• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ma van a COPD Világnapja - Gyógyíthatatlan, de kezelhető!

Egészségmagazin 2020.11.18 Forrás: Weborvos
Ma van a COPD Világnapja - Gyógyíthatatlan, de kezelhető!

A kínai koronavírus adatok szerint a COPD-s betegek halálozása körülbelül 7-szer magasabb, mint egy egészséges emberé.

A COPD ma már a 3. leggyakoribb halálok a világon. Ennek ellenére a COPD diagnózisa nem jelenti azt, hogy nem lehet boldog életet élni a betegséggel együtt – hangsúlyozta dr. Mucsi János, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy gyógyíthatatlan, de megelőzhető és kezelhető betegség. Magyarországon a becslések szerint 5-6 százezer COPD-ben szenvedő beteg él, akik közül 200.000 beteget tartanak nyilván a tüdőgondozói hálózatban. A világszintű adatok szintén becsült számok: 251 millió COPD-s beteg él világszerte, de vélhetően a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám elérheti akár a 328 milliót is. A betegek magas számát tekintve a COPD Világnap mindig jó apropót kínál arra, hogy a betegséggel kapcsolatos ismereteket megosszuk, felelevenítsük.

A COPD a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, fokozatosan súlyosbodó betegség, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik – lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A leggyakoribb tünetei a légszomj, a gyakori köhögés, illetve a fokozódó köpetürítés. A COPD kialakulásának leggyakoribb oka a dohányfüst, illetve más mérgező gázok és porok belégzése, de a legfrissebb kutatások szerint a tüdő érésének perinatális (születés körüli) zavara is fokozza a COPD kialakulásának a kockázatát.

A COPD-s betegek nagy többsége tehát, a jelenlegi vagy egykori dohányosok közül kerül ki. A betegség első tünetei a reggeli köhögés, illetve a fokozott köpetürítés. Azonban a COPD-s betegek jelentős része csak évtizedekkel az első tünetek megjelenése után fordul orvoshoz, általában a fizikai terhelhetőség jelentős csökkenése, vagy a már a környezet számára is zavaró köhögés miatt. A dohányosok korai és rendszeres légzésfunkciós szűrése már akár 30 éves korukban felvetheti a COPD gyanúját, és a dohányzás korai abbahagyása révén lassítható a tüdő öregedése, a légzésfunkció romlása, és akár meg is előzhető a COPD kialakulása.

A COPD kezelésének az alapja tehát a dohányzás abbahagyása. A tünetek, elsősorban a nehézlégzés csökkentésére, illetve a betegek életét leginkább fenyegető súlyos állapotromlások vagy tüdőrohamok (exacerbációk) megelőzésére modern gyógyszerek állnak rendelkezésre, de ezek hatékonysága sem képes ellensúlyozni a dohányzás káros hatásait. „A légúti fertőzések jelentik talán a legnagyobb veszélyt a COPD-s betegek számára. A helyes táplálkozás, a megfelelő vitaminpótlás (elsősorban a D és a C-vitamin) egyaránt javítják az immunrendszer állapotát. A COPD-s betegeknek különösen fontos, hogy minden évben megkapják a szezonális influenza elleni védőoltást, illetve legalább egyszer az életre szóló védelmet adó pneumococcus elleni vakcinát.” – tette hozzá Mucsi doktor.

A rendszeres testmozgás, napi 10 ezer lépés megtétele segít a kondíció fenntartásában, de azoknak a súlyos COPD-s betegeknek sem kell lemondaniuk a testmozgásról, akik a nehézlégzésük miatt csak alig tudnak mozogni. A hörgőtágító gyógyszerük belégzése után, akár hordozható oxigénpótlás mellett a COPD-s betegek számára is elérhető a rendszeres mozgás, illetve az önálló életvitelhez szükséges mobilitás biztosítása. A pihentető alvás erősíti az immunrendszert, ezért fontos, hogy legalább 6-8 órát aludjon minden COPD-s beteg.

„A COPD-s beteg számára kiemelt kockázatot jelent egy esetleges koronavírus fertőzés, mert egy beteg tüdő, egy több társbetegséggel küzdő szervezet sokkal nehezebben tudja leküzdeni a vírust. A kínai adatok szerint a COPD-s betegek halálozása körülbelül 7-szer magasabb, mint egy egészséges emberé. A maszk viselése, illetve a távolságtartás, a tömeg kerülése elsődleges. A COPD-s betegek számára a családtagok jelentik a legnagyobb veszélyt a koronavírus fertőzés tekintetében. A tünetmentes fiatalok látogatása, a beteg családtagokkal való együttlakás vagy a családi események, közös étkezések egyaránt végzetesek lehetnek, ha nem vigyázunk egymásra. Fontos, hogy ne a COPD-s nagyszülő vigyázzon a beteg unokára, ne ő menjen a gyerekekért az iskolába vagy az óvodába” – emelte ki a tüdőgyógyász.

A COPD-s betegek számára is fontos a környezet védelme. A dohányzás abbahagyásával a betegségüket okozó legfontosabb környezetszennyezést tudják csökkenteni. Lehetőség van már környezetbarát gyógyszerek használatára is. A légkör ózonrétegét károsító hajtógázok tilalma után környezetbarát inhalációs eszközök kerültek bevezetésre. A környezetvédelem egyik új lehetőségét jelenti az újratölthető inhalációs eszközök elterjedése, amelyek a környezetünk védelme mellett a betegek és az egészségbiztosító pénztárcáját is kímélik.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink