már az ezret is túllépte a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 1164 új igazolt koronavírus-fertőzést rögzítettek, ami 366-al nagyobb az eddigi legmagasabb, pénteki napi esetszámnál. A közszolgálati televízió értesülései szerint szerdán újra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Spanyolországban több mint négyezerrel emelkedett az igazolt esetek száma egy nap alatt

Spanyolországban több mint négyezerrel emelkedett az igazolt koronavírusos esetek száma egy nap alatt - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szerdán. A szaktárca napi adatösszesítése szerint mostanra 543 ezer fölé emelkedett az országban eddig azonosított fertőzöttek száma. A koronavírus 246 ember halálához járult hozzá az elmúlt egy hétben, összesen eddig 29 628-an hunytak el. Az új esetek csaknem 40 százalékát a madridi autonóm közösségből jelentették, ahol több mint 2500 embert kezelnek kórházban a vírus okozta Covid-19 megbetegedéssel, ami az ellátási kapacitások 17 százalékát jelenti. Országosan ez az arány 7 százalék.

A legnagyobb madridi orvosi szakszervezet, az Amyts bejelentette: jövő kedden sztrájkra hívja az alapellátásban dolgozó tagjait, hogy felhívják a figyelmet az egészségügyre nehezedő nyomásra.

Tiltakozni akarnak amiatt, hogy hiába kezdeményeztek tárgyalást a munkavégzés feltételeiről a tartományi kormánynál, megkeresésükre nem kaptak választ. A szakszervezet érdemi tárgyalás esetén kész lemondani a sztrájkról.

A madridi régióban szeptember 22-én és 23-án megmozdulásokra készülnek a tanárok is, szeptember 16-án pedig háromnapos országos diáksztrájk kezdődik, amelyek célja a biztonságos tanévkezdés követelése a koronavírus-fertőzésének számának növekedése közepette.

Eddig több mint egymillió embert teszteltek Szerbiában

A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta több mint egymillió embert teszteltek Szerbiában, ami a lakosság körülbelül egyhetede - ismertette csütörtökön a járvány kezelésével megbízott válságstáb az aktuális adatokat. A Nyugat-Balkánon szerdáról csütörtökre 744-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 18-cal a halálos áldozatok száma.

Csütörtökre a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 84-gyel 32 078-ra, Koszovóban 76-tal 14 377-re, Észak-Macedóniában 72-vel 15 305-re, Bosznia-Hercegovinában 293-mal 22 305-re, Montenegróban pedig 219-cel 6094-re nőtt. Ez utóbbi újabb rekordnak számít az Adria-parti országban: a járvány kitörése óta soha nem regisztráltak ennyi fertőzöttet 24 óra alatt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 728-ra, Észak-Macedóniában hárommal 634-re, Bosznia-Hercegovinában hattal 672-re, Montenegróban kettővel 114-re, Koszovóban pedig hattal 574-re emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink