A szulfitra érzékeny fogyasztóknál a Piacelli márkájú citromlé-koncentrátumok allergiás reakciókat okozhatnak.
A német hatóság szulfitot mutatott ki Piacelli márkájú citromlé-koncentrátumokban, amelyet a termék jelölésén nem tüntettek fel. A szulfitra érzékeny fogyasztóknál a termék allergiás reakciókat válthat ki - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán, a honlapján.
A kén-dioxid és szulfit (E 220-228) élelmiszer adalékanyagokat többek között tartósítószerként adják élelmiszerekhez. Arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a kilogrammonkénti 10 milligrammos, illetve literenkénti 10 milligrammos összkoncentrációt meghaladó mennyiséget mindig jelölni kell.
Az érintett termékek a 200 milliliteres kiszerelésű, 2020. július 20-i, szeptember 14-i és október 23-i minőségmegőrzési idejű Piacelli citrilemon (Citrilemon Zitronensaftkonzentrat) és ugyancsak 200 milliliteres, 2020. szeptember 14-i minőségmegőrzési idejű Piacelli citrilemon (Citrigreen Limettensaftkonzentrat).
Az olasz előállítású termékekből csaknem 50 országba került világszerte, köztük Magyarországra is. A Nébih az osztrák hatóság információja alapján, az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a problémáról.