• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megújul az onkológiai intézet

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Hat milliárd forintos beruházással 2010-ig megújul az Országos Onkológiai Intézet.

A főként uniós forrásból - 5,4 milliárd -, illetve 10 százalékos hazai önrész vállalásával jelentős modernizáció előtt áll az Országos Onkológiai Intézet (OOI), ahol naponta 2000 daganatos beteg fordul meg. A beruházás révén kialakuló Közép-Magyarországi Onkológiai Centrum minden tekintetben megfelel majd az Európai Rákellenes Kódex-ben, valamint a részben erre épülő, még 2006-ban megfogalmazott Nemzeti Rákellenes Programban foglaltaknak, amely nemcsak a betegek korszerű ellátását, hanem az egyenlő gyógyulási esélyek megteremtését tűzte ki célul. Ennek egyik fontos lépése az OOI korszerűsítése.

Az intézményi felújítás keretében lebontják azt a Hunnia Filmgyártól még 1950-ben örökölt barakképületet, amelyben jelenleg a patológia működik, akárcsak az 1860-1870-es években emelt V-ös és VII-es pavilont, tudtuk meg Kásler Miklóstól, az OOI főigazgatójától. A beruházás eredményeként új diagnosztikai épülettömböt alakítanak ki - az ország legmodernebb patológiája kap itt majd helyet -, új sebészeti tömböt építenek, az új ambuláns épületben növelik a kúraambulanciák számát, zárt forgalmú gyógyszertárat adnak át, s új CT-vel, 3TMR-rel, ultrahanggal és angiográffal bővül a műszerpark.

Magyarországon évente 59 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, amelyhez további 9 ezer bőrdaganat felismerése társul. Az 1970-1980 valamint az 1990-es évekhez viszonyítva, amikor drámaian növekedett a megbetegedések száma, 1999-től enyhe emelkedés figyelhető meg - válaszolta a Weborvos kérdésére a főigazgató, aki nem hallgatta el azt sem, hogy az évi, közel 33 ezer rákhalálozással - a mortalitást tekintve - a kontinens élenjárói vagyunk. Más kérdés - tette hozzá Kásler Miklós -, hogy az e területtel foglalkozó nemzetközi adatoknak mindössze 22 százaléka tekinthető pontosnak, miközben vannak országok, ahol hasonló statisztikákat egyáltalán nem vezetnek.

Kásler Miklós szerint ezzel megkezdődik a magyar onkológia megújítása, amely azonban - mint a mai kormányszóvivői tájékoztatón Székely Tamás hozzátette - nem áll meg a főváros határainál. Az egészségügyi miniszter közölte, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 14 milliárd forintot fordítanak a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítására.

Ennek első, s egyben pénzügyileg is legjelentősebb lépése nem véletlenül az OOI, hiszen ez az egyetlen hazai szakkórház, amely kizárólag onkológiai betegekkel foglalkozik, a többi centrum egy-egy nagy kórházon belül, önálló részlegként működik.

Legolvasottabb cikkeink