• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Minimum szolgáltatások a szlovén orvosok sztrájkja idején

Hírek 2024.03.01 Forrás: MTI
Minimum szolgáltatások a szlovén orvosok sztrájkja idején

A szlovén orvosok mintegy fele úgy döntött, hogy február 1-jétől nem túlórázik, legfeljebb heti 48 órát dolgozik.

A kormány csütörtökön olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek meghatározzák azoknak a kiegészítő orvosi szolgáltatásoknak a körét, amelyeket az orvosoknak a sztrájk ideje alatt nyújtaniuk kell - közölte Valentina Prevolnik Rupel egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a pénteken hatályba lépő rendelet a kiszolgáltatott csoportoknak nyújtott szolgáltatásokra is kiterjed.

Az orvosoknak többek között olyan szolgáltatásokat kell majd nyújtaniuk a sürgősségi fokozatba sorolt betegek számára, mint az orvosi igazolások és beteglapok kiállítása, a betegek további kezelésre való beutalása, valamint az idősek otthonában vagy más szociális ellátó intézményekben élő idősek egészségi állapotáról való tájékoztatás.

Az egészségügyi szolgáltatásokat minden kiszolgáltatott csoport számára biztosítani kell majd, beleértve a fogyatékkal élőket vagy a speciális szükségletekkel rendelkezőket, a palliatív betegeket, a háborús veteránokat és a mozgásszabadságukban korlátozott pszichiátriai betegeket - olvasható a rendeletben, amely kiterjed a társadalombiztosítási jogosultságok igényléséhez szükséges egyéb szolgáltatásokra is.

"A kormány célja az emberek és az alkotmányban rögzített alapvető emberi jogok védelme" - mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy tisztában van a sztrájkjog fontosságával, de annak arányosnak kell lennie, és semmiképpen sem szabad felülírnia más, alkotmányosan garantált jogokat, például az egészségügyi ellátáshoz és a szociális ellátáshoz való jogot.

Az orvosok és fogorvosok szakszervezete, a Fides úgy értékelte: a sztrájk idején nyújtandó egészségügyi szolgáltatások rendeletben történő meghatározása törvénysértő, sérti a sztrájkhoz való alkotmányos és törvényes jogot. "Nincs jogalapja annak, hogy a kormány rendelettel növelje a minimális munkafolyamatot" - közölte a Fides.

A szakszervezet január 15-én hirdetett sztrájkot magasabb béreket követelve, és mivel a kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, az orvosok mintegy fele úgy döntött, hogy február 1-jétől elkezdik visszavonni a túlórázáshoz adott hozzájárulásukat, és legfeljebb heti 48 órát fognak dolgozni, ami komoly problémákat okozott az állami egészségügyi rendszerben.

A betegsegítő szervezet csütörtökön közölte: kész közvetíteni a kormány és Fides között a jövő keddre kitűzött újabb tárgyalásokon.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink