• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mozgásra, cselekvésre hív a Rákellenes Liga a világnapon

Hírek 2021.02.03 Forrás: Weborvos
Mozgásra, cselekvésre hív a Rákellenes Liga a világnapon

Évi több mint 79 ezer daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és meghaladta a 32 ezret az áldozatok száma Magyarországon.

A Rákellenes Világnapot immár 21 éve tartják minden év február 4-én. Idén van a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) hároméves „Ez vagyok és ezt teszem” kampány utolsó éve. A Magyar Rákellenes Liga mindenkit hív, hogy sétáljon, fusson, mozogjon velük 30 percet a Rákellenes Világnapon.

Ma Magyarországon minden negyedik ember valamilyen daganatos betegségben hal meg. A legfrissebb adatok szerint hazánkban 2017-ben 79.270 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, és 2019-ben összesen 32.638 haláleset történt. Ami talán ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a 2016-ban bekövetkezett nemfertőző betegségek okozta halálozás 41,7%-át okozták daganatos betegségek!

A halálozás vezető oka a tüdődaganat a betegek több mint negyedével (26,9%), a második leggyakoribb ok pedig a vastagbél daganat (15,4%) volt. Nem véletlen, hogy a tudományos kockázatbecslés szerint hazánkban 2016-17-ben a daganatos halálozás 34,8 százalékának a dohányzás, 11,4% hátterében pedig az alkohol állt. Elgondolkodtató az is, hogy a daganatos betegségek kialakulásának 5,6%-a már 2012-ben összefüggésbe hozható volt az elhízással. 

Az egészséges életmód tehát kulcsfontosságú (nem mellesleg a friss kutatási adatok szerint a genetikai tényezők a daganatok kialakulásának maximum 10%-ában játszanak szerepet), a halálozási arány pedig nagy mértékben csökkenthető lenne korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és a szűrővizsgálatokon történő részvétellel!

A világnap alkalmából szerte a világon, így Magyarországon is mindenkit arra buzdítanak, hogy sétáljon, fusson, mozogjon 30 percet. Az eseményen mindenki részt vehet, mozogni is bármikor lehet a nap folyamán, de világszerte kérik a szervezők, hogy regisztrálják a sétát, futást, mozgást! (A regisztráció ingyenes és önkéntes).

A világnapon a Magyar Rákellenes Liga számos lehetőséget kínál (pl. online edzés), de mindenki egészségére ügyelve nem szerveznek tömeges megmozdulásokat, és kérik, hogy a résztvevők is csak legfeljebb kisebb csoportokban mozogjanak, sportoljanak!

Az eddigi adatok (febr. 3. 10:00) szerint összesen 51 településről, 388-an regisztráltak, és vállalták a legalább fél óra aktívan mozgást. A vállalások igen változatosak, pl. séta, futás, kocogás, nordic walking, kerékpár, szobakerékpár, jóga, online edzés, torna, senior zumba, vagy tánc. Gyűlnek a válaszok a kiért-miért gyalogol/mozog kérdésre is, nagyon sokan írták, hogy a daganatos betegekért, saját magukért, vagy egy családtagért, rokonért, de volt, aki az együttérzésért, vagy nagypapája emlékéért gyalogol/mozog.

A Magyar Rákellenes Liga online előadást is szervez a Világnapon, „Onkológiai ellátás COVID idején - kérdések és feleletek” címmel, ahol dr. Furka Andrea centrumvezető főorvos; sebészet, sugárterápia és klinikai onkológia szakorvosa; egészségügyi menedzser várja majd az érdeklődőket.

Az előadás időpontja 2021. február 4. 17:00-18:00. Az előadás platformja: Google Meet. Regisztráció itt.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink