• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Miért betegek több mint egy hónapig a magyarok?

Lapszemle 2020.09.20 Forrás: portfolio.hu
Miért betegek több mint egy hónapig a magyarok?

Miért emelkedik szinte ugyanolyan ütemben az aktív fertőzöttek száma, mint a napi új esteké, és miért tölt 5 hetet a nyilvántartásban egy eset?

Magyarországon 5 hétig szerepel egy koronavírusos eset az aktív fertőzötti statisztikában, miközben a fertőzöttség vélhetően nem tart ilyen sokáig. A Nemzeti Népegészségügyi Központ péntek reggel a Portfolio kérdésére többek között közölte: "Mindaddig aktívként szerepel egy fertőzött, amíg az országos adatbázisban nem szerepel gyógyultként, illetve elhunytként. (...) Az új koronavírus okozta megbetegedés súlyossága nagyon eltérő lehet. A teljesen tünetmentes vagy az enyhe tüneteket mutató személyek rövidebb, míg a kórházi ápolást igénylő, illetve súlyos lefolyású megbetegedésekben szenvedők hosszabb idő alatt gyógyulnak meg" - idézi a Portfolio.

A lap megkereste az Operatív Törzset is, hogy miért emelkedik szinte ugyanolyan ütemben az aktív fertőzöttek száma, mint a napi új esteké, és miért tölt 5 hetet a nyilvántartásban egy eset. Pénteken reggel a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldött választ a kérdésünkre.

Az NNK válaszát változtatás nélkül közölték:

"Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus közösségi terjedése figyelhető meg. A koronavirus.gov.hu oldalon közölt aktív fertőzöttek száma és a napi esetszám nincs ellentmondásban egymással. A szeptember elsejétől igazolt fertőzöttek között 8.158 az aktív fertőzött jelentős részüknél a fertőződéstől számítva még nem telt el 10-14 nap.

Mindaddig aktívként szerepel egy fertőzött, amíg az országos adatbázisban nem szerepel gyógyultként, illetve elhunytként.

Az új koronavírus okozta megbetegedés súlyossága nagyon eltérő lehet. A teljesen tünetmentes vagy az enyhe tüneteket mutató személyek rövidebb, míg a kórházi ápolást igénylő, illetve súlyos lefolyású megbetegedésekben szenvedők hosszabb idő alatt gyógyulnak meg. Emiatt a betegség időtartama széles intervallumban változhat, ezért félrevezető minden olyan állítás, amely pontosan meghatározza a betegség lefolyásának időtartamát."

Mindezek tükrében fenntartják korábbi állításukat, miszerint:

az elmúlt 5 hét fertőzötti számának kumulálása adja ki az aktív esetek számát,

Magyarországon a második hullámban egyelőre döntően a fiatalok körében terjed a vírus, akiknél sokkal enyhébb tünetek jelentkeznek, mint az időseknél, így jóval hamarabb túlesnek a betegségen.

A második hullámban a fertőződöttek jóval kisebb aránya kerül kórházba, mint az elsőben. Ezért jelenleg még inkább rövidebb időt kellene, hogy felöleljen az aktív fertőzötti időszak, mint ahogy az első hullámban.

Egy vírushordozónak nem kellene átlagosan két hétnél többet eltöltenie az aktív esetszám statisztikában, hiszen az esetek többségét nem a vírus megjelenésének első napján detektálják (ami önmagában csökkenti a fertőzötti szakasz időtartamát).

Ha elfogadjuk az NNK szeptember 1-től való kumulálását (igaz, azóta több mint 14 nap eltelt), akkor is ezres nagyságrendű esetszám hiányzik még (az aktív esetek számának eléréséhez), miközben a súlyos esetek (kórházban ápoltak) száma nem éri el a 400 főt. Vagyis így sem jön ki a matek, hiszen nincs elég sok súlyos eset az érveléshez.

Legolvasottabb cikkeink